Farmakoterapie obezity
V současné době je podávání léků v léčbě obezity tzv. antiobezitik doporučováno při BMI nad 30, pokud selhala komplexní nefarmakologická léčba. Jinými slovy pokud při omezení rozumném snížení energetického příjmu a zvýšení fyzické aktivity nedochází po 3 měsících k redukci hmotnosti o více než 5 %.
A dále jsou antiobezitika doporučována u osob v pásmu nadváhy (BMI 27-30), pokud jsou přítomna přidružená onemocnění, s důrazem na onemocnění hromadného výskytu neinfekční etiologie, která jsou spíše veřejnosti známa pod pojmem civilizační onemocnění. Mezi tyto onemocnění řadíme vysoký krevní tlak, poruchu lipidového metabolismu, srdečně-cévní onemocnění a další nemoci spojené s naším sedavým způsobem života.
Antiobezitika nejsou doporučována u dětí a pacientů starších 65ti let.
Léky používané v léčbě obezity můžeme rozdělit podle místa a způsobu působení.
1. Látky, které ovlivňují příjem potravy ovlivněním pocitu sytosti v centrálním nervovém systému.
2. Látky, které zvyšují energetický výdej.
3. Látky, které snižují dostupnost tuků v organismu ovlivněním jejich vstřebávání.
K dlouhodobé léčbě obezity je v současné době v České republice indikován pouze lék orlistat.
Lék je indikován u pacientů s BMI 28 kg/m2 a vyšším.
Jak a kde orlistat působí
Orlistat působí v zažívacím traktu, kde inhibuje (snižuje aktivitu) střevní lipázy. Lipázy jsou enzymy, které štěpí tuky v potravě, což tělu umožňuje tuky z potravy vstřebat. Pokud užijeme orlistat, dochází ke snížení vstřebávání tuků o 30 %. Nevstřebané tuky odcházejí z těla stolicí. Z mechanismu účinku je zjevné, že z orlistatu budou profitovat osoby, které nedokážou adekvátně omezit příjem tuků potravou, či pacienti, u nichž je prokázána porucha spalování tuků. Je-li podíl tuků na energetickém obsahu potravy menší než 30 %, není podávání orlistatu indikováno. V praxi to znamená, že pokud pokrm obsahuje málo tuku, např. zeleninové jídlo, nemá smysl orlistat s takovým pokrmem podávat.
S vysokým podílem tuku v potravě, stoupá následně i obsah tuku ve stolici, což odborně nazýváme steatorea. Steatorea může budˇpacienta v další léčbě odradit či naopak motivovat k aktivnímu snížení množství tuku ve stravě.
Lék orlistat má prokázané příznivé účinky nejen v ovlivnění redukce hmotnosti, ale také příznivě ovlivňuje metabolická a srdečně-cévní rizika, které jsou s obezitou spojena. Ve vědeckých studiích bylo opakovaně prokázáno příznivé ovlivnění hladiny krevních tuků, kdy došlo k poklesu celkového cholesterolu a k poklesu prognosticky nepříznivé frakce LDL cholesterolu, bez ohledu na velikost hmotnostního úbytku. U obézních diabetiků 2. typu byl potvrzen vliv na snížení hladiny krevního cukru, u osob s poruchou glukózové tolerance zabránil orlistat v manfestaci diabetu 2. typu. Redukce viscerálního tuku při léčbě orlistatem, která se manifestuje sníženým obvodem pasu, se přímo promítá ve snížení kardiovaskulárních a metabolických rizik.
Potravinové doplňky slibující efekt redukce hmotnosti
Doplněk stravy versus lék
Doplňkem stravy je potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích. Doplněk stravy neslouží tedy k léčbě a prevenci konkrétních onemocnění. Z hlediska reklamy je např. u doplňku stravy zakázáno odkazovat na míru nebo množství úbytku hmotnosti. Potravinové doplňky na rozdíl od léků neprocházejí dlouhým, ekonomicky náročným ověřováním účinnosti v podobě klinických studií. Z hlediska schvalování do prodeje se na ně pohlíží jako na potravinu, nikoli jako na lék.
Mezi nejčastěji užívané doplňky stravy slibující úbytek hmotnosti patří:
Doplňky stravy s chromem
U chromu je uváděn příznivý efekt na regulaci hladiny krevního cukru. Žádná vědecká studie však příznivý efekt na redukci hmotnosti neprokázala. Přirozenými zdroji chromu v naší potravě je: maso, sýry, ořechy, celozrnné potraviny, zelenina, kvasnice.
Přípravky s vlákninou
Doplňky s vlákninou jistě mají vzhledem k nedostatečné konzumaci vlákniny v našem jídelníčku opodstatněné místo. Vláknina v potravě prodlužuje pocit sytosti, snižuje výsledný glykemický index pokrmu, příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru a krevních tuků. Doporučená denní dávka vlákniny je pro zdravého člověka 20 g na den. Průměrný Čech nedosahuje ani polovičního příjmu doporučené denní dávky vlákniny. Jako zdroj vlákniny však doporučujeme spíše přirozené zdroje v našem jídelníčku – celozrnné potraviny, ovoce, zeleninu, luštěniny. Některé doplňky stavy obsahují až desítky gramů vlákniny v jedné dávce, což může vyvolat zažívací obtíže. Nehledě na mnohdy několikanásobně převyšující ceny doplňků stravy s vlákninou ve srovnání s přirozenými zdroji vlákniny.
Kyselina linolová (CLA)
Kyselinu linolovou přirozeně nacházíme v mléčných výrobcích a v hovězím mase. V experimentu na myší stimulovala kyselina linolová významný úbytek tukové tkáně a dále v pokusech na zvířatech prokazovala zpomalení průběhu aterosklerózy a zastavovala nádorové bujení. Výsledky medicínských studii s CLA však již jednoznačné nejsou. V některých medicínských studiích při dlouhodobém užívání CLA došlo k poklesu tukové tkáně bez ovlivnění BMI či celkové hmotnosti.
Garcinia cambogia
Hydoxycitrátová kyselina z rostliny Garcinia cambogia by díky svému metabolickému působení v organismu měla tlumit tvorbu tukové tkáně a potlačovat chuť k jídlu. Do současné doby ani jedna medicínská studie s rostlinným výtažkem garcinie cambogie studie nepotvrdila jednoznačný účinek ve smyslu významného úbytku tukové tkáně.
Chitosan
Chitosan se získává z chitinu, který je součástí vnějších koster korýšů. Experimenty in vitro s chitosanem prokázaly vychytávání tuků z potravy a vazbu na žlučové kyseliny Tímto způsobem by měl chitosan příznivě ovlivnit váhový úbytek a také regulovat hladiny krevních lipidů. Výsledky medicínských studií s chitosanem jsou však opět sporné. Určitý příznivý efekt na redukci hmotnosti je chitosanu přisuzován, nicméně je potřeba ještě více klinických dat, aby byl tento efekt jednoznačně potvrzen.
Irvingia Gabonensis
Irvingia Gabonensis je ovoce podobné mangu, které roste v listnatých lesích západní Afriky. Teoreticky se u tohoto druhu ovoce předpokládá účinek ve smyslu útlumu tvorby tukové tkáně, a také příznivý efekt při léčbě zvýšené hladiny cholesterolu. Výsledky dvou do této doby provedených medicínských studií vypadají velmi povzbudivě. V obou studiích došlo k významnému poklesu hmotnosti. K definitivnímu potvrzení a doporučení Irvingie jako potravinového doplňku určeného k redukci hmotnosti je však potřeba mnohem více klinických dat.
Léčba obezity pomocí léků, případně není samospasitelná. Pokud pacient lék přestane užívat, hrozí nežádoucí jo-jo efekt. Farmakoterapie obezity by vždy měla jít ruku v ruce s režimovými opatřeními , vedoucí k celoživotní změně životního stylu. Sám obézní pacient by se měl stát přímým aktivním a zodpovědným účastníkem své léčby.
V případě potravinových doplňků existují některé látky, které potencionálně příznivě podpoří redukci hmotnosti. Tyto látky jsou ale stále předmětem výzkumu, aby jejich efekt byl jednoznačně potvrzen.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.