Pravděpodobnost, že jednou zemřete na nemoc oběhové soustavy - infarkt, mrtvici či aterosklerózu není 50 na 50, ale ještě o něco vyšší. Děsí vás ta představa? Za tak vysoké číslo může zejména špatný životní styl, pro který je typický spěch, pramálo pohybu a naprosto nevyvážená strava. Mějte na mysli, že právě kombinace těchto „neřestí“ vede ke zdravotním problémům a může zkrátit váš život až o 10 let. Pokud se vám zdá, že je nejvyšší čas něco změnit, udělejte první krok. Tím by měla být úprava jídelníčku, pravidelné stravovací návyky a aktivní pohyb.Ačkoli se na nás ze všech stran valí zprávy o hrozícím nebezpečí nadměrné konzumace tuků, není to tak zcela pravda. Nelze je, stejně jako například sacharidy, házet do jednoho pytle. Dobré tuky naše tělo potřebuje a do pestré a vyvážené stravy nepochybně patří.
Zázrak jménem omega 3
Obecně dělíme tuky do dvou skupin podle původu, a sice na tuky živočišné (slanina, sádlo, máslo, škvarky) a tuky rostlinné (olivový, slunečnicový, řepkový, sojový olej a výrobky z nich vyrobené např. kvalitní majonézy, margaríny...). Všechny tuky jsou tvořeny mastnými kyselinami. Míra jejich zastoupení v tuku ovlivňuje naše zdraví. Zatímco živočišné tuky jsou složeny převážně z nasycených mastných kyselin, jejichž nadměrná konzumace vede ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, jež způsobuje kornatění tepen a další zdravotní problémy, rostlinné tuky jsou tvořeny převážně nenasycenými mastnými kyselinani. Ty hladinu cholesterolu v krvi nezvyšují, ale naopak pomáhají udržovat jeho správnou hladinu. Některé z polynenasycených mastných kyselin z řadyomega 3 a omega 6, jsou tzv. pro tělo esenciální, tedy nezbytné, neboť si je tělo neumí vytvořit samo a musí je získávat ze stravy.
Polynenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy především v rostlinných olejích. Takže vyměňte vepřové sádlo za kvalitní rostlinný olej a vaše srdce vám poděkuje. Ovšem zdrojem dobrých tuků nemusí být pouze oleje, ale také produkty, jež jsou z těchto kvalitních olejů vyrobeny. Těmi jsou například tatarská omáčka a majonéza Hellmann’s. Že máte obavy z jejich energetické hodnoty? Pokud se budete držet doporučené velikosti porce (1 polévková lžíce – 15 ml), není potřeba se obávat, případně můžete použít jejich odlehčené verze Light, které mají snížený obsah tuku.
Vědci v akci
Skutečnost, že nadměrná konzumace živočišných tuků způsobuje tak velká zdravotní rizika nenechala v klidu ani Sdružení odborníků na výživu Evropské unie. To vydalo zvláštní doporučení o skupině polynenasycených omega 3 mastných kyselinách, ve kterém nás nabádá k omezení příjmu živočišných tuků, zvýšení příjmu tuků rostlinných a to dokonce v poměru 1:2. Jedním ze zdrojů těchto mastných kyselin jsou zmíněné rostlinné oleje a maso tučných ryb (tuňák, losos).
Co si dát na talíř
Všechno! Z jídla byste měli mít především požitek, nejste tedy hříšní lidé, pokud si čas od času dopřáváte. Ovšem dělejte to s mírou, neboť v jídle, víc než kde jinde platí, že všeho moc škodí. Základem by měla být pestrost a vyváženost jídelníčku a vyvážený příjem a výdej energie. Nezapomínejte tedy na dostatečnou konzumaci ryb, celozrnného pečiva, zeleniny a ovoce. Může se stát, že vás zdravá strava omrzí a zeleninové saláty se vám stanou při časté konzumaci fádními. Proto zkoušejte různé chuťové variace. Nebojte se použít různá dochucovadla, dipy a dresinky, které jsou vyrobeny z rostlinných olejů. Pokud si netroufáte na domácí přípravu, pak můžete zvolit některý z bohaté škály příchutí salátových dressingů Hellmann’s, například Francouzský (je velmi oblíbený) nebo s příchutí Med a hořčice, který má nejnižší energetickou hodnotu z celé řady salátových dressingů Hellmann’s. Důležité je dodržet vhodné množství dressingu.
Není vejce jako vejce
Že se v létě obáváte salmonelózy z majonézových výrobků? S výrobky Hellmann’s není třeba! Nebezpečí nákazy touto nemocí se především týká nedostatečně upravených potravin, těmi jsou například domácí vejce, která se v syrovém stavu používají na výrobu domácí majonézy. S majonézou a tatarskou omáčkou Hellmann’s však toto riziko nehrozí. Vyrábějí se totiž z pasterizovaných vajec, která jsou zbavena veškerých zdraví nebezpečných mikroorganizmů.
Kvalitní majonézy obsahují obvykle méně vajec, než si každý z nás myslí. Dáte-li si lžící majonézy (cca 10-15 ml), např. na zeleninový salát, rozhodně svému zdraví neublížíte a cholesterol zůstane
„v klidu“. Dokonce poslední uskutečněné výzkumy poukazují na fakt, že samotná konzumace vajec nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi.
Pro více informací kontaktujte mediální zastoupení firmy Unilever: Botticelli, Renata Chalupová,
Ke Krčské stráni 1, Praha 4, tel.: 724 111 813, e-mail: renata.chalupova@botticelli.cz
|
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Podívejme se na složení na 15 ml což je jedna lžíce tuku
Flora 180 kJ B 0.1g S 0.1 g T 5 g s převahou nenasycených mastných kyselin
Helmanns tatarská omáčka light 180 kJ B 0.1 g S 1.5 T 4 g s převahou nenasycených mastných kyselin
Francouzský dressing 350 kJ B 0.1 g S 2 g T 8 g s převahou nenasycených mastných kyselin
Iva Málková a tým STOBklubu