Ing. Hana Málková
Na úvod bych ráda připomněla, že spíše než o zdravých a nezdravých potravinách by se mělo mluvit o zdravém a nezdravém množství. Vždy je třeba pohlížet na jídelníček jako na celek, a ne dělit striktně potraviny na zdravé a nezdravé, proto ty uvozovky v názvu článku... Teď už ale k věci :-)
Mlsání do života většiny z nás zkrátka patří a určitě není třeba si sladkosti úplně zakazovat. Je vhodné se však zamyslet i nad tím, jestli nám alespoň ta dobrota přinese i něco pozitivního anebo se jedná jen o směs cukru, mouky a tuku nevhodného složení, která nám kromě energie opravdu žádný benefit nedodá.
I při mlsání bychom měli věnovat pozornost tomu, co jíme, a vybírat si kvalitnější a nutričně hodnotnější výrobky. A jak si třeba takovou sušenku s vhodnějším nutričním složením vybrat?
Pravidlem číslo jedna je: Čtěte informace na obalech!
Čtení údajů na obalech je již notoricky známá rada, bez které se, pokud nás zajímá, co jíme, rozhodně neobejdeme.
Nejdůležitější je věnovat pozornost informacím na obale v situaci, kdy kupujeme nějakou potravinu prvně. Jednou za čas neuškodí kouknout zběžně na obal i u potravin, které se v našich košících objevují pravidelně, není výjimkou, že výrobci složení občas trochu pozmění. Někdy k horšímu, někdy naštěstí i k lepšímu...
Sledujte složení
Jak již moc dobře víte, ve složení se dočtete, jaké všechny složky jsou v potravině obsaženy, a to v sestupném množství. Tedy to, co je uvedeno na prvním místě, toho je v dané potravině nejvíce. Proto hledejte takové výrobky, kde bude na prvním místě stát celozrnná mouka, ovesné vločky nebo jiné celozrnné obiloviny.
Naopak se vyhněte výrobkům, kde je uveden hned v začátku cukr nebo dokonce tuk, ale vhodné nejsou ani výrobky s největším podílem bílé pšeničné mouky. Bohužel toto je realita většiny klasických sušenek a oplatek, kde se pravidelně cukr, tuk a pšeničná mouka objevují na prvních třech místech, ať už v jakémkoli pořadí.
Věnujte pozornost i dalším složkám, zejména se vyplatí sledovat, jaký druh tuku je ve výrobku obsažen. Nejlépe by to měl být řepkový olej či jiný olej bohatý na nenasycené mastné kyseliny, horší je to v případě palmového a kokosového tuku, které jsou tvořeny převážně nasycenými mastnými kyselinami.
Nicméně někdy to zkrátka bez těchto tuků nelze a mají v sušence či oplatce svůj technologický význam. Někdy může být použita kombinace více druhů tuku, důležitější je proto vždy sledovat celkové zastoupení nasycených mastných kyselin v tabulce nutričních hodnot, použité množství méně vhodného tuku nemusí být nijak velké a celkové zastoupení nasycených mastných kyselin bude přijatelné. Není tedy třeba se děsit vždy, jakmile ve složení narazíte na palmový tuk. Vyvarovat byste se ale měli výrobkům s částečně ztuženými tuky, které mohou obsahovat škodlivé transmastné kyseliny.
A na ukázku 2 názorné příklady z praxe:
Takto raději ne...
Takto ano...
Sledujte tabulku nutričních hodnot
Energetická hodnota
Asi netřeba zmiňovat, že pokud si hlídáme hmotnost nebo se snažíme hubnout a nejsme zrovna vrcholoví sportovci nebo dřevorubci, je vhodné vybírat výrobky s nižší energetickou hodnotou.
Vybírejte sušenky s energetickou hodnotou do 2 000 kJ, ještě lépe do 1 800 kJ na 100 g.
Tuky
Důležité je sledovat nejen celkové množství tuku, ale především rizikové nasycené mastné kyseliny, čím nižší číslo u nich bude, tím lépe.
Řiďte se pravidlem, že obsah tuku by měl být do 20 g a nasycené mastné kyseliny by měly tvořit maximálně třetinu z celkového obsahu tuku.
U klasických sušenek a oplatek tvoří však většinou více než polovinu z obsaženého tuku, což je dáno zejména použitím kokosového či palmového tuku.
Sacharidy
Sacharidy tvoří vždy největší část výrobku, aby taky ne, když základem sušenek je mouka. Důležité je však sledovat i složení sacharidů - tedy věnovat pozornost položce z toho cukry. Opět čím nižší číslo najdete, tím lépe.
Vybírejte sušenky, u kterých je celkový obsah cukru do 20 g.
Lze ale narazit i na takové "rekordmany", které obsahují ve 100 g až 50 g cukru.
Bílkoviny
Z hlediska bílkovin většinou u sladkostí příliš nepochodíme, výjimkou jsou proteinové tyčinky nebo speciální proteinové sušenky. Většina klasických sušenek má okolo 8 g bílkovin na 100 g a nelze je tedy brát jako jejich významný zdroj. Není ale nic jednoduššího než si k sušence dát i trochu bílého jogurtu, tvarohu nebo skleničku kefíru.
Vláknina
Vláknina nepatří mezi povinné údaje, které musí být dle nařízení na obale uvedené, ale pokud je vlákniny ve výrobku nějaké významnější množství, výrobce se většinou nezapomene pochlubit.
Volte výrobky, které obsahují více než 5 g vlákniny, ideálně kolem 8-10 g vlákniny na 100 g.
Sůl
Ano, i sůl je vhodné u sladkostí sledovat, možná vás překvapí, kolik soli se občas v některých sušenkách objeví.
Sledujte hmotnost balení
V tabulce nutričních hodnot jsou uvedeny údaje vztažené vždy na 100 g potraviny. Nejdůležitější však je, kolik toho ve výsledku sníme - nezapomínejte si tedy i toto uvědomit a nutriční hodnoty vztáhnout i na porci. Snědené množství často předurčuje velikost balení, proto je vhodné sáhnout po sušenkách, jejichž balení má menší hmotnost nebo jsou sušenky baleny jednotlivě.
Není toho málo, co je potřeba při správném výběru sledovat, takže pátrejte, čtěte a porovnávejte! Věříme, že na nějakou tu "zdravější" sušenku narazíte :-)
Jako malou nápovědu vám můžeme dát tip na naše oblíbené sušenky REJ, které splňují všechna výše uvedená kritéria - mají přijatelnou energetickou hodnotu, jsou vyrobeny z celozrnné mouky, což zajišťuje dostatečný podíl vlákniny, navíc jsou ještě vlákninou obohaceny, obsahují řepkový olej, díky čemuž je velmi nízký obsah nasycených mastných kyselin a naopak nechybí důležité polynenasycené mastné kyseliny. Obsahují přijatelné množství cukru a navíc splňují i poslední pravidlo, a to že velikost balení je tak akorát vhodná na svačinku.
Nutriční hodnoty |
na 100 g |
na balení (34 g) |
Energetická hodnota |
1820 kJ |
619 kJ |
Tuky |
18,7 g |
6,4 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny |
1,9 g |
0,6 g |
Sacharidy |
56,6 g |
19,2 g |
- z toho cukry |
20,0 g |
6,8 g |
Vláknina |
7,5 g |
2,6 g |
Bílkoviny |
7,0 g |
2,4 g |
Sůl |
0,16 g |
0,05 g |
Komentáře je možné psát až po přihlášení.