TOPlist
Sledujte nás:

Leden končí, ale na cukry si dejte pozor i nadále!

Zpět

Bc. Tereza Beníčková

Leden je podle kalendáře na svém úplném konci a první měsíc projektu Prožij rok zdravě, který byl zasvěcen tématu cukry, pomalu ale jistě dobíhá do cíle. Ale jelikož nový tematický měsíc projektu začíná vždy první pondělí v měsíci, budeme se cukry, doufejme, že společně s vámi, zabývat po zbytek týdne až do neděle.

Cukry jsou téma skutečně obsáhlé, které má mnoho přesahů i do dalších oblastí, z nichž některým se budeme věnovat samostatně v následujících měsících. Proto jsme se snažili, aby i články a příspěvky, které jsme vám po celý leden přinášeli, reflektovaly rozmanitost tohoto tématu, a aby pro vás byly jak zajímavé, tak užitečné.

To, v co ale skutečně doufáme, je, že se vám praktické rady a znalosti ohledně cukru podařilo převést do vašeho každodenního život. Neočekáváme samo sebou, že jste za jediný měsíc vyzráli na všechna sladká úskalí, nadobro se rozloučili se svými oblíbenými pochoutkami a že všechny bonboniéry a jiné čokoládové dárky, které se u vás doma povalovaly, letěly bezprostředně po přečtení prvního článku do koše. Zdaleka nejefektivnější z hlediska trvalé změny je totiž řada postupných menších změn, které samostatně nijak dramaticky nezasáhnou do vašeho režimu, ale všechny společně mohou znamenat obrovskou změnu k lepšímu.

V průběhu ledna jsme přicházeli s články, novými recepty, které vám měly ukázat, že zdravé vaření může být i velmi chutné. Zároveň jste plnili praktické úkoly, které jste si sami zvolili. Vše se točilo okolo cukru. Co to cukr vůbec je a jak ho rozdělujeme? Kolik cukru se skrývá i v nevinně vypadajících potravinách a jak jeho množství vypátrat? A jak to udělat, abychom množství cukru v našich jídelníčcích bezbolestně omezili? Doufáme, že ani jedna z těchto otázek nezůstala po lednu – měsíci cukru nezodpovězená. Své nabyté znalosti si můžete také otestovat v rámci závěrečného kvízu. Zároveň věříme, že jste zažívali měsíc plný malých či větších úspěchů a vítězství nad přebytečnými cukry. A pokud máte pocit, že jste toho za jediný měsíc příliš nestihli a usilovali jste o větší pokroky, rozhodně si tím nenechte pokazit náladu ani znehodnotit vaši dosavadní snahu. Neexistuje žádný časový limit pro změnu vašeho životního stylu. A každý krok kupředu se počítá.

A co nás čeká následující měsíc? Věnovat se budeme luštěninám. Jedná se o téma méně obsáhlé, ale jistě ne méně důležité. Také na rozdíl od cukrů luštěniny nejsou potravina, se kterou byste se setkávali každý den několikrát, což je dobrá zpráva pro každého, kdo má s cukrem ještě nevyřízené účty. I v únoru budete mít dostatek prostoru se cukrům ve svém jídelníčku věnovat a vychytávat nedostatky. A co se týče luštěnin… máte se rozhodně opět na co těšit!

My se zase těšíme na vás, na vaše dotazy, příspěvky a především pokroky!

Hodnocení (66 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 02. 2017 22:10
sifaka- taky řeším,kolik vlastně...
05. 02. 2017 20:25
Sifaka - pod tvůj komentář bych se mohla podepsat, naprostý souhlas.
05. 02. 2017 19:58
Jak to tady tak čtu...články, zkušenosti...připadá mi, že hubnutí je otázka správného nastavení"spotřeby".A protože je to tak strašně individuální, tak nepomáhají ani cizí dobře míněné rady.Pokud tedy člověk neporušuje zásady, tzn:necpe se sladkostmi ani ničím jiným,pije a hýbe se jak je potřeba a přesto nehubne, tak je kámen úrazu v odhadu spotřeby a jeden musí mít spoustu času aby si nastavil spotřebu sám.Koučink je super, že hlídá poměr B/T/S ale kJ to je opravdu prekér.Takže leden sice končí ale my "sladkožrouti"to máme zřejmě nafurt.Akorát cukrové články nám pomohly trochu prohlédnout a pochopit proč se cukru říká "bílý jed".
05. 02. 2017 19:36
Zajmavé články jen tak dál
05. 02. 2017 19:36
Zajmavé články jen tak dál
05. 02. 2017 13:02
S cukrem asi budu bojovat pořád, ale poznat svého protivníka mi velmi pomohlo, zatím je to pěkná remíza, protože on je vážně schovaný snad úplně všude. Díky za tento projekt, je to super !!!
04. 02. 2017 17:23

Chválím, že články budou přístupné celý rok, je dobré si osvěžit paměť. Omezuji přidaný cukr a množství jídla, snažím se jíst méně a pravidelně.
03. 02. 2017 22:35
myslela jsem si, že cukr uhlídám ale.. když svítím žlutě jsem ráda, když zeleně tak slavím :D .. cukr nepoužívám.. pouze 1 x za den 10 g medu do sladké snídaně (tvaroh, jogurt, pohanková kaše) to zvládám .. kávu i čaj jsem se naučila za 14 dní pít bez oslazení ale ... teď vidím velký problém v mléku a mléčných produktech .. piju kávu nebo caro s mlékem .. půl na půl .. takže na dvě kávy denně (vždy) mám cca 0,3-0,4 l mléka, vynechávám maso, takže bílkoviny tak trochu honím tvarohem a jogurty a sýry a všude se mi ukazuje cukr (nepřidaný, ale je tam) a to prostě ten semaforek nemá rád :( do toho půl jablíčka a další drobnosti třeba v paprice atd.. gram ke gramu a už visím červeně i když vlastně kromě medu nemám žádný klasický cukr :/ .. je to boj a děkuji za osvětu, protože mi konečně došlo, kde je nejspíš tzv. "zakopaný pes" .. nebo alespoň část :)
03. 02. 2017 18:49
Jsme ráda, že tady ty články budou po celý rok, o cukrech si je rozhodně budu často opakovat.
03. 02. 2017 18:41
S cukrem budu pokračovat,vlastně ne s ním,ale s jeho omezováním.Zatím je to tak 50 na 50,což není nějaký závratný výsledek.
03. 02. 2017 15:23
chválím všechny,kteří na těchto stránkách pracují!Moc mě to baví,na internetu jsem díky stobu každý den a mám radost,že pro sebe můžu něco dělat a že se stále něco nového dozvídám!
03. 02. 2017 14:51
Docela se mi daří snižovat přidávání cukru, jen ještě je pro mě velké lákadlo cukrovinky, při pečení a vaření dávám cca 1/3 - 1/2 množství cukru
02. 02. 2017 21:47
články pro Vás budou přístupné po celý rok a můžete se k nim kdykoliv vracet! :-)
02. 02. 2017 21:34
Mně zachutnala skořice (lépe řečeno, chutnala mi už dřív, ale teprve na něčí popud tady jsem si jí začala ochucovat "jogurtovločky", i třeba okurkový salát. Ještě to někdy zkusím s kafem.
02. 02. 2017 21:29
IRENA73: články budou zcela určitě přístupné, to jsem tu někde četla. Ale nevím už podrobnosti. Ale soudila bych, že od nového měsíce začne fungovat tlačítko Přehled měsíců, co je pod vpravo pod nápisem Leden - měsíc... na úvodní stránce Prožij rok zdravě. Vyzkoušej to příští týden, a pokud neuspějěš, zeptej se v technické podpoře.
02. 02. 2017 13:48
Zkoušela jsem vytvořit podle receptu neslazené musli s banánem, ale nechutnalo mi.Odradilo mě to od dalších pokusů, ale začla jsem jíst pouze ovesné vločky a to mi naopak zachutnalo..
02. 02. 2017 11:27
Asi budu s cukrem ještě chvíli bojovat, ale pomocí článků jsem chytřejší a s konzumací sladkostí opatrnější. Luštěniny miluju a tak se těším, co nového si osvojím.
02. 02. 2017 11:09
Nevíte náhodou někdo, jestli se k informacím o cukru můžeme kdykoli vrátit a přečíst si znovu anebo to bude už nepřístupné. Děkuji za info.
02. 02. 2017 11:07
Super shrnutí měsíce ledna a už se těším na luštěiny.
02. 02. 2017 09:21
Je fajn, že jste vytvořili tento vzdělávací cyklus. Už se těším na pokračování. Děkuji
02. 02. 2017 07:50
Měsíc to byl určitě přínosný a na informace bohatý, ale stále mám rezervy, test jsem nevyplnila nic moc. Na luštěniny se ale moc těším. Doufám, že zde najdu inspiraci pro to, jak je více zařadit do jídelníčku.
01. 02. 2017 19:54
Skvělé informace kolem cukru. Těším se na téma luštěniny.
01. 02. 2017 19:48
měsíc to byl přínosný zjistila jsem že cukry uhlídat jdou
01. 02. 2017 19:12
Jsem úplný začátečník. Nastoupila jsem až ke konci měsíce ,ale určitě to byl pro mne přínosný měsíc. Moc děkujj
01. 02. 2017 16:32
Děkuji za informace kolem cukru.
01. 02. 2017 07:25
Děkuji za spoustu důležitých a zajímavých informací o cukru.
01. 02. 2017 07:09
Byl to zajímavý měsíc, jsem zvědavá nadalčí - některé budou po mě těžší než tento.
31. 01. 2017 21:36
já taky
31. 01. 2017 21:13
Moc se těším na další měsíc a sním i na další zajímavé téma. Luštěniny miluji.
31. 01. 2017 20:35
Cukry pro mne nejsou takovým problémem, takže se těším na další témata :-)
31. 01. 2017 19:49
Děkuji za tento měsíc.I u mě je téma cukrů aktuální a mám co vylepšovat.Děkuju.
31. 01. 2017 19:23
Byl to prima měsíc, sladké budu mít ráda i nadále, ale cukry si budu hlídat. Už se těším na luštěniny a nové recepty, mám moc ráda cizrnu a hummus a taky saláty z čočky a fazolí. Spoustu druhů luštěnin ale určitě neznám.
31. 01. 2017 19:05
Informací spousta jen si to zapamatovat.I když si to přečtu opakovaně vždy najdu ve článku něco nového.Děkuji za měsíc leden a těším se na další.
31. 01. 2017 17:31
Moc děkuji za tu spoustu informací v průběhu měsíci, ještě pořád je vstřebávám :-)
31. 01. 2017 17:26
V kvizu jsem vůbec nepochopila otázku c.7.Tam snad byly v kazde otázce stejne suroviny? V otázce 9 jsem soatne precetla zadani. No ale stejne jsem si toho moc nepamatovala, ty ruzne glukozy, sacharózy,atd se mi stále pletou.
31. 01. 2017 17:14
byl to přínosný měsíc, ted to jen vše přivést do praxe a pokračovat
31. 01. 2017 16:33
Moc děkuji za měsíc cukru a poučné články o něm,kde všude je můžeme najít a vlastně kde by jsme je ani nehledali.
31. 01. 2017 14:50
s cukry zas takový problém nemám tak uvidíme co přinese měsíc luštěnin tam mám velké rezervy
31. 01. 2017 13:25
Mockrát děkuji autorům tohoto projektu.Vše,co pro nás děláte,je ohromným přínosem a pomáhá v každodenním životě.Cukry jsou pro mnohé z nás velkým strašákem a tak,jak nám byla podávány informace,je opravdu obohacující nejen pro současnou dobu ale i do budoucna.Díky,díky,díky......
31. 01. 2017 13:08
Také se přidávám s poděkováním, protože cukr je pro mně kámen úrazu č.1.Takto jsem dostala spoustu užitečných informací jak ho pomalu odvalit z cesty :-)
31. 01. 2017 13:07
Děkuji za " cukry ", mým prvním úkolem bylo , je a stále bude omezovat přidané cukry a je to pro mne běh na dlouhou trať,ale už běžím... do cíle je daleko , ale z tratě nevyskočím, ani neuhnu, já to pěkně doběhnu !!!!!
31. 01. 2017 12:20
Cukr si hlídám a budu dál hlídat :-). Děkujeme za krásné a poučné články určitě jsem se dozvěděla nějaké nové informace !
31. 01. 2017 11:29
Zjistila jsem, že asi nemůžu být úplně bez cukru, ale větším bubákem je u mě tuk. Ten pořád nezvládám. Děkuji za projekt, snad mi pomůže najít cestu z bludného kruhu.
31. 01. 2017 11:12
Díky za spousty šikovných článků a stále nové informace - díky výrobcům potravin nás čeká jistě ještě mnoho překvapení - a nejen v oblasti cukrů.
31. 01. 2017 10:47
Sladké nemám ráda. Že je cukr všude jsem věděla. Ale v mnohém mi tenhle "cukrový" měsíc otevřel oči. Díky za ten měsíc. :-)
31. 01. 2017 10:46
Ano,cukr bude moje celoroční snažení,ale už se blýská na lepší "papání"
Díky za perfektně a záživně propracované téma :-)))
31. 01. 2017 10:45
Mým hlavním problémem asi nejsou cukry. Piju jen neslazennou vodu, čaj a kávu, zákuskům neholduji a když ne mne skutečně přijde chuť na sladké, mám pořád doma zásobu kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. Myslím si, že v tomto případě asi není nezbytné ještě posuzovat, které ovoce má více cukru a kde ještě všude je ten cukr zašitý. Po celou dobu si semaforek cukru udržuji velmi bezpečně v zeleném.
31. 01. 2017 10:40
bessi: Tukům se budeme věnovat už v březnu a koncem měsíce už budete vědět, jak s těmi špatnými zatočit. :-)
31. 01. 2017 10:36
Děkuji za poučný „cukrový“ leden a těším se na luštěniny, neboť je mám nejen ráda, ale každý týden se objevují alespoň 1x v našem jídelníčku. :-)
31. 01. 2017 10:22
Vždycky jsem si myslela, že když neholduji sladkostem a radši si dám šunku než zákusek, tak mám otázku nadužívání cukrů u sebe vyřešenou. Tento měsíc mě vyvedl z omylu. Při plnění denních úkolů jsem několikrát úkol nesplnila, hlavně díky tomu, že jsem si pořádně nepromyslela jídelníček. Semaforky by mi to nahlásily, já se však snažím udržovat váhu i bez nich. Ty zpropadené cukry jsou snad úplně ve všem !
31. 01. 2017 10:18
Teď už vím, jak na cukry. Ale větší problém jsou u mě tuky :/
31. 01. 2017 09:59
s cukrem budu asi bojovat už celý život,ale díky Vám jsem se dozvěděla mnoho nových informací :-) Hlavně o těch skrytých cukrech !!! Více pozornosti budu už taky věnovat etiketám, kolik obsahují cukru. Děkuji za pro mne moc přínosné téma :-) A na luštěniny se těším, protože ty miluji :-)
31. 01. 2017 09:35
Pro mě téma cukr = celoživotní téma.
31. 01. 2017 09:32
Vymysleli jste to hezky, postupně každá měsíc něco. Teď tedy vytrvat.
31. 01. 2017 09:12
Beru to jako celoroční téma
31. 01. 2017 09:06
Toto téma bylo velmi přínosné, sleduji pečlivěji obsah cukrů.

Naši partneři