Autor: Mgr. Tereza Rogalewiczová, Ing. Hana Pávková Málková
Pohanka je skvělou surovinou, která se do jídelníčku hodí nejen při hubnutí. Jaké jsou její nutriční výhody a tipy na základní přípravu pohanky najdete v článku zde:
>> Článek Proč jíst pohanku a jak ji připravit <<
Co všechno můžete z pohanky připravit?
Pohanku můžete použít všude tam, kde používáte jiné druhy obilovin, ať už jde o pečení nebo přípravu kaší, rizota, polévek, nákypů, salátů, pomazánek aj. Má univerzální použití, jak na slano, tak na sladko.
Slané recepty z pohanky:
- Vzhledem k možnosti zaměnit pohanku za jinou z obilnin, můžete začít třeba u obyčejného „rizota“. Pokud se necítíte na úplnou výměnu, můžete rýži s pohankou smíchat v libovolném poměru. I tak bude výsledek chuťově zajímavý a nepřijdete o zmiňované výhody konzumace pohanky. Tip na pohankové „rizoto“ naleznete zde.
Zapečené pohankové rizoto
- Pohanku můžete servírovat jako samostatnou přílohu nebo ji využít i pro nastavení masových směsí, karbanátků, sekané apod. Vyzkoušejte například naše plněné papriky.
Papriky plněné masovo-pohankovou směsí s rajčatovou omáčkou
- Jednoduché a výživově hodnotné jídlo nemusí obsahovat mnoho různých komponent. Příkladem je tento pokrm, ke kterému potřebujete jen pohanku, oblíbenou pečenou zeleninou a Cottage.
Pohanka s pečenou podzimní zeleninou a cottagem
- V podobném duchu je recept na pohanku s tempehem, houbami a fazolkami, který poslouží jako výborný zdroj rostlinných bílkovin.
Pohanka s tempehem, houbami a fazolkami
- Pohanku využijete jako zavářku do polévky.
Silný kuřecí vývar s pohankou a zeleninou
- Z pohankové mouky si můžete připravit i oblíbené lívance nebo palačinky, ať už na slano nebo na sladko. Stačí pšeničnou mouku (nebo její část) vyměnit za pohankovou. Nebo lze využít i vařenou pohanku a připravit si třeba pohankovo špenátové placky. Recept najdete zde
Pohankovo špenátové placky
- Klasické těstoviny vyměňte za pohankové. Hodí se mimo jiné pro asijskou kuchyni, najdete je pod názvem soba nudle (často se nejedná o čistě pohankový produkt, ale kombinaci s pšenicí). Recept na asijské nudle najdete zde
Asijské nudle s hovězími nudličkami
- Z pohanky vykouzlíte i skvělé pomazánky. Připravit si můžete pomazánku s rajčaty a bazalkou.
Rajčatovo-bazalková pomazánka
- Nebo vyzkoušejte „rostlinnou paštiku“.
"Paštika" z pohanky a sušených rajčat
Protože pohanka byla po jistý čas hlavní plodinou našich předků na Valašsku, je možné se inspirovat nespočtem zdejších původních receptů. Tradičně se kombinovala s česnekem, majoránkou, bramborami, houbami, uzeným masem a vším, co tehdejší doba a nuzné podmínky nabízely.
Sladké recepty z pohanky:
Tradičními sladkými recepty z pohanky je pohanková kaše nebo sladký pohankový nákyp. Nebojte se ale experimentovat a vyzkoušejte toho více.
- Skvělá je například pohanková bezlepková roláda, recept najdete zde
Bezlepková pohanková roláda s čokoládovým krémem
- Nejen na Vánoce si můžete z pohanky připravit kakaové kuličky.
Kakaové kuličky z máku a pohanky
- Z pohankové mouky připravíte kromě palačinek nebo lívanců například i ovocné knedlíky.
Pohankové knedlíky s broskvemi a tvarohem
- Recept na lívance najdete zde
Banánové lívance z pohankové mouky
Pohanka má v kuchyni opravdu pestré využití, tak se jí nebojte a dejte jí šanci
Všechny recepty najdete také v programu Sebekoučink.
Sebekoučink vám pomůže s kontrolou denního energetického příjmu a dalších důležitých ukazatelů.
Ohlídá za vás příjem makroživin (bílkoviny, tuky, sacharidy), příjem rizikových živin (cukru, soli a nasycených mastných kyselin) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny či dodržujete pitný režim.
V programu najdete kromě receptů i ukázkové jídelníčky o různých energetických hodnotách.
>>Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma<<
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.