Článek byl publikovaný 23.11.2015 na internetových stránkách Vím, co jím.
První zmínky o pohance pochází z jihovýchodní Asie. Místní obyvatelé objevili výživnou a energetickou hodnotu semen původně plané rostliny a začali ji sami pěstovat. Postupem času se pěstování pohanky rozšířilo také do Japonska, Číny a Indie. Národy v severní Indii znaly pohanku už před 2 500 lety. Do Evropy se pohanka dostala spolu s expanzí asijských kmenů, které byly považovány za pohanské - odtud také pramení její název.
Léčebné účinky
Pohanka obsahuje pro člověka velmi důležité vitaminy a minerální látky. Obsahuje také vysoké množství vlákniny, aminokyselin a hlavně také prospěšný rutin.
Pohanku oceníme jako bohatý zdroj zinku, který posiluje naši obranyschopnost a slouží jako prevence před onemocněním chřipkou či nachlazením. Díky obsahu cholinu pohanka napomáhá regenerovat jaterní buňky. Dále snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice. Obsah rutinu je zase důležitý pro pevnost a pružnost cévních stěn. Pomáhá zastavovat krvácení a působí jako prevence proti modřinám. Významný je také příznivý účinek rutinu na křečové žíly.
Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek a selen, z vitamínů tokoferol a vitaminy skupiny B. Pohanka se řadí mezi pseudocereálie, které neobsahují lepek, a je tedy vhodná i pro bezlepkovou dietu.
Nutriční složení pohanky
Nutriční hodnoty na 100 g (v suchém stavu)
Energetická hodnota |
1 440 kJ |
Bílkoviny |
13 g |
Tuky |
3 g |
Sacharidy |
65 g |
Vláknina |
10 g |
Pohanka v kuchyni
|
|
Na jeden díl pohanky dejte přibližně dva díly vody, pohanku stačí minutku povařit, nechat asi 20 minut odstát pod pokličkou a můžete ji hned podávat. Pohanka se hodí do salátů, lívanců, cukroví, polévek, pudinků, nákypů, zeleninových a houbových směsí, pomazánek, bábovek, těstovin, rýže nebo placek. Lze ji využít jako přílohu k masu. Z pohanky se také peče chléb a proslavená je pohanková kaše. Na trhu je pohanka k dostání jak v celku (pod názvem loupaná celá kroupa) nebo tzv. lámanka (nalámaná kroupa), pohanková mouka a také vynikající pohankové vločky.
Z pohanky se využívají nejen semena, ale i nať a květy, které jsou skvělé do salátů, sušené jako koření nebo na bylinný čaj.
A tip na recept? Vyzkoušet můžete například slaný pohankový nákyp. Jak na něj naleznete zde.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Mám podezření, že se jedná o tiskovou chybu a místo 0 má být 9.
11. 04. 2017 08:22
HankaCh
Macatice
Bulgur je predvarena lamana celozrnná pšenice, jeho výhodou je rychlá příprava. Pohanku doporučuji vyzkoušet mechanicky loupanou, je světlejší, a jen přivést k varu a pak nechat dojít v teple (voda:pohanka 1.5 :1) je jemnější než běžně dostupná termicky loupana, ta má divnou pro mě spálenou příchuť. Mechanicky loupanou mají většinou ve zdravuskach a je to na ni i napsané.
Kaše z vloček tu pachuť nemá vůbec.