Čím dál častěji se v našich končinách střetávají dva odlišné názory na konzumaci mléka. Jedni na něj nedají dopustit, druzí ho zatracují a preferují raději sójový, pohankový nebo jiný rostlinný nápoj. Co je tedy pro náš organismus výživnější? Fakta jsou následující.
Mléko a mléčné výrobky jsou důležitou součástí stravy. Pokud není důvod, není přínosné je z jídelníčku vyřazovat. Jednak bychom tak výrazně snížili pestrost jídelníčku, současně bychom se ochudili o kvalitní bílkoviny a řadu důležitých vitaminů a minerálních látek.
V mléce se nachází především vysoký obsah dobře vstřebatelného vápníku, který je v optimálním poměru s fosforem, což je důležité pro zdraví kostí a zubů. Dále je mléko zdrojem vitaminu D, A, vitaminů skupiny B, včetně kyseliny listové.
Nevýhodou u mléka a mléčných výrobků je převaha nasycených mastných kyselin a přítomnost cholesterolu. Pro snížení těchto faktorů je vhodné upřednostňovat polotučné mléko a mléčné výrobky, tím snížíme obsah nasycených mastných kyselin i cholesterolu ve stravě.
Jedním z důvodů nahrazování mléka může být alergie na bílkovinu kravského mléka, která je nejčastější potravinovou alergií v dětském věku. Ve většině případů ale s přibývajícím věkem vymizí. Ovšem vhodným řešením nebývá podávání sójových nápojů, jelikož sója patří mezi osm potravin s nejvyšším alergenním potenciálem.
Nespornou výhodou rostlinných náhrad mléka je to, že jsou vhodné pro vegany a vegetariány, zpravidla jsou bezlepková, a zejména pak bezlaktózová. Neobsahují cholesterol a mívají i nižší podíl tuku. Bývají dobře stravitelné a mnohé z nich přinášejí i nutriční profit.
Příkladem jsou nápoje z pohanky, které obsahují rutin, jenž je důležitý pro zdraví cév. Ovesné nápoje jsou zase zdrojem beta glukanů, které mají vliv na snížení hladiny cholesterolu.
Ne všechny rostlinné nápoje jsou však svým složením vhodné, riziko zpravidla představují instantní nápoje. Na prvním místě ve výčtu surovin je často glukózo-fruktózový sirup, mnohé obsahují částečně ztužené tuky – jsou tedy i zdrojem rizikových trans nenasycených mastných kyselin.
Rostlinné náhrady mléka mívají v porovnání s mlékem nižší obsah bílkovin, a pokud nejsou fortifikovány o vitaminy a minerální látky, jsou relativně chudé i po této stránce. Rostlinné alternativy mléka jsou vhodným zpestřením stravy, ovšem za předpokladu, že zůstanou v jídelníčku zastoupeny i mléčné výrobky.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.