Ing. Hana Málková, Ing. Karolína Fourová
Skutečnost, že mají luštěniny v kuchyni široké pole působnosti, už víte. Snažíme se vám přinášet tipy, jak luštěniny využít třeba i trochu méně tradičně. Neznamená to, že bychom měli upustit od tradičních receptů našich babiček, ale ne každému tyto recepty vyhovují, tak proč si jídelníček občas trochu nezpestřit - třeba využitím luštěnin při pečení.
První variantou, jak luštěniny při pečení využít, je sáhnout po luštěninové mouce, kdy jí nahradíte část klasické mouky v běžných receptech. Oblíbenou surovinou sladkého a slaného pečení jsou také rozmixované konzervované, vařené nebo dokonce i naklíčené luštěniny. V případě, že využijete tuto formu luštěnin, je potřeba si pohrát také s ostatními ingrediencemi, abyste získali těsto požadované hustoty. Zpočátku doporučujeme řídit se dle některého z osvědčených receptů. Vyzkoušejte například vynikající brownies z mexických černých fazolí. Nebudete tomu totiž věřit, ale tuhle dobrotu vytvoříte během 20 minut a nepoznali byste, že základní surovinou je opravdu luštěnina! Podobně můžete experimentovat také s cizrnou, jejíž chuť je poměrně neutrální a nebude v pokrmech znát, zatímco jejich výživovou hodnotu vám významně zvýší. Cizrna může být základem lahodných koláčů, nebo skvělých sušenek, na něž naleznete recept zde.
Sušenky z cizrny jsou nejen zdravé, ale také výborně chutnají.
V otázce pečení z luštěninových mouk, je jejich použití o něco jednodušší a můžete více popustit uzdu své fantazii. V jejich případě nahradíte část běžně používané mouky ve svých oblíbených moučnících nebo pečivu moukou luštěninovou. Je vhodnější nahradit pouze část mouky z důvodu zachování textury pečených výrobků. Pro začátek můžete vyzkoušet poměr 1:1. Pokud byste ji nahradili zcela, pečivo by nebylo, vzhledem k tomu, že luštěninová mouka neobsahuje lepek, tak nadýchané jako obvykle a pravděpodobně byste to poznali i na chuti. Začít můžete s moukou cizrnovou, chuťově je neutrální a například u těchto kakaových lívanečků, kde není potřeba nadýchanost jako v případě pečiva, může hrdě stát sama o sobě. Rázem pak můžete pohostit bezlepkovou sladkou snídaní nebo moučníkem také celiaky. Více o možnostech využití luštěninových mouk se můžete dozvědět v tomto článku.
Lívanci z cizrnové mouky můžete pohostit i celiaky.
Řadu skvělých sladkých i slaných pokrmů můžete připravit také z tofu, tedy produktu, na jehož výrobu se využívají sójové boby. Tofu natural má neutrální chuť a pevnou konzistenci, která přímo vybízí k jeho využití při tvorbě nepečených dortů, alternativ zmrzlin nebo různých krémů, ale lze ho rozmixovat také do těsta na muffiny nebo z něj připravit zdravý dezert, jako je například tento skvělý koláč s jablky a ovesnými vločkami. Nebojte se tofu využít ani na pečení slaných koláčů nebo slaných muffinů. Jeho použitím zvýšíte v pokrmu podíl bílkovin a zároveň budou mít vaše pekařské výtvory úžasně vláčnou texturu.
Tofu je nutričně hodnotná surovina s neutrální chutí a skvělými technologickými vlastnostmi.
Pokud je vaším cílem nejen zvýšit výživovou hodnotu pokrmu, ale zároveň snížit celkový obsah kilojoulů, doporučujeme se zamyslet také nad ostatními surovinami v receptu. Luštěninová mouka sama o sobě sladký a tučný recept nezachrání, proto se snažte snížit například množství přidaného tuku vhodnou náhradou, která vaše snažení v kuchyni nezhatí a zachová pečeným výrobkům vláčnost - část oleje nahraďte kefírem, kysaným podmáslím či acidofilním mlékem a nemusíte se obávat, že by bylo pečivo suché. Výborným trikem je také využití jablečného pyré nebo rozmačkaného banánu, čímž můžete snížit i potřebné množství přidaných cukrů. Přidaný cukr lze hravě nahradit také sušeným ovocem, to sice přirozeně obsahuje stále cukru poměrně velké množství, ale kromě něj i řadu pozitivních látek, které v klasickém cukru rozhodně nenajdete.
Vláčnost moučníku a sladkou chuť zajistíte také přidáním jakéhokoliv mraženého či čerstvého ovoce. A vzhledem k nízké energetické hodnotě ovoce tím snížíte i celkovou energetickou hodnotu vašeho moučníku.
Zde se můžete sami přesvědčit, co drobné úpravy v receptuře udělají s nutričními hodnotami čokoládového muffinu. Recept na výborné muffiny z čočkové mouky s višněmi a kakaem naleznete zde.
Hodnoty v tabulce jsou uvedeny na 100 g výrobku.
|
Kakaový muffin s čočkovou moukou |
Klasický muffin |
Energetická hodnota (kJ) |
1040 |
1750 |
Bílkoviny (g) |
8 |
6 |
Tuky (g) |
12 |
24 |
- z toho nasycené (g) |
2 |
6 |
Sacharidy (g) |
28 |
43 |
- z toho cukry (g) |
14 |
17 |
Vláknina |
3,4 |
2,0 |
Nebojte se ani oprášit konzervu s luštěninami, která vám leží na dně spíže a překvapit příští neděli rodinu originálním a moderním moučníkem. Už nám věříte, že z konzervy fazolí lze připravit i něco jiného než chilli con carne? :-)
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
zkoušela jsem červenou čočku na mlýnku na mák a semínka a šlo to krásně, běžně na něm melu i jiné zrní (pšenici, oves ...) a zatím drží, ale není to klasický mlýnek na mouku, na tom to jde prý dobře.