TOPlist
Sledujte nás:

Jaký by měl být denní příjem železa a proč škodí jeho nedostatek i nadbytek?

Zpět

Autor článku: Lenka Vymlátilová, Odborná recenze: Katarina JirkováHanka Pávková Málková


Nedostatečný příjem železa 

Nedostatek železa je celosvětově nejčastěji se vyskytující nutriční nedostatek (1).

Nemáte-li denní ztráty železa pokryty výživou, jeho zásoby se snižují a s nimi klesá i množství červených krvinek.


>> Jaké jsou nejlepší zdroje železa? Dočtete se v článku tady <<


U mužů se hladina hemoglobinu pohybuje v rozmezí 130 až 180 g/l, u žen vlivem menstruace hladina kolísá v rozmezí 120 až 160 g/l. Poklesne-li hodnota hemoglobinu pod uvedené hodnoty, hovoříme o anémii. (2,3,4)

Rizikové pro rozvoj anémie jsou mimo krvácení i přísné diety včetně veganství, vegetariánství, a poruchy trávení, kdy nedochází k dostatečné absorpci železa. 

Obvykle lékař vyšetřuje anémii tak, že zkontroluje kompletní krevní obraz (včetně hemoglobinu, hematokritu a dalších faktorů). Pokud jsou tyto hodnoty pod normou, lze měřit hladiny feritinu a transferinu, aby se určilo, o jaký typ anémie se jedná. Ne všechny anémie jsou způsobeny nedostatkem železa. Nejčastějším typem ovšem je sideropenická anemie způsobena právě nedostatkem železa nebo většími krevními ztrátami.

Známky anémie z nedostatku železa:

Únava, slabost, pokles fyzické výkonnosti, točení hlavy, citlivost na chlad, dušnost, zrychlený srdeční tep, bledá kůže, vypadávání vlasů, snížená kvalita nehtů až koilonychie (tzv. lžičkovité nehty), poruchy chuti k jídlu, plynatost, úbytek na váze, bolest na hrudi při námaze, palpitace (pocit silného bušení srdce), bledost sliznic(2,4).


Nadměrný příjem železa

Rizikový je i nadměrný příjem železa. Ve skutečnosti je železo tak toxické, že jeho vstřebávání v trávicím traktu je pečlivě hlídáno a regulováno pomocí hormonu hepcidin.

Funguje to velmi dobře (pakliže netrpíte nějakým onemocněním) takto:

  • máte-li moc železa, zvýší se hladina hepcidinu a sníží se vstřebávání železa
  • máte-li nízké zásoby, sníží se hladina hepcidinu a vstřebávání železa se zvyšuje. 

Pozn: Hormon hepcidin byl objeven teprve v roce 2000 a zjistilo se, že se uvolňuje při zánětu. Proto například velcí sportovci (na velkou zátěž tělo reaguje zánětem) z důvodu vyšší hladiny hepcidinu mohou trpět nedostatkem železa, což zase zpětně a negativně ovlivňuje jejich sportovní výkon (5)

Železo má silné oxidační účinky a může poškozovat buňky. Působí opačně než antioxidanty. 

Proto je železo vázáno na bílkoviny (feritin, transferin), aby nenapáchalo v organismu škody. Jeho toxické účinky se projevují zejména tehdy, putuje-li železo organismem „volně“. 

Znáte rčení, chová se jako utržený z řetězu? Tak zde můžeme použít paralelu, chová se jako železo utržené z bílkoviny. 

Jak jsme uvedli výše, problémem je spíše nedostatek železa než jeho nadbytek. Přesto k předávkování dochází při neuváženém užívání doplňků s obsahem železa. 

Pečlivě čtěte příbalové letáky a poraďte se s lékařem. Pokud nemáte laboratorně zjištěný nedostatek železa, může vám užívání doplňků s železem uškodit! 

Mezi příznaky otravy železem patří bolesti břicha, nevolnost a zvracení. Přebytečné železo se hromadí v orgánech a v krajních případech může způsobit vážné poškození jater, srdce a dalších orgánů. Přetížení železem může také vyvolávat rakovinu (6).


Doporučené denní dávky pro příjem železa 

DACH (2019) doporučuje vzhledem k denním ztrátám a nízké biologické využitelnosti 

  • 10 mg železa denně pro muže a ženy po menopauze
  • 15 mg železa pro menstruující ženy 

Zvýšená potřeba železa je nutná v obdobích

  • V obdobích růstu (děti do 6 let 8 mg, do 10 let 10 mg, poté kluci 12 mg a dívky 15 mg/den)
  • Při větším krvácení, resp. dárcovství krve
  • V těhotenství 30 mg/den 
  • Při kojení 20 mg/den
  • Vegetariánům a veganům je doporučován dvojnásobný příjem, jelikož jejich strava obsahuje pouze nehemové železo.

>> Jaké potraviny jsou nejlepším zdrojem železa a jak je správně kombinovat? Dočtete se v článku tady <<


Zdroje: 

  1. https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/worldwide-prevalence-of-anaemia-who-vitamin-and-mineral-nutrition-information-system-19932005/E201EDE33949AF3D632F6596052FCF8F
  2. https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2011/01/08.pdf Anemie v praxi
  3. Differential diagnosis and treatment of anemia (medicinapropraxi.cz)
  4. https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/05/13.pdf
  5. https://academic.oup.com/ajcn/article/113/2/359/5979925
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24243555/

 

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři