TOPlist
Sledujte nás:

Ochutnejte avokádo

Zpět

Článek byl publikovaný 1. 3. 2016 na internetových stránkách Vím, co jím.

Mgr. Zuzana Douchová

 

Zdroj: Avocado z Shutterstock


Přivítali byste rádi jaro plní síly, energie a s úsměvem? Potom si dopřejte pořádnou dávku avokáda! Toto exotické ovoce je totiž přímo nabité všemi zdravými živinami a má všestranné využití v kuchyni.

Hlavní živiny avokáda

Avokádo patří mezi nejvýživnější ovoce, přestože se často používá v kombinaci se zeleninou. Má sice na ovoce vyšší energetickou hodnotu (na 100 g kolem 700 kJ), ale zato díky nižšímu podílu vody vyšší obsah nutričních látekTuky jsou hlavní živinou, kterou avokádo poskytuje (14 %). Jde převážně o zdravé nenasycené mastné kyseliny, nasycených kyselin obsahuje avokádo pouze kolem 2 %. Tento plod tak pomáhá snižovat cholesterol.

Další důležitou živinou avokáda jsou bílkoviny, které tvoří 2 % celkové hmotnosti. Sacharidů obsahuje avokádo na ovoce poměrně málo, pouze 8 %, zato vlákniny kolem 7 %. Avokádo je nejbohatším druhem ovoce poskytující vitamín E a železo. Dále avokádo obsahuje vitamíny skupiny B, C a z minerálních látek draslík, měď, hořčík a fosfor.  Avokádo podporuje vznik hormonu serotoninu a pozitivně tak působí i na naší psychiku.

Avokádo v obchodě

Zralé avokádo by mělo být na omak jen lehce měkké a pružné. Vyhněte se těm, co mají již vroubky a po zmáčknutí se vytvoří výrazné důlky. Test zralosti avokáda můžete udělat i pomocí stopky. Pokud stopka nejde odloupnout, je avokádo ještě nedozrálé. Pokud odloupnout jde a dužina pod ní je nahnědlá či úplně hnědá je avokádo přezrálé. Dobře zralé avokádo má pod stopkou dužinu pěkně zelenou, zelenožlutou nebo nažloutlou.

Zpracování avokáda

Nejvíce výživná část avokáda je ta těsně pod slupkou, proto avokádo nikdy neloupeme. Avokádo si rozkrojíme podélně na dvě půlky, otočíte půlky proti sobě a přirozeně oddělíme. Pecku odstraníme tak, že do ní lehce sekneme nožem, pootočíme a vyjmeme. Dužinu ze slupky pak vydlabeme lžící. Nezapomeňte avokádo před úpravou pokapat citrónovou šťávou pro zachování barvy, má tendenci rychle hnědnout.

Avokádo nejen v kuchyni

Avokádo nejlépe chutná syrové do salátů, pomazánek či různých dipů. Nejčastěji dělám z avokáda pomazánku guacamole. Připravuji jí jen z rozmačkaného avokáda, nadrobno pokrájené červené cibule, citrónové šťávy, soli, pepře a čerstvého koriandru. Někdy přidám i česnek a pokrájená rajčata. Avokádo můžete upravit i tepelně do polévky, omáček či grilované. Avokádo používám i na sladko v různých dezertech. Díky vysokému obsahu živin se avokádo hodí i na zevní použití pro vysušenou a unavenou pleť. Můžete si z rozmačkaného avokáda udělat pleťovou masku, nebo použít avokádový olej.

Hodnocení (58 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 03. 2017 22:10
samo o sobě nemá skoro žádnou chuť, nicméně dobře se hodí na pomazánku s česnekem...
30. 03. 2017 10:30
Avokádo mě zatím neoslovil ale chystám se na pomazanku
30. 03. 2017 08:12
Avokádu teprve začínám přicházet na chuť. Nejraději ho mám v sushi :-) a také mi chutnalo quacamole. Samotné ho zatím nedám.
27. 03. 2017 13:40
avokádo můžu kdykoliv jen tak lžičkou, bohužel je problém sehnat kvalitní kus
27. 03. 2017 12:47
Podle mě je avokádo bez chuti, kdysi jsem ho v cizině jedla v salátu, ale doma pořád nějak nemůžu přijít na to, do čeho ho zapracovat. Zkusím do pomazánky.
27. 03. 2017 07:42
Avokádo občas jím, nyní jsem našla i recept na nutellu z něj, vyzkouším
26. 03. 2017 22:03
Avokádo mi moc nechutná, ale jedla jsem z něj pomazánku a ta nebyla vůbec špatná.
26. 03. 2017 19:57
Na sladko jsem ještě nedělala.
26. 03. 2017 19:21
Taky je skvělé s uzenym lososem, citr šťávou a opecenym česnekem a hezky to vypadá, když se to naservíruje v miskách po vydlabani dužniny.
26. 03. 2017 19:18
Avokádo je skvělé, raději kupuji nedozrale a nechávám si ho doma dojít (většinou stačí dva dny při pokojove teplotě ) . Na sladko jsem ho vyzkoušela poprvé v lednu a kakaovo avokádo banánový krém je skvělý.
26. 03. 2017 14:45
avokádu miluji, jen u nás koupit dobré je trošku oříšek...ale jako předkrm s citronovou štávou je vynikající a nebo z něho udělat pomazánku...
26. 03. 2017 14:00
zatím se učím avokádo používat...pokud je dobře vychucené je opravdu dobré...třeba jsem z něj vyzkoušela avokádový pudink s chia semínky a opravdu to chutnalo jak pudink :-)
25. 03. 2017 21:19
Avokádo moc nepoužívám, ale zkoušela jsem párkrát na sladko a bylo fajn
24. 03. 2017 21:00
z avokáda dělám pomazánky,jsou fakt dobré
24. 03. 2017 20:16
Ta kvalita avokád opravdu u nás není dobrá. Několikrát jsem se napalila.
Pár dní mi po něm bylo velmi ouvej. Teď jsem neměla odvahu, už několik let , ho koupit.
24. 03. 2017 12:21
Přikláním se k receptu paniLiby. Ideální jako svačina na noční směně. Chutná a zasytí, mi naprosto stačí. Jen je problém sehnat avokado v dobré kvalitě.
24. 03. 2017 08:16
nevím asi musím vyhledat více receptu. Zatím co jsem si připravovala mi to nijak moc nechutná.
24. 03. 2017 07:15
Již jsem to několikrát zkoušel ale na chuť jsem tomu nikdy nepřišel.
23. 03. 2017 23:02
Avokadové smoothie - čili rozmixovat avokado + banán + jogurt + trochu práškového kakaa- není nic lepšího
23. 03. 2017 22:16
Tak hurá do toho- půlku do pomazánky,půlku na ksichtík a na dekolt :-)))
23. 03. 2017 21:12
Tedy přátelé, zkusím ho namazat na chleba.....asi je právě sezóna, je v obchodech kde se podíváš a v různém stadiu, jak píše mtronic :-)
Pokud koupíte zelené a lesklé, nechte ho pár dní dojít, jinak byste si ho mohli znechutit a to by byla škoda.
23. 03. 2017 19:26
Dávám do pomazánek, potřebuji dochutit, používám česnek, nechci moc solit, připadá mi stále bez chuti.
23. 03. 2017 19:20
Avokádo mám moc ráda, jen tak rozmačkané , zakápnuté citronovou štávou, dochucené solí a pepřem a natřené na opečený chlebbík ;-), mňam...
23. 03. 2017 17:23
Mne avokádo strašne chutí a príde mi škoda ho s čímkoľvek miešať. Úplne stačí soľ, korenie a limetka . Tak na pečive ( alebo len samotné) pridať ešte koliesko letnej paradajky a nemá to chybu.
23. 03. 2017 16:53
Guacamole z avokáda mám moc ráda. Kalorická "bombička" to je, ale zdravá a když se člověk podělí s rodinou, tak to není tak hrozné :-)
23. 03. 2017 16:00
Obávám se, že ve většině obchodů bude s avokádem problém, vozí se sem podtržené, aby přežily dopravu, a pak je prodávají buď nedozrálé nebo ve stadiu rozkladu. Nejvíc jsem si jich užil v Americe, tam to byla varianta s tmavě červenou až černou slupkou - to se dalo jíst jen tak, mělo vynikající oříškovo máslová chuť (pokud to mám k něčemu přirovnat). Občas jsem je zahlídnul i v ČR, ale byly dost "mastné".
23. 03. 2017 15:47
Avokádo mám moc ráda, nejčastěji z něj dělám pomazánku - s tvarohem a bylinkami (výborná je s medvědím česnekem, nebo čerstvou bazalkou)
23. 03. 2017 13:41
Párkrát jsem avokádo jedla a vůbec mi nechutnalo :-( Dávala jsem si ho i do smoothie a ani tak jsem tuto nechuť nepřekonala. Stále asi hledám recept, kde by mi nevadilo :-O
23. 03. 2017 12:35
Uvažuji, že si ho koupím ale potřebovala bych poradit jak ho zpracovat.
23. 03. 2017 11:22
Na koupi sbírám odvahu....
23. 03. 2017 10:33
Mám ráda a používám - ale tuky rozbourá parádně - i když jsou to tuky dobré.
23. 03. 2017 10:18
nikdy jsem ho neměla, zkusím zakoupit
23. 03. 2017 09:46
Ještě nikdy jsem ho nejedla,nutno napravit :-)))
23. 03. 2017 09:37
Avokádo jsem ještě nikdy nekoupila, tak ho zkusím.
23. 03. 2017 08:38
Nějak mi moc nechutnalo, asi s ním neumím pracovat.
23. 03. 2017 08:25
Avokádo mám moc ráda, zatím dávám do salátů a do různých pomazánek, uvítala bych nějaké recepty pro další inspiraci.
23. 03. 2017 07:45
Naučila jsem se kupovat avokádo díky STOBu.Dříve jsem neměla odvahu.Nepraktické pro mně je, že než ho zkonzumuji,což trvá většinou 2-3 dny-rozhodí mi tukový semafor.Takže spíš řeším jak ho konzumovat aby mi nenaboural koučink.
V receptu s banánem na způsob nutely je to slušná kalorická bomba:-)
23. 03. 2017 07:27
Už jsem ho začala zařazovat do jídelníčku občas

Naši partneři