Rádi byste, aby byl váš jídelníček pestřejší, ale chybí vám nápady a inspirace? Pak určitě nepřehlédněte tento potravinový tahák, který vám s tou pestrostí snad alespoň trochu pomůže.
Tahák si můžete v pdf stáhnout ZDE
Luštěniny |
|
Druhy |
cizrna, čočka (hnědá, zelená, červená, beluga), fazole (bílé, adzuki, pinto, barevné), hrách, sója, tofu, tempeh |
Využití |
saláty, pomazánky, polévky, rizota, sladké pečení |
Ryby |
|
Druhy |
losos, tuňák, sleď, makrela, halibut, treska, pražma, tilapie, mořský ďas, mořské plody, pstruh, kapr, candát, lín, štika, sumec, úhoř |
Využití |
hlavní jídlo, pomazánky, polévky, saláty |
Zakysané mléčné výrobky |
|
Druhy |
jogurt, řecký jogurt, skyr, kefír, acidofilní mléko, zákys, kysané podmáslí |
Využití |
snídaně, svačina (s ovocem, vločkami, oříšky, smoothie), ovocné dezerty |
Ořechy, semínka |
|
Druhy |
vlašské, lískové, mandle, pistácie, kešu, para, semínka lněná, dýňová, chia, sezamová, mák, ořechová másla |
Využití |
jen tak na svačinu, přídavek do salátu, müsli, jogurtu, kaše |
Ovoce |
|
Druhy* |
hrušky, švestky, blumy, hrozny, mražené ovoce (borůvky, maliny, jahody, rybíz) |
Využití |
snídaně, svačina (s mléčným výrobkem, do kaše, smoothie), ovocné dezerty |
Zelenina |
|
Druhy* |
řepa, dýně, zelí, kapusta, brokolice, květák, mangold, celer, mrkev, kedlubna, patizon, lilek, různé druhy salátů, fermentovaná zelenina (kysané zelí a další) |
Využití |
saláty, dušená zelenina, pečená zelenina, polévky, zeleninové omáčky |
Přílohy |
|
Druhy |
Brambory, batáty, rýže natural, celozrnné těstoviny (pšeničné, žitné, pohankové), kuskus, bulgur (pšeničný, ječný, pohankový), jáhly, quinoa (bílá, černá, červená), pohanka, amarant, kroupy, polenta, tortilly, pečivo (žitné, kváskové) |
Využití |
přílohy k hlavním jídlům, saláty, polévky, sladké pokrmy, kaše |
*Ovoce a zeleninu zařazujte dle sezóny.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.