O správném výběru sýrů se můžete dočíst v blogu. Zde vám přinášíme tabulku s nutričními hodnotami nejběžnějších druhů sýrů. Sýry jsou seřazeny vzestupně podle obsahu tuku.
druh sýru |
energetická hodnota |
bílkoviny |
tuky |
z toho nasycené |
sacharidy |
olomoucké tvarůžky |
540 |
28 |
0,5 |
0,2 |
2,6 |
jihočeský syreček |
570 |
32 |
0,5 |
0,3 |
1,3 |
cottage |
450 |
12 |
5 |
3,4 |
4 |
ricotta |
530 |
7,5 |
9 |
6,1 |
3,5 |
mozzarella light |
690 |
21 |
9 |
6 |
2 |
tavený sýr nízkotučný do 30 % |
670 |
14 |
9 |
6 |
5 |
eidam 20 % |
950 |
31 |
10 |
7 |
2 |
hermelín 30 % |
900 |
24 |
13 |
9 |
0 |
eidam 30 % |
1100 |
28 |
15 |
10 |
1 |
Sedlčanský hermelín Figura |
982 |
21 |
17 |
12 |
1 |
balkánský sýr |
1010 |
15 |
19 |
12,8 |
1,5 |
mozzarella 45 % |
1020 |
18 |
19 |
13 |
0 |
tavený sýr 30 – 60 % |
1000 |
12 |
19 |
13 |
4 |
žervé |
950 |
6 |
20 |
14 |
5 |
hermelín 45 % |
1250 |
20 |
23 |
16 |
1 |
eidam 45 % |
1450 |
27 |
26 |
18 |
1 |
niva 50 % |
1400 |
20 |
28 |
19 |
1 |
parmezán 32 % |
1630 |
33 |
28 |
21 |
0 |
tavený sýr 60 % a více |
1300 |
11 |
28 |
19 |
2 |
mascarpone |
1630 |
1,5 |
42 |
27 |
2,5 |
Uvedené hodnoty vycházejí z databáze potravin STOB, ve které si můžete sami snadno vyhledat i mnoho dalších druhů sýrů či jiných potravin.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.