Polévky neodmyslitelně patří do jídelníčku a to i v případě, že potřebujete hubnout. Polévky dobře sytí, zvyšují vylučování trávicích šťáv a celkově přispívají k lepšímu trávení. Nesmíme opomenout i fakt, že přispívají ke zlepšení pitného režimu a zvyšují příjem vlákniny, protože při jejich přípravě můžeme použít velké množství zeleniny. Sytější polévka je výborná jako oběd nebo teplá večeře, jednoduchou polévku si lze dopřát i ke svačině.
Jak připravit kaloricky vyváženou polévku? Polévky připravené na velkém množství tuku, zahuštěné moukou nebo se smetanovým základem nejsou zrovna kaloricky nejpřijatelnější. Také vývary z tučného masa zbytečně navyšují kalorickou hodnotu. Určité množství tuku samozřejmě použít můžeme, ale stačí lžička oleje nebo másla na porci. Zahušťování jíškou není nutné, stačí na sucho opražená mouka, rozmačkaná zelenina nebo nastrouhaný brambor. Do polévek můžete přidávat malé množství těstovin, jáhly, pohanku (k dostání jsou i instantní pohankové nebo jáhlové vločky), ovesné vločky nebo rýži. Pak už ale není žádoucí podávat k polévce pečivo. Pro zvýšení obsahu bílkovin jsou vhodné luštěniny, vejce nebo sýr. K dochucení polévek používejte různé zelené natě, jsou bohaté na vitamín C a A, Ve významném množství je zastoupen i vápník a železo, ovšem využitelnost těchto minerálních látek je nízká. Zelené natě mějte vždy připravené, ať už sušené nebo ještě lépe zamrazené.
Pokud si připravujete polévku z masového vývaru, dejte vývar po vychladnutí do lednice a přebytečný tuk seberte. Získáte tak čistý vývar. Výborné jsou i zeleninové vývary, do kterých upotřebíte všechnu zeleninu. Nejlepší chuť dává kořenová zelenina, nezapomínejte na cibuli a česnek. Přebytečný vývar naplňte do plastových krabiček a zamrazte.
Tipy
Zeleninu omyjte, nakrájejte a zamrazte. Pak stačí jen vyndat krabičku z mrazničky a nemusíte se zdržovat přípravou zeleniny. Samozřejmě lze použít i běžně dostupnou mraženou zeleninu. Výběr je obrovský. Uvedený tip se týká hlavně zeleniny vypěstované na zahrádce, nebo pokud máte zbytky zeleniny z přípravy jiných pokrmů.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Zahušťuji polévku zeleninou a nebo bramborama už dlouho a je to fajn.Bujóny natur používám už co Anežka začala jíst polévky,nedávám pokaždé jen někdy a řadu vitany pro děti máme nejraději.Děláme jen když nestíhám,snažím se mít vžy přichystáno něco dopředu :)))