Nikola Hanyšová
Se zářícími barvami jara konečně dorazí barvy i na náš talíř.
Iva Málková potvrzuje zkušenosti z redukčních kurzů, kdy každému účastníkovi kurzů chutná miska plná pravého, řeckého salátu, ale klienti se přiznávají, že doma jsou na přípravu zeleniny příliš pohodlní a raději sáhnou po pečivu.
O určitém typu lenosti v tomto směru svědčí i spotřeba jednotlivých druhů potravin.
Co jíme nejčastěji
Ze zeleniny lidé sahají často po rajčatech, kde je úprava minimální, ale vytvořit kreativní salát s nápadem je již mnohdy problém. O luštěninách raději nemluvě.
Přitom právě pravidelná konzumace luštěnin a zeleniny výrazně snižuje hladinu LDL cholesterolu, tedy toho špatného a naopak zvyšuje HDL, tedy ten který má na naše srdce a cévy pozitivní vliv.
Ale dost již bylo teorie, jistě vás budou zajímat tipy, jak si zajistit pestrý výběr zeleniny a chutně ji zpracovat.
Patříte k těm, kteří si dají pár cherry rajčátek, občas kousek mrkve nebo salátovou okurku a více se zeleninou nehýčkáte?
Pak si zkuste dát následující cíle:
Neomezujte se pouze na 3 druhy zeleniny, každý druh zeleniny má jiné výhody a jiné možnosti použití.
PRO ZVÍDAVÉ DOPORUČUJI TZV. VEGEPEDII. Obdoba wikipedie, najdete si v ní druh zeleniny, která Vás zajímá a dočtete se o původu, účincích, použití apod.
Pro začátek si kupte v obchodě hotové zeleninové saláty či předpřipravenou krájenou zeleninu, do které přidáte např. tuňáka, cottage, strouhaný sýr. Můžete použít také zálivku z balzamikového octa, bylinky apod. Hned máte hotovou super svačinku nebo dáte větší množství bílkoviny, kousek pečiva a hlavní jídlo je na světě, tedy na talíři.
Co mohu také velmi doporučit je parní hrnec, máte-li chuť na teplou variantu zeleniny. Vaření na páře je velmi šetrné a některé parní hrnce mají dokonce program, který pomáhá zachovat co nejvíce vitamínů.
Já osobně mám parní hrnec se 3 patry, do jednoho dám např. rýži, do druhého maso nebo vejce, do třetího zeleninu. Olalaááá a jídlo na celý den je hotovo.
Pokud nemáte parní hrnec, pak nezoufejte!
Značka Bonduelle přišla na trh se zeleninou, která je hned po sklizni zpracována a upravena na páře, díky čemuž si uchovává vitamíny. Mně osobně chutná, tedy ji mohu doporučit. Na plechovce hledejte označení "Vapeur".
No a i ti,kteří zatím nejsou pánem svého času, se tímto způsobem mohou dopracovat k tomu, že věnují z 24 hodin 10 minut tomu, že si k bílkovině nakrájí zeleninu nebo jen jednoduše trhnou víčkem od konzervy. A pozor stále mluvím o konzervě zeleniny, nikoli konzervě vepřového masa.
A nyní několik netradičních, avšak oblíbených receptů:
Čočkový salát s vejcem a jablkem
2 porce
1 plechovka čočky Bonduelle Vapeur (425 ml)
80 g jablka
80 g červené papriky
80 g zelené papriky
30 g jarní cibulky
110 g vejce (2 ks)
30 g zakysané smetany
8 g plnotučné hořčice
6 g cukru
10 ml olivového oleje
sůl, pepř, ocet
Vejce uvařte natvrdo.
Čočku smíchejte s na kostičky nakrájeným jablkem, paprikami, uvařeným vejcem a najemno nakrájenou cibulkou.
Dressing připravte z hořčice, zakysané smetany, oleje, octa, cukru, soli a pepře. Hotový dressing smíchejte se salátem.
Cizrnové dortíky
Recept na 17 porcí.
Ingredience:
200 g sterilované cizrny Bonduelle
10 g želatiny
200 g uvařené rýže
100 g ovesných vloček
50 g kokosu
100 g vanilkového cukru
500 g vanilkového pudinku
100 g cukru (do pudinku)
100 g čerstvého nebo zmrazeného ovoce
lístky máty
karamelový nebo čokoládový toping
Postup:
Želatinu připravíme podle návodu na obalu.
Cizrnu slijeme, propláchneme, pomačkáme vidličkou a smícháme s uvařenou rýží, ovesnými vločkami, kokosem, vanilkovým cukrem a 1/3 želatiny.
Formičky naplníme do 1/3. Na tuto směs nalijeme vytvořený pudink, do kterého jsme přidali zbylou želatinu a dáme chladit.
Po vychladnutí obsah z formiček vytlačíme a zdobíme čerstvým ovocem, lístky máty a karamelovým topingem.
Humus
1 plechovka Bonduelle Vapeur cizrny (425 ml)
2 stroužky česneku
5 lžic olivového oleje
2 lžíce pasty Tahini (nebo sezamového oleje)
sůl, pepř, citronová šťáva
Scezenou cizrnu rozmixujeme a smícháme s protlačeným česnekem a olivovým olejem. Dochutíme solí, pepřem, Tahini pastou a popřípadě i citrónovou šťávou. Na závěr ozdobíme několika celými zrnky cizrny, pokapeme olivovým olejem, můžeme přidat i sezamové semínka. Do základního receptu můžeme přimíchat i další koření dle chuti, citron nebo i jogurt. Podáváme s kousky chleba, topinkami nebo čerstvou zeleninou.
A co takhle nasladko? Stačí přidat tvaroh, med, kakao, skořici a banán!
Mrkvový nákyp
4 porce
4 plechovky Bonduelle Vapeur mrkve (212 ml)
6 vajec
100 másla
40 g hladké mouky
250 ml mléka
100 g strouhaného sýru parmazánového typu
sůl a pepř
Oddělíme bílky od žloutků. Mrkev pomačkáme vidličkou nebo rozmixujeme na pyré a smícháme se žloutky. Rozpustíme máslo na pánvi, přidáme mouku a necháme zhoustnout. Do směsi zašleháme mléko, přidáme sýr, sůl a pepř. Směs smícháme s připraveným mrkvovým pyré a na konec vpracujeme i vyšlehané bílky. Lžící naplníme máslem vymaštěné formičky (na suflé, muffiny) a pečeme v troubě při mírné teplotě (160°C) po dobu 30 minut. Pro dokonalý výsledek můžete navíc formu s nákypem vložit do vodní lázně. Nákyp Vám pak nepopraská.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
V každém případě dnes namočím nějaké luštěniny abych zpestřila jídelníček v příštím týdnu :-).
I když - možná, kdybych mu v tom cizrnovém dortíku do cizrny přimíchala kakao, aby se spodek obarvil a neprozradila, z čeho to je, tak by to možná prošlo jeho kontrolou :-)) Zkusím to :-))
Orientuji se ne Blízkovýchodní stravu.