TOPlist
Sledujte nás:

Nutriční hodnoty hub

Zpět

Autor: Mgr. Marika Králíková

Odborná recenze: Ing. Hana Pávková Málková

Kdo nesbírá houby, není Čech. I nějak takhle by se dala vyjádřit vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je to ale se složením hub a jejich výživovými hodnotami? Jsou houby vhodné do jídelníčku hubnoucích nebo těch, co chtějí jíst vyváženě a nepřibírat? A má pro nás vůbec konzumace hub nějakou přidanou hodnotu i z hlediska zdraví?


Houby při hubnutí? Ano!

Na houbách je skvělé už jen to, že při jejich sbírání často nachodíme spoustu kroků. Samotné houby pak mají nízkou energetickou hodnotu srovnatelnou se zeleninou. Obsahují totiž především vodu, a to až 90 %. Houby jsou zdrojem cenné vlákniny, která tvoří kolem 3 % jejich hmotnosti. Houby mají minimum tuku, málo sacharidů, ale za to ne úplně zanedbatelný podíl bílkovin (průměrně 3 %). 

Nutriční hodnoty vybraných hub (ve 100 g)

 

Energetická hodnota (kJ)

Bílkoviny

(g)

Tuky

(g)

Sacharidy 
(g)

Vláknina

(g)

Hlíva ústřičná

 

85

1,6

0,1

1,1

4,3

Lišky

110

2,2

0,4

2,0

3,3

Hřib smrkový

170

5,1

0,6

2,2

3,0

Žampiony

100

2,9

0,3

1,4

1,7

Shiitake

140

3,9

0,4

2,0

2,9

 

 

Energetická hodnota (kJ)

Bílkoviny

(g)

Tuky

(g)

Sacharidy 
(g)

Vláknina

(g)

Houby čerstvé (průměr)

100

3

0,5

2

2,5

Houby sušené (průměr)

1400

37

3

40

8

Houby s octem

130

2

0,3

4

2

Zdroj: databáze www.stobklub.cz


Jak na houby v kuchyni

Velký vliv na konečnou kalorickou hodnotu pokrmů z hub má způsob kulinářské přípravy. Houby velmi snadno nasávají tuk, čímž snadno můžeme vytvořit doslova kalorickou bombu. Proto je záhodno při jejich přípravě tukem šetřit.

 

Energetická hodnota (kJ)

Bílkoviny

(g)

Tuky

(g)

Sacharidy 
(g)

Vláknina

(g)

Houby dušené na tuku (oleji/másle)

 

350

8

3

5

5

Houbová smaženice 
(s vajíčkem)

430

9

4

7

2,8

Houbové řízky/smažené žampiony (smažené v trojobalu)

1100

6

16

24

0,5

Zdroj: databáze www.stobklub.cz


Jak tedy na houby v kuchyni tak, aby konečný pokrm nekazil naše hubnoucí snahy? Inspirovat se můžete některými vyváženými recepty z dílny STOBu. Vyzkoušet můžete odlehčenou verzi klasické smaženice se zeleninou, originální variantu italského rizota s přídavkem bílkovin v podobě olomouckých tvarůžků či kulajdu, která má tuku tak akorát.

Zeleninovo-houbová smaženice

Hříbkové rizoto s olomouckými tvarůžky

Kulajda zdravě


Na co si dát pozor

Houby patří mezi těžko stravitelné potraviny a mohou individuálně způsobit zažívací problémy. Pozor by si měli dát zejména senioři. Dětem do tří let by se houby neměly servírovat vůbec, dětem do šesti let pak s velkou opatrností a v menším množství.

Je také dobré myslet na to, že některé houby mají neobvyklou schopnost kumulovat zdravotně závadné těžké kovy, jako je kadmium, rtuť nebo olovo. Pro houby si tedy zajděte nejlépe někam dále od civilizace a nesbírejte je v očividně silně znečištěných oblastech, např. uvnitř velkých měst či v blízkém okolí silně frekventovaných silnic. 


Houby pro zdraví

Houby tak rádi sbíráme a konzumuje zejména pro jejich specifické aromatické a chuťové látky. Obsahují ale také některé minerální látky (např. draslík, fosfor) a látky s antioxidačními účinky. V houbách najdeme i vitaminy, jejichž obsah je podobný či spíše nižší než u zeleniny. Množství vitaminů pak dále snižujeme jejich tepelnou úpravou, která obvykle bývá delší, než je tomu u zeleniny. Za pozornost ale rozhodně stojí nezanedbatelný obsah vitamínu D, který napomáhá například vstřebávání vápníku. Poslední dobou se také zdůrazňuje další z jeho nepostradatelných účinků, a to podpora imunity, tedy přirozené obranyschopnosti těla.

Další významnou zdraví prospěšnou látkou, obsaženou v některých houbách jsou tzv. betaglukany, komplexní sacharidy, které jsou součástí vlákniny. Najdeme je zejména v hlívě ústřičné nebo v o něco méně známých houbách – pečárce dvouvýtrusné a penízovce sametonohé, či v houbě asijského původu s názvem šiitake. Poslední výzkumy naznačují, že zmíněné betaglukany pravděpodobně různými mechanismy příznivě ovlivňují mnoho aspektů našeho zdraví, např. správné fungování našeho imunitního systému, prevenci nádorových a infekčních onemocnění nebo snižování hladiny cholesterolu.

Tak vzhůru do lesa na houby! 



Zdroje:

https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2015/09/vyziva-3-2013.pdf

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/beta-glukany/

https://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-skupiny/?id=8

Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři