TOPlist
Sledujte nás:

Sójové texturované výrobky - jak jsou na tom nutričně?

Zpět

Ing. Karolína Fourová, Ing. Hana Málková

První pokusy o výrobu sójových texturovaných výrobků, někdy nesprávně nazývaných také sójové maso, začaly ve Spojených státech již v roce 1960. Nový produkt se ale nestal příliš úspěšným a na potravinářský trh expandoval až o deset let později, kolem roku 1970. V českých kuchyních se tak se sójovým výrobkem, jako náhradou klasického masa, začalo experimentovat před více než dvěma desetiletími.

Sójové “maso” se vyrábí ze sójové mouky nebo sójového koncentrátu s vysokým obsahem bílkovin (alespoň 50 %) a můžete ho koupit například v podobě plátků, kostek, nudliček nebo granulátu. Zařazení sójových alternativ masa do jídelníčku přináší konzumentům řadu benefitů. Sójové “maso” může sloužit jako zdroj bílkovin, má nižší energetickou hodnotu než většina druhů masa jatečných zvířat, jelikož neobsahuje téměř žádný tuk, a je také zdrojem vlákniny, jejíž nedostatečný příjem je stále problematickou částí jídelníčků české populace. Výhodou je také nepřítomnost cholesterolu.

Konzumace sójových náhražek masa ovšem může mít také řadu nedostatků, které mohou znamenat problém u osob, které nekonzumují maso jatečných zvířat vůbec, jako jsou například vegetariáni nebo vegani. Ačkoliv jsou sójové výrobky zdrojem bílkovin, jedná se o bílkoviny neplnohodnotné a kvalitou se živočišným bílkovinám nevyrovnají. V sójových výrobcích je sice obsaženo železo a jiné minerální látky, vzhledem k obsahu antinutričních látek je však využitelnost těchto životně důležitých prvků významně snížena.

Železo v živočišných produktech je vázáno v krevním barvivu hemoglobinu, tedy pro lidské tělo v přirozené formě, a proto je jeho dostupnost organismu vysoká. V rostlinných produktech je železo vázáno v tzv. formě “nehemové”, což znamená, že není součástí krevních barviv, a proto je pro lidské tělo dostupné podstatně hůře. Z tohoto důvodu nemohou rostlinné zdroje plnohodnotně příjem železa pokrýt a dlouhodobý nedostatek železa ve stravě může vést k anémii. Významným živočišným zdrojem železa je červené maso nebo například játra, která jsou mimo jiné bohatým zdrojem vitaminu A, proto není na škodu je jednou za čas do jídelníčku zařadit.

Kromě železa jsou živočišné produkty, zejména maso a vnitřnosti, zdrojem vitaminu B12, neboli kobalaminu. V rostlinných produktech však tento vitamin chybí. Nedostatek vitaminu B12  se projevuje chudokrevností, zhoršováním paměti a duševní výkonnosti, může vést i k řadě dalších problémů.

Porovnání sójového „masa“ s masem jatečných zvířat

+  Nepřítomnost tuku a cholesterolu

+  Nižší energetická hodnota

+  Přítomnost vlákniny

-    Nižší kvalita bílkovin

-    Malá využitelnost železa

-    Nepřítomnost vitaminu B12

-    Horší senzorické vlastnosti (nevýrazná chuť, vůně, houbovitá textura)

-    Přítomnost antinutričních látek

Další skupinou výrobků, jejíž sortiment se stále rozrůstá, jsou sójové alternativy masných výrobků. Můžete se tak setkat se sójovými párky, salámy, sekanou a řadou dalších napodobenin.

Oproti masu sóje schází výrazná chuť a vůně, senzorické vlastnosti sójových výrobků jsou proto vylepšovány různými druhy koření a jiných dochucovadel. Sójové náhrady masných výrobků se jim snaží přiblížit nejen tvarem, chutí a vůní, ale ani jejich složení není vždy zcela vhodné. Ačkoliv se sójovými párky přijmete většinou méně tuku než v případě jejich masných předloh, například v případě sójového karbanátku nebo sekané vyjde vynechání masa téměř nastejno, a to jak v obsahu tuku, tak v otázce přijatých kalorií.

Je důležité sledovat složení konkrétního výrobku a zaměřit se mimo jiné na druh obsaženého tuku. Často se můžete setkat s použitím řepkového oleje, což lze určitě hodnotit pozitivně, a v porovnání s živočišným tukem obsaženým v klasických masných výrobcích si určitě přilepšíte a dodáte tělu i příznivé nenasycené mastné kyseliny. Mnohdy je však situace horší a ve výrobku narazíte na tuk s nevhodným složením mastných kyselin, dokonce je možné se setkat i s výrobky, které obsahují částečně ztužené tuky bohaté na škodlivé transmastné kyseliny.

Někdy mohou sójové alternativy masných výrobků obsahovat také vejce nebo mléčné produkty, případně pšeničný lepek, proto pokud trpíte některým z potravinových omezení, rozhodně u sójových výrobků čtěte pozorně složení.

Maso a sójové alternativy masa (hodnoty jsou uvedeny na 100 g)

 

Energie (kJ)

Bílkoviny (g)

Tuky
(g)

Sacharidy (g)

SAFA
(g)

Cukry
(g)

Vláknina (g)

Hovězí maso kýta syrová

490

22

3

0

1

0

0

Hovězí maso plec syrové

600

20

7

0

3

0

0

Hovězí maso mleté syrové

950

18

17

0

8

0

0

Vepřové maso panenka syrová

480

20

4

0

2

0

0

Vepřové maso krkovice syrová

930

19

16

0

7

0

0

Kuřecí prsa bez kůže syrová

430

23

1

0

1

0

0

Sójové kostky, plátky, granulát (v uvařeném stavu)

450

19

0,2

7

0

5

6

Sójové kostky, plátky, granulát (v suchém stavu)

1200

50

0,9

19

0

13

16

Masné výrobky a sójové alternativy masných výrobků (hodnoty jsou uvedeny na 100 g)

 

Energie (kJ)

Bílkoviny (g)

Tuky
(g)

Sacharidy (g)

SAFA
(g)

Cukry
(g)

Vláknina (g)

Karbanátek

1150

13

19

12

9

1

0

Párky vídeňské

1020

14

20

1

9

0

0

Párky libové

660

13

11

1

5

0

0

Sekaná

1300

12

27

5

12

0

0

Sójový karbanátek

1250

10

18

24

2

8

2

Sójové párky průměr

750

18

9

7

2

2

2

Sójová sekaná

840

12

12

10

6

3

2

 

Pozitivních nutričních vlastností sójových výrobků můžete využít při přípravě některých jinak dosti tučných pokrmů, jako je například guláš připravený z tučnějšího masa či uzeniny. Nemusíte ho ze sójové alternativy připravovat hned celý, zkuste nahradit pouze část masa a z energetické bomby tak udělat nutričně přívětivější pokrm. Sójové výrobky se skvěle hodí také k přípravě pokrmů inspirovaných asijskou nebo mexickou kuchyní. Z nudliček můžete připravit směs se zeleninou s asijskými nudlemi, případně rýží, granulát zase využít k přípravě oblíbeného chilli con carne (v tomto případě tedy spíše “chilli con sója”. :)).

Sójové texturované výrobky mohou být vhodným zpestřením jídelníčku a do racionální stravy rozhodně patří. Nelze jimi však zcela maso nahradit a kvůli přítomnosti antinutričních látek by se to s nimi nemělo ani nijak přehánět.

Hodnocení (19 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 05. 2018 22:19
Sójové ,,maso" občas použiju pro zpestření jídelníčku, docela nám chutná
28. 05. 2018 18:42
raz za čas je čína ze soji...
28. 05. 2018 18:38
Nikdy nemíchám sojové výrobky s masem.
28. 05. 2018 12:45
Nenahrazuji maso. Používám cíleně jako speciální surovinu, ne náhražku masa
28. 05. 2018 08:45
Sojové výrobky neodmítám, doma mám stále v pohotovosti sojovou drť.
28. 05. 2018 07:40
Občas udělám sójové maso jako čínu, budu muset zkusit i jiné recepty.
28. 05. 2018 07:25
nenahrazuji, sója mi nechutná
28. 05. 2018 06:41
Občas ho využívám, ale rodina to moc nemusí ....
28. 05. 2018 05:49
Občas nahradím část masa sojovým.

Naši partneři