Ing. Hana Pávková Málková
Složení luštěnin jsme se věnovali zde, v tomto článku si shrneme, jak může pravidelná konzumace luštěnin prospět našemu zdraví.
Luštěniny mají díky svému složení řadu příznivých účinků, a to zejména na kardiovaskulární systém, trávicí trakt, jejich pravidelná konzumace přispívá také k prevenci vzniku nádorových onemocnění a snižuje riziko vzniku diabetu II. typu a dalších onemocnění.
Žádné potraviny však nejsou samospasitelné a vždy je potřeba pohlížet především na celkový jídelníček... Luštěniny by do něj však měly zcela jistě patřit.
Jaké složky luštěnin mohou pozitivně ovlivnit naše zdraví? A mohou mít luštěniny i negativní účinky?
V luštěninách je vysoký obsah vlákniny, která podporuje správné fungování tlustého střeva a má vliv i na metabolické procesy v organismu. Vláknina jako taková prokazatelně působí v prevenci mnoha civilizačních onemocnění. Tuto složku luštěnin lze tedy jednoznačně považovat za přínosnou pro naše zdraví.
Luštěniny jsou rovněž významné svým vysokým obsahem antioxidantů. Jedná se zejména o polyfenoly, které mají kromě antioxidační aktivity pravděpodobně i další příznivé účinky na lidský organismus. Mohou působit protizánětlivě i jako prevence vzniku rakoviny a aterosklerózy. Mezi důležité polyfenoly obsažené v luštěninách s mnoha pozitivními účinky patří isoflavony. Ty vykazují jak antioxidační aktivitu, tak pravděpodobně pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL-cholesterolu. Některé isoflavony, zastoupené významně především v sójových bobech se řadí mezi tzv. fytoestrogeny. Svou chemickou strukturou jsou fytoestrogeny, jak už název napovídá, podobné lidským hormonům – estrogenům. Pozitivní účinky fytoestrogenů jsou pozorovány zejména u žen po menopauze, kdy mohou částečně kompenzovat pokles hormonální hladiny.
Luštěniny obsahují i řadu dalších látek, které mohou dle výsledků některých studií v lidském organismu působit pozitivně, ať už na kardiovaskulární systém, trávící trakt nebo v prevenci vzniku nádorových a jiných onemocnění. Jedná se o látky, které mohou mít zároveň i negativní účinky na naše zdraví. Řeč je například o fytátech, saponinech, alfa‑galaktosidech či lektinech, což jsou látky, o kterých se častěji mluví jako o nežádoucích, tzv. antinutričních látkách. V určitém množství však mohou mít i pozitivní efekt.
A znovu se proto ocitáme u našeho starého známého doporučení, že strava by rozhodně neměla být jednostranná, ale naopak pestrá a vyvážená.
U zdravých jedinců je velmi vhodné zařazovat luštěniny pravidelně do jídelníčku, a to pro jejich nesporné pozitivní účinky na zdraví. Měli bychom však vzít v úvahu i negativa této potraviny v podobě přítomných antinutričních a přírodních toxických látek. Ty by při opravdu časté nadměrné konzumaci luštěnin mohly mít i negativní dopady.
Takže i luštěniny konzumujte sice s chutí, ale i s mírou! :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.