Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeut, Fórum zdravé výživy
Je důležité vědět a dle toho jednat!
Statistiky v České republice jsou totiž neúprosné. Jen když se budeme dívat na tzv. civilizační onemocnění, zjistíme, že:
- … téměř tři čtvrtiny dospělé populace mají vyšší hladinu cholesterolu v krvi.
- … zhruba každý druhý dospělý Čech má vyšší tělesnou hmotnost, než by měl mít (tedy nadváhu nebo obezitu). U dětí se nadměrná hmotnost objevuje u jedné pětiny až čtvrtiny a počty stále stoupají.
- … diabetiků už je dnes registrovaných více než 860 tisíc a z více než 91 % se jedná o diabetiky 2. typu.
- … i když se procenta úmrtí na nemoci srdce a cév snižují, stále se jedná o nejčastější příčinu úmrtí u nás, která se na počtech úmrtí podílí více než 40 %.
Jedná se o onemocnění, ve kterých sehrává svou roli genetická dispozice, nicméně daleko zásadnější roli hraje naše životospráva, tedy jak se staráme o své zdraví. Genetická dispozice je jedna věc, ale druhá věc je, jak se k ní postavíme a jak ji řešíme.
Zásada č. 1: Důležité je vědět
Znát všechna svá zdravotní rizika je klíčem k jejich včasnému ovlivnění. Základem je nezanedbávat preventivní lékařskou péči. V rámci české legislativy je určeno, na co všechno máme nárok v rámci preventivních lékařských prohlídek, které jsou plně hrazené zdravotními pojišťovnami. Je to tedy možnost, jak odhalit případná více či méně závažná onemocnění ve stádiu, kdy jsou léčitelná, kdy jsou v začátcích, a tak jejich včasným ovlivněním předejít jejich často více závažným následkům.
K tomu je potřeba jediné – na preventivní lékařské prohlídky a kontroly chodit.
Netýká se to pouze výše uvedených onemocnění, ale také některých typů rakoviny, kde je jejich včasný záchyt mnohdy tím rozhodujícím. V České republice existují organizované screeningy zhoubných nádorů – nádorů prsu, nádorů tlustého střeva a konečníku, nádorů děložního hrdla.
Zásada č. 2: Jsme-li mimo normy, není nač čekat
„Mám to jen trochu vyšší“, „Zatím to není nic hrozného“, tak zní časté reakce na naměřené hodnoty „mimo tabulky“. Jestliže se objeví jakákoli anomálie, není dobré na nic čekat. Navíc, jednotlivé v úvodu uvedené zdravotní problémy/rizikové faktory se často vyskytují společně, čímž se ale zdravotní rizika nesčítají, ale rovnou násobí.
Kam bychom se s hodnotami měli vejít?
Hodnoty tělesného tuku – doporučené hodnoty:
|
méně než 30 let |
30 - 50 let |
více než 50 let |
muži |
9 - 15 % |
11 - 17 % |
12 - 19 % |
ženy |
14 - 21 % |
15 - 23 % |
16 - 25 % |
Pozn.: Možná vám tato čísla přijdou až moc přísná. Platí však, že ze zdravotního hlediska je lepší být v dobré kondici, dbát na správnou životosprávu a klidně při tom mít i pár kg tuku navíc, než být hubený (a plnit tedy normy), nesportovat a na správný jídelníček nedbat. A pokud trpíte obezitou, i 10% úbytek vaší hmotnosti přinese mnoho pozitiv. Zde tedy platí, že není nutné se vždy vejít do "tabulkových" hodnot. Pozor, neplatí to ale všude!
Využijte akce ku příležitosti Evropského dne obezity a nechte si udělat analýzu složení těla zdarma! Zbývá posledních pár volných míst! Více informací zde.
Doporučené hladiny krevních tuků:
|
Osoby s nízkým a středním rizikem* |
Osoby s vysokým rizikem* |
Osoby s velmi vysokým rizikem* |
LDL cholesterol |
˂ 3 mmol/l |
˂ 2,6 mmol/l |
˂ 1,8 mmol/l |
HDL cholesterol |
˃ 1 mmol/l u mužů; ˃ 1,2 mmol/l u žen |
||
Triglyceridy |
˂ 1,7 mmol/l |
* Cílové hodnoty LDL cholesterolu v krvi se hodnotí také podle aktuálního zdravotního stavu a výskytu/či nevýskytu dalších rizikových faktorů či onemocnění. Výši rizika určuje lékař, například osoby ve velmi vysokém riziku jsou ty, které mají současně těžkou hypertenzi (vysoký krevní tlak) nebo familiární hyperlipidémii. Do vyššího rizika se dostává každý, kdo má zároveň se zvýšenou hladinou cholesterolu také např. zvýšenou hladinu cukru v krvi. Pokud se u někoho vyskytne více rizikových faktorů nebo již nějaké srdečně-cévní onemocnění, doporučené hodnoty LDL cholesterolu v krvi jsou přísnější.
Definice a klasifikace jednotlivých kategorií krevního tlaku (v mm Hg):
Kategorie |
Systolický tlak |
Diastolický tlak |
optimální |
< 120 |
< 80 |
normální |
120–129 |
80–84 |
vysoký normální |
130–139 |
85–89 |
hypertenze 1. stupně (mírná) |
140–159 |
90–99 |
hypertenze 2. stupně (středně závažná) |
160–179 |
100–109 |
hypertenze 3. stupně (závažná) |
≥ 180 |
≥ 110 |
izolovaná systolická hypertenze |
≥ 140 |
< 90 |
Zásada č. 3: Některá rizika si můžu zjistit sám/sama
S některými parametry rizikových faktorů musí pomoci odborníci, některé si můžeme vzít do vlastních rukou sami. Např. obyčejný krejčovský metr může pomoci stanovit případný rizikový obvod pasu, index tělesné hmotnosti také není těžké vypočítat.
Index tělesné hmotnosti (BMI):
podváha |
< 18,5 kg/m² |
norma |
18,5 - 24,9 kg/m² |
nadváha |
25,0 - 29,9 kg/m² |
obezita |
≥ 30,0 kg/m² |
BMI si můžete spočítat zde.
Hodnocení obvodu pasu:
|
norma |
zvýšené riziko |
vysoké riziko |
muži |
< 94 cm |
94 - 101 cm |
≥ 102 cm |
ženy |
< 80 cm |
80 - 87 cm |
≥ 88 cm |
Zásada č. 4: Životospráva je alfa a omega příčin i řešení
Řadě zdravotních problémů můžeme velmi účinně předcházet tím, jak se postavíme ke své životosprávě. Nekouření, pravidelný (i nesportovní) pohyb a často jednoduché zásady ve stravování, kvalitní spánek a odpočinek pomohou přebít třeba i ne příliš lichotivou genetickou dispozici. Úpravy životosprávy jsou také první „na pořadu dne“, pokud už se mezi nelichotivé statistiky výskytu civilizačních onemocnění zapíšeme.
Zásada č. 5 shrnující: Vím, jak na tom je mé zdraví
... a chovám se podle toho.
Každý si sáhněte do svého svědomí - víte, jak na tom je vaše zdraví?
Tento článek vznikl ve spolupráci s EASO (The European Association for the Study of Obesity) ku příležitosti Evropského dne obezity.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
A moc díky za to doplňující vysvětlení ruikovosti u cholesterolové tabulky na základě mé loňské připomínky, takhle to je opravdu bezvadně vysvětleno :-)
Tedky jdu zase na odběry, tak doufám, že budu mít vše v normě, jako na podzim.
A jaké osoby se tedy v tabulce hodnot tuků povařují za méně a jaké za více rizikové? Jak zjistím, kam se mám zařadit? Jinžmi slovy, který sloupeček se vztahuje právě na mě?
Díky za objasnění.
Zřejmě na komentáře k článkům odbornící ze STOBu moc nechodí (ani se jim nedivím, je toho moc), zkusím zjednat nápravu jinde, protože ty hodnoty LDL cholesterolu povařuju za dost důležité.
LDL : 0,20 - 3,37 , já mám 1,85 ( v normě )
index chol/hdl 1 - 4 , já mám 3,96 ( na hraně )
triacylglyceroly 0,17 - 1,54 ) mám 2,12 ( vyšší, ale za poslední roky zatím nejlepší výsledek ....s tímto pořád bojuji !!!!
atd.