MUDr. Jan Piťha, CSc.
Předseda Fóra zdravé výživy
Ovlivnitelné a neovlivnitelné rizikové faktory srdečně cévního onemocnění
Poruchy látkové výměny tuků a cukrů, kouření, vysoký krevní tlak a zvýšená krevní srážlivost patří mezi již známé, univerzální a ovlivnitelné rizikové faktory srdečně-cévních onemocnění, jako je např. infarkt, cévní mozkové příhody a onemocnění periferních tepen dolních končetin. Naopak k neovlivnitelným rizikovým faktorům lze přiřadit věk, mužské pohlaví a vrozené vlohy, tzv. genetické dispozice.
Ke vzniku rizikových faktorů a následně k cévním katastrofám vede nevhodný životní styl – kromě kouření je to nedostatek pohybové aktivity, příliš vysoký příjem potravy a její nevhodné složení – nadměrné množství živočišných tuků (obsažených v másle, tavených sýrech, skrytých v mase, uzeninách a dalších živočišných produktech) a jednoduchých cukrů (obsažených ve sladkostech a bílém pečivu). Naše země patří k těm, kde nesprávný životní styl a s ním spojená nadváha a nízká pohybová aktivita převládají.
Všichni jistě známe ve svém okolí lidi, kteří se na cigaretách a bůčku dožívají bez výrazných obtíží 90 let, a na druhé straně ty, které zastihne infarkt či mozková příhoda ve 40 letech, ačkoliv jsou vegetariány a běhají pro zdraví 5-10 kilometrů denně. To je základní nespravedlnost přírody, která nám víceméně náhodně rozdá karty s vrozenými vlohami, a my s nimi musíme hrát, ať se nám to líbí nebo ne.
Dříve jsme tvrdili, nebo se spíše vymlouvali, že geny zodpovídají zhruba za polovinu všech srdečně cévních příhod, které nás postihují. A za tu druhou polovinu si můžeme sami svým nezdravým životem. Nedávno byla provedena rozsáhlá studie u pacientů i zdravých osob ze všech světových oblastí, ve které bylo zjištěno, že za srdeční infarkty mohou ovlivnitelné rizikové faktory až z 90 procent! Měli bychom tedy přestat obviňovat naše geny a začít dělat něco s naším tělem a jídlem, případně zlozvyky jako je kouření. Většinu karet do této hry (9 z 10) si totiž vybíráme sami.
Nejzávažnějším rizikovým faktorem je nevhodný výběr potravin a nedostatek pohybu..
V současné době máme k dispozici účinné léky k léčbě vysokého krevního tlaku, vysoké hladiny tuků a cukru. Tyto léky (potažmo lékaři) však většinou plní úlohu zoufalce sedícího na poklici přetékajícího hrnce, kterému se určitý čas skutečně daří udržet kaši uvnitř. Po určité době ale síly (léky) nestačí a kaše se vyvalí ven v podobě srdečního infarktu, mozkové mrtvice či jiného cévního onemocnění. Zázračné pohádkové slovo „Hrnečku dost!“ však musí vyslovit sami pacienti – zmíněným pohybem a změnou stravy. Lékaři a lékařská věda jim mohou v současnosti jen potvrdit, že to skutečně funguje.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.