TOPlist
Sledujte nás:

Mindful eating – naučte se jíst všímavě a s radostí

Zpět

Autor: STOB

Kdy naposledy jste zažili situaci, že jste jedli a … nic víc. Žádný mobil, žádná televize, žádný počítač, žádné myšlenky na práci, žádný spěch. Jen vy a jídlo, které jste si vychutnali od začátku až do konce.

Že jste to už dlouho nezažili? To je obrovská škoda!

Uspěchaná doma pomalému všímavému jedení bohužel moc nenahrává... Ale mít dobrý přehled o tom, co, jak a kdy jím, vybírat si kvalitní potraviny a hlídat si množství, které zkonzumuji, je opravdu důležité, a to nejen při hubnutí.

Jak tedy i přes každodenní shon dostat jídelníček pod kontrolu a začít si jídlo znovu užívat? Odpovědí na tuto otázku může být právě mindful eating.

Mindful eating

Mindful eating neboli v překladu všímavé jedení vychází z přístupu mindfulness. V čem mindfulness (nebo všímavost) spočívá? Je to uvědomování si přítomného okamžiku věnováním pozornosti této chvíli, bez souzení sama sebe. 

Ve vztahu k jídlu nám mindfulness radí zpomalit, prozkoumat a vychutnat si každé sousto a především naslouchat signálům našeho těla. Všímavé jedení umožňuje prožívat potěšení z jídla mnohem intenzivněji a plně se soustředit jen na jídlo a jeho kvality.

Výzkumy ukazují, že denně uděláme více než 200 rozhodnutí, která se týkají jídla, nicméně často si jich ani nevšimneme. Jíme pak bezmyšlenkovitě nebo jen ze zvyku. To může v době, kdy jsme obklopeni velkým množstvím jídla, často vést k přejídání a následnému přibývání na váze. 

Všímavé jedení vytváří psychologickou bariéru vůči přejídání se tím, že se naučíme všímat si signálů těla jako jsou hlad, nasycenost a spokojenost. 

Jste to jen vy, kdo nejlépe ví, co vaše tělo potřebuje. Zda už je syté, zda mu něco chybí, zda mu něco chutná a něco zkrátka ne. Jen si těchto důležitých signálů často nevšímáme. A právě to můžeme díky přístupu mindful eating postupně měnit a trénovat svou všímavost ve vztahu k jídlu.

Mindful eating se uplatňuje velmi úspěšně při hubnutí i následném udržení váhy, které bývá mnohdy náročnější než samotné shazování přebytečných kil.

I když se přístup mindful eating začal více rozmáhat až v posledních letech, metodika STOBu na něj myslela již ve svých začátcích před více než 30 lety. Techniku pomalého jedení trénují klienti v kurzech zdravého hubnutí hned na druhé lekci. 


Základní principy mindful eating

1. Jenom vy víte, co potřebuje vaše mysl a tělo

Naslouchejte signálům svého těla a respektujte je. Cítíte, že jste sytí? Přestaňte jíst, a to, co jste nesnědli si schovejte na později. Cítíte naopak velký hlad? Zpomalte a doplňte energii.

2. Své myšlenky a emoce používejte k tomu, abyste se informovali, ne trestali

Raději než si stále říkat, co byste měli a neměli, zkuste pozorovat, co vám vaše myšlenky a emoce říkají. Všimli jste si, že jíte jen proto, že jste zrovna smutní, rozladění nebo ve stresu? Zkuste jiné a efektivnější způsoby odreagování se. Lépe nežli čokoláda možná poslouží dlouhá procházka nebo telefonát s kamarádkou.

3. Spoléhání se na vůli vede k nespokojenosti a těžkostem

Vyměňte vůli a vinu za objevování, zvědavost a pochopení. Prozkoumejte svou mysl a tělo, a tak pochopte, co od vás potřebují.

4. Vždy budete mít nějaký vztah k jídlu

Jídlo tu bude vždycky a vy budete jíst až do konce svého života. Je na vás, jestli bude váš vztah k jídlu negativní nebo pozitivní. Závisí to na tom, s jakým nastavením mysli půjdete do každého sousta. Berete jídlo jako zdroj energie a výživy? Jako rychlou cestu k pohodlí a radosti?

5. V každém soustu je radost

Často jíme při sledování televize, čtení emailů nebo za pochodu. Tím se ale ochuzujeme o spoustu vjemů z jídla. Kdy jste naposledy jedli jen tak bez ničeho dalšího? Jen vy a jídlo. Každé sousto je pak zážitek plný radosti.

6. Váš život je mnohem víc, než jen jídlo

Jídlo je palivo pro váš život, které vám může přinést spoustu radosti. Ale není to jediná důležitá věc ve vašem životě. Proto nežijte proto, abyste jedli, ale jezte proto, abyste žili (kvalitní a spokojený život).


Přístup mindfulness se můžete naučit také v online kurzu Všímavostí sobě

8 týdenní on-line kurz vás naučí znovu nalézt zdravý vztah k jídlu, pohybu i sobě samému.  


Naučte se jíst všímavě

Jíst všímavě je zvláště v dnešní době umění. Umění, kterému se můžete naučit. Chce to jen trochu trpělivosti, protože žádný návyk si nelze osvojit přes noc.

Jak začít? Pro začátek zkuste sníst alespoň jedno nebo dvě jídla týdně všímavě. Udělejte si na sebe čas a užijte si každého sousta. Sedněte si při tom k jídelnímu stolu. V dnešní době často jíme ve stoje, za chůze nebo před monitorem u kancelářského stolu. Zkuste tento zlozvyk prolomit.

Je důležité eliminovat rušivé podněty jako je například telefon, notebook, televize nebo i rádio. Opravdu dobré jídlo si přeci zaslouží vaši výhradní pozornost.

Buďte jak foodstylista. Připravte si jídlo, které bude lahodit nejen ústům, ale i všem vašim smyslům. Dejte si záležet a naservírujte si jídlo na pěkný, klidně i slavnostní talíř. Zkuste pracovat i s barevnými potravinami. Nepodceňte ani okolí a ukliďte si na stole, u kterého budete jíst. Jídlo vám díky tomu bude mnohem více chutnat.

Zapojte všechny smysly. Zkuste se zaměřit nejen na chuť, ale prozkoumejte jídlo i zrakem, čichem, hmatem a sluchem.

Zpomalte. Během jídla dělejte vždy jen jednu činnost. Nejdřív naberte jídlo, pak ho vložte do úst, rozkousejte, spolkněte a až pak začněte nabírat další sousto. Mezi sousty odložte příbor a soustřeďte se na všechny chutě a vůně, které vám jídlo nabízí.

Zkrátka udělejte si z jídla zážitek. Je velká škoda jíst ve spěchu, neuvědoměle a jídlo si neužívat. Stejně tak to ale kromě jídla platí i v dalších oblastech. 

S přístupem mindfulness se vám bude žít lépe!


Hubněte psychoLOGICKY s podporou odborníka STOBu 

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Metodika kurzů je navíc založená na principech kognitivně-behaviorální terapie, která má vynikající výsledky nejen pro hubnutí, ale i pro udržení nové váhy.

Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní. 


>> Kurzy zdravého hubnutí - online i naživo <<


Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři