TOPlist
Sledujte nás:

Štědrovečerní večeře zdravě?

Zpět

Ing. Hana Málková

 

Jak připravit štědrovečerní večeři zdravě? A má vůbec smysl ji "zdravě" připravovat?

Štědrovečerní večeři si především užijte. V tento výjimečný čas si raději bez výčitek pochutnejte na tom, co máte opravdu rádi (samozřejmě v rozumném množství). Pokud smaženého kapra s bramborovým salátem milujete a dopřejete si ho jednou za rok, určitě po tom nepřiberete a není třeba si lámat hlavu s tím, kolik kalorií jste přijali.

Na štědrovečerní večeři si naplánujte zvýšený kalorický příjem a bez výčitek si pochutnejte. Není nutné vždy hledat nějaké méně energetické náhražky.

Pokud si však pochutnáte i na zdravějších alternativách a po tradičním pojetí by vám bylo spíše těžko, tak klidně připravte dietnější varianty. Pokud si ale potrpíte na tradiční chutě a nějakými náhražkami byste se cítili ošizeni, pak je lepší varianta si pochutnat na menší porci tradičního, byť kaloričtějšího pokrmu.

Na druhou stranu je zbytečné, abyste se přejedli tak, že vám bude těžko a ve výsledku si stejně s těžkým žaludkem večer s blízkými neužijete. Takže opět je potřeba si najít nějakou zlatou střední cestu.

Zvýšený příjem můžete vykompenzovat třeba tak, že ještě než začnete se všemi přípravami, tak vyrazíte s rodinou třeba na procházku nebo vymyslíte jinou sportovní aktivitu. A když to vychodíte až druhý den, tak se taky nic nestane. :-)

Pokud byste se rozhodli pro variantu, že večeři přece jenom trochu odlehčíte, přikládáme pár tipů i s ukázkovými výpočty.

Bramborový salát

  • Vynechejte majonézu nebo její část - nahradit se dá zakysanou smetanou, bílým jogurtem nebo třeba cottagem, kdo lpí na majonéze, může využít odlehčených majonéz light, vyzkoušet můžete i lehký bramborový salát s octovou zálivkou
  • Do salátu není nutné přidávat uzeniny ani vajíčka - bílkoviny už jsou v dostatečném množství obsažené v kaprovi nebo řízku, se kterými salát většinou podáváme
  • Zvyšte množství zeleniny - použijte větší množství mrkve, hrášku, celeru a další zeleniny, kterou do salátu běžně dáváte

Smažený kapr

Nejvíce se energeticky na smaženém kapru podílí tuk, který do sebe kapr nasaje při smažení. Je několik variant, jak tuk ušetřit:

  • připravte si hrnec s vařící vodou a osmaženou porci kapra do ní ihned na zlomek vteřiny ponořte, kapr na chuti  nic neztratí a budete překvapeni, kolik tuku ve vařící vodě zůstane
  • vysajte část tuku z kapra ubrouskem
  • kapra jemně potřete mašlovačkou tukem (skvělé jsou i oleje ve spreji) a místo smažení na pánvi ho upečte v troubě (můžete kapra obalit klasicky v trojobalu nebo nechat na přírodno, k ochucení využijte například bylinky, sůl a citronovou šťávu)
  • Kapr je poměrně tučná ryba a pokud ho nahradíte například candátem, tak taky nějaký ten tuk ušetříte, nicméně po měsíci ryb moc dobře víte, že rybí tuk není třeba až tak omezovat. :-)

A kolik energie obsahují různé varianty kapra se salátem?

Sice jsme na začátku zmiňovali, že není nutné počítat kalorie, což stále platí, nicméně pro představu jsou čísla vždy vítaná.

Pozn.: Hodnoty jsou spočítané na poměrně velkou porci, počítá se tedy s tím, že si přidáte :-)

Smažený kapr s bramborovým salátem dle klasické receptury = 4300 kJ

smažený kapr (150 g) = 1700 kJ, bramborový salát  (400 g) = 2 600 kJ 

"Smažený" kapr v troubě s jogurtovým bramborovým salátem = 2300 kJ

 kapr s malým množstvím tuku (150 g) = 1100 kJ, bramborový salát (400 g) = 1 200 kJ

(v bramborovém salátu je místo majonézy použitý jogurt, kapr je obalený klasicky v trojobalu, potřený tukem a upečený v troubě)

Pečený kapr s lehkým bramborovým salátem = 1800 kJ

pečený kapr (150 g) = 800 kJ, lehký bramborový salát (400 g) = 1000 kJ

 

Vyzkoušet můžete i pečené kapří hranolky, recept najdete ve vánočním čísle časopisu Pochutnej si se STOBem, který si můžete zdarma stáhnout zde.

Pokud vás však tyto alternativy neuspokojí, na štědrý večer si dejte klidně klasiku a tyto tipy třeba využijete v jiném období roku.

Přejeme krásné Vánoce a dobrou chuť!

A nezapomeňte se v komentářích podělit o své zkušenosti, jak připravujete štědrovečerní večeři vy. :-)

Hodnocení (43 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 12. 2017 17:13
Salát dělám zdravější verzi, ale rybu smažím
28. 12. 2017 08:09
Bramborový salát půl napůl zelenina a brambory, light majonéza a pořádný kus přírodního lososa - to byla naše večeře
26. 12. 2017 10:30
Štědrovečerní večeři jsem ošetřila pouze množstvím.
26. 12. 2017 08:07
U nás bylo vše - klasika i zdravá verze. :-)
24. 12. 2017 15:11
U nás salát také s jogurtem
Krásné vanoce :)
24. 12. 2017 15:11
U nás salát také s jogurtem
Krásné vanoce :)
24. 12. 2017 10:56
Letos budeme mít lososa
23. 12. 2017 21:04
Letos kapřík v troubě bez trojobalo
23. 12. 2017 21:00
Salát dělám s jogurtem.
23. 12. 2017 20:02
též klasika
23. 12. 2017 06:01
U nás bude bramborový salát třetina majonézy nahrazena jogurtem a filé na prirodno
23. 12. 2017 05:13
U nás bude klasika, ale budu se snažit dbát na velikost porcí. Ale ujíždím na klasické rybí polévce. To asi nezvládnu.
22. 12. 2017 22:16
U nás bude klasika, řízek z kapra, nebo štiky, majonézu do salátu nastavuji jogurtem a dávám hodně zeleniny.
22. 12. 2017 21:06
U nás bude klasický bramborový salát pro manžela a syny, já si dělám cuketový. Já s manželem máme smaženého kapra. Syn kuřecí řízek, ale letos prý kousek kapra ochutná :-)))
22. 12. 2017 20:46
Odlehčený bramborový salát a kapr bez obalu pečený v troubě.
22. 12. 2017 20:20
u nás dominuje bramborový salát s jogurtem, bez uzenin s jablíčkem a zeleninou, kapr vysušený v těstíčku....
22. 12. 2017 19:49
Salát už léta bez uzeníny a majonéza napůl s jogurtem, ryba tradičně neobalená - grilovaná - letos okoun nilský. Tak kde se berou ta kila?
22. 12. 2017 19:44
Tak u nas vede bramborovy salat plny zeleniny a i te majonezy a kureci rizky...snazim se z nich vzdycky odsat tuk ubrouskem...
22. 12. 2017 19:40
U nás to je klasika - bramborový salát s odlehčenou majonézou a smažený kapr .... ale večeři předchází delší procházka a porce jsou menší.

22. 12. 2017 19:31
U nás bude klasika -rybí polévka, houbový kuba, salát se zeleninou, vejcem, uzeninou, majonézou a jogurtem, smažený kapr v troubě, jablkový závin ,vánočka ,pečivo. Bude to chtít trochu víc pohybu před a trochu menší porce a trochu víc pohybu po . Přeji krásné svátky v klidu a pohodě všem STOBákům i STOBačkám.
22. 12. 2017 19:05
Také budu dělat upravený bramborový salát s kysanou smetanou,ale ochutnám i klasický.
22. 12. 2017 16:14
Bramborový salát dělám jen se zeleninou s trochou tatarské omáčky a jogurtem. Vejce ani uzeninu jsem do něj nikdy nedávala. Kapra pro sebe dělám grilovaného , potom dceři lososa taktéž na grilu. Chlapům smažené filety z tresky a zobnou i kousek lososa a manželova maminka má ráda klasicky smaženého kapra, kterého nechám okapat na ubrousku, ale přemýšlím, že ho udělám v troubě, jak he popsáno v článku :-). Ještě bývá rybí polévka, kterou si tchýně vozí svou, tu já nedělám, pro nás je brokolicová :-). Ještě bývá jablkový tažený závin ( letos snad úplně bez cukru - také dělá tchýně a tak jsem ji poprosila, aby mi kousek udělala bez cukru).
22. 12. 2017 15:57
Dám si malou porci.
22. 12. 2017 15:05
U nás tradičně rybí polévka, bramborový salát se smetanovo-jogurtovou zálivkou ( odjakživa pouze zeleninový, bez vajec a uzeniny) a také jeden teplý, pouze s olejovou zálivkou pro ty, kteří jakoukoliv majonézu nechtějí. Tuk že smaženého kapra vždy odsávám ubrouskem. Letos zkusím to ponoření do vřící vody, to jsem neznala. K jídlu vínečko a jako dezert buď cukroví nebo biskupský chlebíček nebo Malakov, podle toho, co připravím.
22. 12. 2017 13:45
úplnou klasiku nemáme, rybí polévku nevaříme, ale bramborový salár a kuřecí řízek si dáme
22. 12. 2017 13:35
K večeři mám nezahuštěnou rybí polévku, obalovaného kapra pečeného v troubě a salát bez uzeniny, s majolkou napůl s jogurtem
22. 12. 2017 11:56
Místo kapra v trojobalu si dáme třesku jako přírodní filet a salátu si dám poloviční porci
22. 12. 2017 11:12
Na štědrovečerní večeři budeme mít klasiku - rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Kdysi jsme zkoušeli různé odlehčené verze salátu, ale nebylo to ono. Salám do něj nedáváme. Budu se snažit jist menší porce a víc se hýbat. Majonézu ani smažené po zbytek roku skoro nemám, tak to snad zvládnu. A pokud mám výjimečně smažené, s horku vodou to znám, funguje to, nebo přebytečný tuk vysaju ubrouskem , nemám ráda moc mastné.
22. 12. 2017 11:07
Bramborový salát dělám odlehčený ( sojová tatarka, bílý jogurt, hodně zeleniny), trošku fazolí, pro pestrost a na ozdobu přidávám vařené vajíčko. Většinou smažím klasicky kapra, ale letos chci vyzkoušet okouna nilského. Na přípitek máme ledové víno ( na láhev 0,2 l je nás 5), a po večeři si jako moučník dáváme tradičně jablkový štrůdl z tvarohového těsta. A samozřejmě noční procházka 2 km na půlnoční, bez ní by Vánoce pro mě neexistovaly.
22. 12. 2017 10:01
Bramborový salát dělám se zakysanou smetanou, k tomu vepřovou panenku ve speciální marinádě - říkáme tomu vánoční maso a tímto způsobem ho připravujeme pouze na Vánoce (manžel a starší syn ryby nejí, trojobal zase nemám ráda já a dvě jídla připravovat nechci - tak jsme kdysi dávno zavedli tuto verzi, která vyhovuje všem :-) )
22. 12. 2017 09:42
Jím malé porce, to mi o Vánocích jde
22. 12. 2017 09:26
já budu mít bramborový salát a krůtí řízek
22. 12. 2017 09:14
Já dám zeleninový salát a pstruholososa pečeného v troubě.
22. 12. 2017 09:10
Já dělám hov.polívku s játrovými knedlíčky a bramborový salát a vepřový řízek smažený.Letos bude doufám i losos.Já bych pak do řízků vůbec nešla. Bramb.salát dělám několik druhů, ale na vánoce je tzv. vánoční, kde je hodně zeleniny, vajec a majonézy.Letos se budu snažit ho udělat mnohem míň, aby byl jen k večeři a druhý den k obědu.
22. 12. 2017 08:03
Ke štědrovečerní večeři máme rybí polévku a kapra pečeného v troubě na másle bez přílohy. Děti nemají rády ryby, tak mají kuřecí řízek a bramborovou kaši. Myslím, že to zas tak velká kalorická bomba není. :-)
22. 12. 2017 07:47
Bramborový salát dělám pro mně i manžela bez majonézy a vůbec mi ta majonéza nechybí a řízky už několik let po vysmažení propláchnu ve vařící vodě a opravdu to na chuti nic nemění a nejsou vůbec mastné, za to ve vodě je plno tuku-doporučuji vyzkoušet
22. 12. 2017 07:46
Bramborový salát dělám pro mně i manžela bez majonézy a vůbec mi ta majonéza nechybí a řízky už několik let po vysmažení propláchnu ve vařící vodě a opravdu to na chuti nic nemění a nejsou vůbec mastné, za to ve vodě je plno tuku-doporučuji vyzkoušet

Naši partneři