Ovoce obsahuje řadu důležitých látek příznivě působících na vaše zdraví. Při redukci váhy je však nutné množství ovoce hlídat, obsahuje totiž vyšší množství sacharidů než např. zelenina. Ovoce nám však může být velmi dobrým pomocníkem pro uspokojení chuti na „sladké“, je samozřejmě vhodnějším řešením než sladkosti. Navíc má oproti jiným sladkostem nižší glykemický index (GI).
Druh sacharidu (hlavně fruktoźa), vláknina (jak rozpustná, tak nerozpustná), velké množství vody a kyseliny – to jsou hlavní příčiny skutečnosti, že má většina druhů ovoce nízký GI. Plody obsahují většinou fruktózu, sacharózu a glukózu. Čím více fruktózy a méně glukózy ovoce obsahuje, tím má nižší GI. Ovoce s nejnižší hodnotou GI bývá to, které roste v mírném klimatu, jako např. jablka, broskve, hrušky, citrusové ovoce, třešně a bobulové ovoce. Ovoce obsahuje hodně polysacharidů, rozpustné vlákniny pektinu, což také snižuje GI. Čím je ovoce kyselejší, tím má nižší GI (grep má GI 25). Pod pojmem kyselého ovoce si nemusíme představovat pouze citrony a limetky, ale vysoký obsah kyselin má i sladký pomeranč a kiwi. Tropické ovoce, jako ananas a banány, má střední hodnotu GI. Záleží též na zralosti ovoce, např. nezralý banán má GI 43, zatímco zralý 74.
Při redukci váhy je vhodné sníst jeden, maximálně dva kusy ovoce za den, záleží na jeho velikosti (celkem do 200 g). Vzhledem k tomu, že je při redukční dietě nutné hlídat i množství zdravých potravin, snažte se dbát nejen na kvantitu, ale také na kvalitu vybíraných potravin. Pokuste se experimentovat a doplňte ovoce i např. lahodným sýrem, vytvořte si zajímavé nápoje doplněné jogurtem, tvarohové dezerty s ovocem a podobné delikatesy. Kombinace bílkovin a ovoce je navíc velmi účinným prostředkem nejen k naplnění chuti, ale i k pocitu nasycení.
Výjimkou mezi ovocem je avokádo, které obsahuje vyšší množství tuku.
100 g = 930 kJ, B 2 g, S 0 g, T 24 g, vláknina 6,3 g
Avokádo má značnou energetickou hodnotu, a proto není vhodné pro každodenní konzumaci, ale pro zpestření jídelníčku. Pro náhradu majonézových či jiných tučných pomazánek, jistě vhodné je. Avokádo obsahuje poměrně značné množství rostlinných tuků, převážně však zdravých nenasycených mastných kyselin, které napomáhají snižovat obsah krevního cholesterolu. Dále obsahuje řadu minerálních látek a vitaminů. Avokádo můžeme zařadit při hubnutí občas a v menším množství např. pro přípravu zajímavých dipů či pomazánek, fantazii se meze nekladou.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Metabolismus fruktózy v játrech je podrobně vysvětlen v [1] (anglicky) a výsledkem je zvýšení krevního tlaku, zvýšení hladiny insulinu a viscerální tuk [2]. 10g fruktózy játra přemění na 3g viscerálního tuku.
Syrové ovoce obsahuje velké množství vlákniny, která v trávícím traktu zabraňuje vstřebávaní fruktózy do těla, takže pouze část fruktózy, kterou ovoce obsahuje se dostane až do jater a je přeměněna na viscerální tuk.
Běžnou konzumací ovoce člověk do svého těla přijme tolik fruktózy kolik odpovídá zkonzumování 2 az 3 kg sacharózy (řepný, třtinový nebo hroznový cukr) za rok.
Kdežto prǔměrná spotřeba cukru na osobu a rok v ČR je cca 10x vyšší, tj. cca 35 kg [3].
Cukr (řepný, třtinový, hroznový, dextróza, sacharóza a cca 30 dalších názvǔ pro cukr) je z 50% tvořen fruktózou. A protože do většina výrobkǔ potravinářského prǔmyslu neobsahuje vlákninu a je do nich přidáván cukr, tak jsou tyto výrobky bohatým zdrojem fruktózy, tzn. viscerálního tuku.
[1] Robert Lustig, Sugar: The Bitter Truth: https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM čas 57:15 až 1:06:31
[2] http://www.wikiskripta.eu/index.php/Poruchy_v%C3%BD%C5%BEivy#Obezita
[3] https://www.czso.cz/documents/10180/32782524/2701391601.pdf/ceb2a48c-c8b3-4383-b684-f12ff8bcd1fe?version=1.0