Plánujete svůj jídelníček dopředu? Spoléhat se na přípravu jídel vždy aktuálně daný den přináší mnoho nejistot a často i absenci jednotlivých jídel. Navíc pokud necháte jídlo na poslední chvíli, pak vás může velmi snadno přesvědčit k výběru jídla nikoli rozum, ale „vlčí“ hlad a velké oči. V neposlední řadě momentální nálada, stres, nedostatek času, což vede často k volbě ne zcela vhodných potravin. Pokud se vás emoční jedení týká, tím spíše byste měli dbát na přípravu jídel dostatečně s předstihem a chladnou hlavou.
Snídaně pro většinu lidí nebývá zas takovým problémem, stejně tak svačiny lze celkem snadno naplánovat a přibalit si vždy něco s sebou. Jak ale řešit oběd, pokud trávíte čas v práci (nebo i ve škole)?
Pokud jdete na oběd do restaurace nebo jídelny, je lepší se vždy kouknout na nabídku předem a vybrat si jídlo, dokud ještě nejste úplně hladoví. Když budete rozhodnutí dopředu, snáze pak odoláte nabídce nutričně méně vhodných obědů.
Nejlepší varianta ale je připravit si vlastní oběd doma a vzít si ho do práce nebo do školy v krabičce. Pokud si můžete oběd v práci ohřát, tím lépe. Pokud ne, jsou i varianty obědů na studeno, které jsou jako oběd také plnohodnotné (například tortilla, sendvič, kuskusový/těstovinový/luštěninový salát apod.).
Hlavní výhody přípravy obědů do krabiček:
- Oběd si můžete přizpůsobit přímo na míru nejen vašim chutím, ale i individuálním potřebám z hlediska nutričního složení.
- Máte vždy pod kontrolou velikost porce.
- Budete mít perfektní přehled o každé složce vašeho jídla.
- Můžete si dopřát čerstvé a kvalitní suroviny dle vaší chuti.
- Jídlo budete mít při ruce vždy, když budete zrovna potřebovat.
- Ušetříte čas hledáním vhodné restaurace, čekáním na jídlo a v neposlední řadě i finančně.
Zkrátka příprava vlastního jídla do krabičky má spoustu výhod a určitě nemusí zabrat ani tolik času, jak by se mohlo na první pohled zdát!
Tipy, jak na rychlou přípravu:
- Uvařte si k večeři porci navíc a vezměte následující den k obědu.
- Pokud jídlo uvaříte ve větším množství, můžete použít stejné jídlo i druhý den či jídlo zamrazit a využít později.
- Vždy se vyplatí připravit jídlo (např. maso nebo omáčku) ve větším množství a potom zkombinovat s různými druhy příloh, zeleniny apod.
- Velkým pomocníkem může být například parní hrnec, kde naskládáte jednotlivé suroviny, od masa, zeleniny i přílohy (rýže, bulgur, pohanka…). Suroviny se šetrně připraví všechny najednou a vy jen naskládáte do krabiček.
- Další vhodnou a jednoduchou úpravou je pečení – můžete takhle najednou upéct v jednom pekáči maso se zeleninou a brambory.
- Pokud opravdu nestíháte, existují jídla, která připravíte i během 5 minut – například kuskus s tuňákem a zeleninou (můžete mít případně i jako „železnou zásobu“ v práci a připravit na místě).
- Přípravu usnadní i mražená či sterilovaná zelenina – nemusí nic loupat, krájet, vařit… Pokud vyberete kvalitní produkty (osvědčená je například značka Bonduelle), leckdy bude mražená či sterilovaná zelenina nutričně hodnotnější než ta „čerstvá“, která leží dlouho v obchodě nebo u vás v lednici a postupně tak ztrácí vitaminy a další prospěšné látky.
- Mnoho času ušetří i konzervované luštěniny nebo hotové zeleninové směsi.
Novinkou jsou hotové zeleninové směsi Bonduelle Bon menu Na pánev, které jsou chuťově vynikající a ušetří opravdu plno času. Nemusíte je nijak dochucovat a stačí je jenom 3 minuty ohřát na pánvi a je hotovo. Můžete je konzumovat jako přílohu k masu či rybě nebo jako salát v kombinaci s kvalitním zdrojem bílkovin, lze přidat například rýži, těstoviny, bulgur a vytvořit plnohodnotné hlavní jídlo.
Na výběr máte 3 varianty - Bon menu Na pánev Delicate, Bon menu Na pánev Provencale a Bon menu Na pánev Rustica.
Vyzkoušejte například Tofu s provensálskou zeleninou
Více rychlých receptů najdete na www.bonduelle.cz nebo na Facebooku či Instagramu.
Další tipy, jak udělat jídlo z krabičky chutnější:
- Pokud si přichystáte salát, dejte si dressing odděleně a přidejte na salát až těsně před konzumací.
- Pokud nemáte rádi „rozmočené“ těstoviny, dejte si je do samostatné krabičky odděleně od omáčky.
- Pohodlné a praktické jsou krabičky, které mají oddělitelné přihrádky a můžete jednotlivé části rozdělit.
- Pokud k dochucení používáte čerstvé bylinky, zabalte si je zvlášť a přidejte až po ohřátí.
- Pokud máte možnost, dejte si jídlo z krabičky na talíř, přece jenom tak chutná lépe.
- Pokud budete jíst jídlo přímo z krabičky a v krabičce ho i ohřívat, ujistěte se, že je krabička vhodná pro mikrovlnný ohřev.
A jaké jsou vaše tipy na jídlo do krabičky?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.