TOPlist
Sledujte nás:

Nejlepší letní sladké recepty vhodné i při hubnutí

Zpět

Autor: Bc. Karolina Ponocná Kamberská

Odborná recenze: Ing. Hana Pávková Málková

 

Však to znáte. V létě všichni cítíme silné vanutí svobody a nechceme se omezovat. V zahrádkách dozrává ovoce, zmrzlináři se překonávají ve vymýšlení nových příchutí a zhubnout do plavek už stejně nestíháme, tak co? Musí nám ale sladké chutě vždycky způsobit výčitky svědomí? 

 

Protože jste na stránce STOBu, určitě tušíte, že pro vás budeme mít nějaké důmyslné řešení. Nemá totiž cenu odepírat si veškeré potěšení ve jménu štíhlé linie. Naším cílem je vyvážit zájmy našeho těla i duše. Pojďme si tedy projít skvělé sladké recepty, užít si léto plné chuti a netrpět přitom pocitem selhání. 

Ovoce v hlavní roli

Právě v létě (a pak na podzim) nám zahrádky i trhy nabízejí spoustu čerstvého ovoce. Že má tato lákavá nabídka svůj rub i líc, ví asi každý, kdo se někdy zajímal o výživu. Ovoce obsahuje cukr… ale to rozhodně není důvod se ho vzdávat. Je totiž zdrojem spousty látek důležitých pro naše tělo, a tak by byla škoda si ho v sezóně neužít. 

 

Více se dozvíte v článku: Ovoce při hubnutí – ano, nebo ne? Čtveřice omylů, se kterou se v praxi setkáváme

 

Jestli vás při vyslovení slova „ovoce” napadnou hlavně ovocné koláče, může to ale být zrádné. On takový borůvkový koláč z litého nebo kynutého těsta často obsahuje pěknou hromadu mouky a cukru, nemluvě už o másle v křehkém těstě… Samozřejmě i koláče mají své méně těžké verze, podívejte se třeba na tyto recepty:

 

Celozrnná švestková bublanina s makovou drobenkou

 

 

Šťavnatý meruňkový koláč s lískovými ořechy

 

 

Kakaový strouhaný celozrnný koláč s borůvkami a tvarohem

 

Koláče nejsou povinné

Pokud vaše rodina není zvyklá na celozrnné koláče, bude jimi možná překvapena. Celozrnné sladké pečivo je zkrátka trochu jiné a někomu připadá trochu „škrabavé”. Mouka ale není v koláčích z hlediska zdraví to zásadní, mnohem důležitější je, kolik do nich dáte tuku a cukru. 

 

Existuje i spousta receptů, u kterých ani největší konzervativci nepostřehnou, že se jedná o „celozrnné zdravé jídlo”. Typicky jsou to třeba lívance a palačinky! Při jejich přípravě použijete jen trochu mouky a přidáte vajíčka, mléko, jogurt, tvaroh…

Do lívanců se bez problémů ukryjí i superzdravé ovesné vločky: 

 

Lívance s řeckým jogurtem a borůvkami

 

 

Skvělé jsou i lívance z ječné mouky a kefíru.  

 

Rychlé jablečné lívance z kefíru

 

 

Vyzkoušet můžete i populární galetku, kterou opět nezapomeňte doplnit tvarohem nebo jiným zdrojem bílkovin.

 

Ovesná galetka s tvarohem a meruňkami
 

 

Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na ovocné knedlíky. Když je vyrobíte z tvarohového těsta, přidáte k ovoci znovu skvělý zdroj bílkovin. 

 

Tvarohové ovocné knedlíky

 

Pokud ovocné knedlíky nemáte jen jednou za léto, ale častěji, šetřete při servírování s máslem a cukrem a o to více přidejte tvarohu.

 

Jestli jste ještě neobjevili kouzlo severoamerického moučníku jménem crumble, je čas to změnit. Zatímco podzimní jablečné nebo švestkové crumbly nás teprve čekají, štědrou dávku lesního ovoce zakrytého křupavou vločkovou drobenkou si můžete dopřát právě teď! 

 

Crumble s lesním ovocem

 

 

Může být něco jednoduššího, než tento pečený borůvkový tvaroh? A postavme otázku ještě jinak – potřebujeme vlastně složité recepty, když jednoduché věci jsou takhle dobré?

 

Pečený borůvkový tvaroh

 

 

Pokud si přece jen přejete něco slavnostnějšího, každou letní oslavu umí zkrášlit:

 

Mangový tvarohový dort

 

Vyzkoušejte dezerty ve skleničce

Při přípravě dezertů „do skleničky” nebo různých pohárů můžete vesele popustit uzdu fantazii. Vzhledem k tomu, že tady nic nepečete a nemusíte se obávat hustého nebo řídkého těsta, je složení závislé jen na tom, co máte doma v té nejlepší kvalitě – a na vaší schopnosti všechno pěkně zkombinovat. Ideálně bílkovinnou složku (tvaroh, jogurt, skyr), ovocnou složku (cokoliv, co má zrovna sezónu) a určitě i něco křupavého navrch (oříšky, granolu…). 

 

Tvarohový chia dezert s jahodami a borůvkami

 

 

Jahodový pohár s pudinkovým krémem a karamelizovanými mandlemi

 

 

A jistě můžete nejen chladit, ale i mrazit! Následující recepty díky chytrému postupu umožňují připravit skvělou zmrzlinu i bez použití zmrzlinovače. 

 

Mangovo-banánová zmrzlina

 

 

Domácí ovocná zmrzlina se skyrem

 

 

Ostružinovo-banánová zmrzlina

 

 

Tak co, máte i po přečtení tohoto článku pocit, že si v létě nemůžete ani trochu zamlsat? Věříme, že ne – a budeme rádi, když nám do diskuse připojíte vaše oblíbené sladké letní vychytávky!

 


Všechny recepty najdete také v programu Sebekoučink. 

 

Sebekoučink vám pomůže s kontrolou denního energetického příjmu a dalších důležitých ukazatelů.

 

Ohlídá za vás příjem makroživin (bílkoviny, tuky, sacharidy), příjem rizikových živin (cukru, soli a nasycených mastných kyselin) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny či dodržujete pitný režim.

 

V programu najdete kromě receptů i ukázkové jídelníčky o různých energetických hodnotách. 

 

>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<

 

 

 

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 07. 2024 21:39
Dělám ráda dezerty do skleniček. Děkuji za Vaše typy.

Naši partneři