TOPlist
Sledujte nás:

Tipy na luštěninové rychlovky

Zpět

Ing. Hana Málková

Rádi byste začali luštěniny zařazovat do svého jídelníčku častěji, ale bojíte se, že příprava luštěninových pokrmů bude časově náročná? Tak obavy stranou! Nechte se inspirovat našimi luštěninovými rychlovkami a uvidíte, že to s nimi jde raz dva.

Na to, že luštěniny bychom měli ve většině případů namáčet několik hodin před samotným vařením a přípravou, jsme již v rámci měsíce února upozorňovali několikrát.  Jak si správně naplánovat máčení a vaření luštěnin, se můžete dočíst v tomto článku

A pokud by se vám do vaření luštěnin nechtělo, mějte doma v zásobě i nějakou tu konzervu. 

Konzervované luštěniny hravě nahradí v jakémkoli receptu luštěniny vařené. Můžete je použít do salátu, pomazánek, polévek, karbanátků apod. Nabídka je dnes již široká a můžete si vybrat z cizrny, čočky nebo mnoha druhů fazolí. Ideálně vybírejte konzervy s luštěninami v nálevu bez přidaného cukru a s co nejnižším obsahem soli (některé nálevy jsou i úplně bez soli).

Oblíbené fazole v omáčce, u kterých je snadnost přípravy ještě o stupínek výše, můžete také samozřejmě jednou za čas využít, ale tam už je třeba trochu sledovat složení a vybírat takové konzervy, které neobsahují mnoho přidaného cukru a některých dalších zbytečných přísad. 

Nyní už jsme tedy ve fázi, kdy máme luštěniny, ať už vařené či konzervované připravené na kuchyňské lince, a co dále?

Způsobů, jak z luštěnin během pár minut vykouzlit vynikající pokrm je mnoho. Můžete si tak rychlostí blesku připravit výbornou svačinku, oběd i večeři. A kromě toho, že si pochutnáte, tak navíc tělu dodáte spoustu příznivých živin.

Pomazánky

Luštěninové pomazánky jsou skvělé nejen z výživového hlediska, ale věříme, že si je zamilujete i díky jejich snadné a skutečně bleskurychlé přípravě. A jak na to? Rozmixujte libovolný druh luštěnin s trochou vody, zjemnit můžete ještě olivovým olejem nebo například ořechovým či semínkovým máslem, typicky pro hummus se používá sezamová tahini pasta, ale rozhodně není nutností. Ochuťte oblíbeným kořením či zeleninou. 

Recept na desetiminutový cizrnový hummus naleznete zde

Saláty

Luštěninami můžete obohatit zeleninový salát a nebo si třeba připravit i čistě luštěninový salát. Smíchejte libovolný druh luštěnin s jakoukoli zeleninou, ochuťte oblíbeným dresinkem a máte během pár minut hotovo.

Překvapte své nejbližší (a sami sebe) například cizrnovým salátem a lá Cézar. Recept naleznete zde

Plněná tortilla

Ačkoliv plněná tortilla je v zásadě velmi jednoduchá na přípravu, vypadá efektně a může skvěle obzvláštnit váš jídelníček! Navíc může být pokaždé trochu jiná. Záleží jen na vaší fantazii a chutích.

Vezměte tortillu a naplňte jí uvařenými nebo konzervovanými fazolemi, přidejte svou oblíbenou zeleninu, doplňte sýrem, jednoduchou zálivkou či bylinkami a máte hotovo! Výborně se do tortilly hodí i kuřecí maso nebo například avokádo.

Recept na základní a super rychlou verzi plněné tortilly naleznete zde

Kuskus/těstoviny/rizoto s luštěninami

Napadlo vás někdy obzvláštnit klasické těstoviny nebo rizoto nějakou luštěninou? Možná budete překvapeni, jak skvěle zafunguje například cizrna v obyčejných špagetách. Pokud ale budete chtít skutečnou rychlovku, zvolte kuskus.

A co takhle rovnou vyzkoušet kuskus na arabský způsob s cizrnou? Recept najdete zde

Polévky

I v případě polévek je možných kombinací nespočet. Připravit můžete českou klasiku v podobě čočkovky nebo hrachovky, ale inspirovat se můžete především v indické, ale i italské kuchyni. Využít můžete jakýkoli druh luštěnin, nejrychleji je hotová polévka z červené čočky a nebo opět sáhněte po luštěninách v konzervě.

Vyzkoušejte například rychlou tomatovou polévku s fazolemi

Fazole

Fazole v tomatě jsou asi známé úplně všem. Při cestování je již připravená konzerva k nezaplacení, ale není žádnou ostudou po ní jednou za čas sáhnout i doma. Pokud máte času více, určitě se vyplatí přípravě tohoto pokrmu věnovat trochu více péče. I tak to ale neznamená, že byste museli v kuchyni trávit mnoho času. Můžete vyzkoušet například oblíbené chilli con carne. Recept naleznete zde.

Ale přítomnost masa určitě není nutností, naopak můžete přidávat libovolné druhy zeleniny a pokaždé si tak připravit trochu jiný pokrm.

Vyzkoušet můžete také pečené fazole, jejichž chuť je zase trochu jiná. 

Pražená cizrna

Pražená cizrna je vhodnou variantou slaného zobání místo chipsů, oříšků apod. Využít ji můžete i jako přídavek do salátu, těstovin, kuskusu apod. Recept  naleznete zde.

Rychlá cizrnová kaše

I na sladko se dá připravit pokrm z luštěnin během pár minut, vyzkoušejte banánovou cizrnovou kaši s kakaem, a příprava? Rozmixujte banán s uvařenou nebo konzervovanou cizrnou (v poměru 1:1) a přidejte lžičku kakaa, hotovo :) 

Ještě stále máte pocit, že musíte přípravou luštěnin strávit mládí?

Hodnocení (94 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 04. 2017 10:29
miluji fazolové chilli con carne
28. 02. 2017 10:54
cizrnu miluju, díky za recept
27. 02. 2017 19:03
Musím dát za pravdu, Pomazánky jsou fajn. jsou rychlé a chutné.
Díky za měsíc luštěnin.
27. 02. 2017 08:54
Super, zkusím
26. 02. 2017 19:45
Fazole v konzervě jsem kupovala vždycky.
26. 02. 2017 17:33
hummus je super, bohužel u nás se špatně shání a i když si ho mohu vyrobit doma, není nad to vidět ho dělat od někoho ze středního východu, který to umí nejlíp a naučila ho to babička/dědeček, je to prostě jiné. doporučuji dokument "Make Hummus not War", další funkce jídla :-)
26. 02. 2017 08:45
vyzkoušela jsem tortilu - chutnala mi. Děkuji za netradiční recepty.
24. 02. 2017 09:08
Včera jsme na kurzů vaření dělali čočkovou pastu jednoduchá výživové hodnotná a moc dobrá
23. 02. 2017 19:19
Uvařila jsem svoje první chilli con carne. Bylo to skvělé a i manžel mi ho pochválil.Jsem moc ráda za měsíc luštěnin !!!!
22. 02. 2017 16:38
Konzervované fazole mám moc ráda a proto je i často konzumuji.Dávám přednost polévce neboť její příprava je velmi jednoduchá.
22. 02. 2017 14:01
Skvělý nápad zařadit rychlé a snadné recepty z luštěnin. Co se týká chilli con carne, mám výbornou zkušenost s tempehem, kdy se místo masa dá tempeh, může se přidat další zelenina a máme chilli con tempeh :-)
21. 02. 2017 20:04
Zajímavé recepty,vyzkouším.
21. 02. 2017 18:42
Super, díky za recepty, urřitě vyzkouším.
21. 02. 2017 18:13
Taky určitě vyzkouším
21. 02. 2017 13:29
Děkuji za spoustu inspirací, určitě něco vyzkouším.
21. 02. 2017 13:10
Zajímavé, rozhodně některý z receptů vyzkouším :-)
21. 02. 2017 11:15
To jsou zajímavé recepty,které by nás vůbec nenapadly.Děkuji moc.
21. 02. 2017 11:07
Dekuji za pekný clánek. Plno nových receptu, které urcite ráda vyzkousím:-)
21. 02. 2017 00:02
Zajímavý článek,mnoho dobrých receptů.
20. 02. 2017 21:43
zajímavé náměty, kuskus mám ráda, ale doma mi ho moc jíst nechtějí, dělám na způsob rizota
20. 02. 2017 20:24
Nejvíce mě zaujala cizrnová kaše, určitě vyzkouším, máme rádi sladké snídaně, tak bude snad zajímavá změna.
20. 02. 2017 20:14
Děkuji za inspiraci, určitě to zkusím, aspoň něco.
20. 02. 2017 19:57
Určitě vyzkouším rizoto s luštěninám i a praženou řízení
20. 02. 2017 19:57
Děkuji za zajímavé recepty.
20. 02. 2017 18:06
Díky za inspiraci. Vyzkouším.
20. 02. 2017 17:44
super inspirace
20. 02. 2017 17:06
díky za prima recepty :-)
20. 02. 2017 16:56
To se nám ten luštěninový jídelníček krásně rozšiřuje, díky :o))
20. 02. 2017 15:26
vyzkoušela jsem fazolovou pomazánku a chutnala :-)
20. 02. 2017 15:14
Hmm, rychlovky určitě mají šanci.Půjdu asi do té Arábie :-) Díky za tipy.
20. 02. 2017 14:06
Díky za recepty. Už při čtení by pusa jedla.
20. 02. 2017 13:44
Minulý týden jsem měla cizrnové klíčky a nenašla jsem na ně jiný recept než polévku a jelikož jsem měla polévku pár dní před tím, chtěla jsem zkusit něco jiného. Bohužel mi cizrnové klíčky nechutnaly, což mě moc mrzelo. Mám ráda naklíčené např. mungo. Cizrna se mi zdála tvrdá a špatně stravitelná. Moc by mě zajímal i nějaký recept s naklíčenými luštěninami. Každopádně tyto recepty vypadají skvěle, díky za ně :-)
20. 02. 2017 12:49
dáky za super recepty.
20. 02. 2017 12:35
Mám oči na vrch hlavy,co vše se dá a mě to nenapadlo,jdu na to :-))
20. 02. 2017 12:32

díky za úžasné tipy, cizrnu s banánem určitě vyzkouším
20. 02. 2017 10:37
Díky za inspiraci :-) ... banán s cizrnou, to by mne nenapadlo, ale může to být dobré :-)
20. 02. 2017 10:22
diky za super receptiky:)
20. 02. 2017 10:19
jsem z toho čtení dostala hlad :)....chilli con carne jsem dělala min. týden, tento týden bych chtěla zkusit humus a praženou cizrnu. děkuji za tip
20. 02. 2017 09:00
Dobré nápady, například fazole v tomatě mám moc ráda.
20. 02. 2017 08:47
Parádní inspirace :-)
20. 02. 2017 08:37
Včera ráno na ČT 1 v pořadu Polopatě vařili mufiny a koláč z fazolí. Ale tyhle rychlovky se hodí a jsou inspirativní.
20. 02. 2017 08:32
Tak mám už velké chutě a na tento týden už mám z tohoto článku inspirace
20. 02. 2017 08:29
Úžasné tipy. Určitě vyzkouším. Už se těším. :-)
20. 02. 2017 08:21
inspirativní
20. 02. 2017 07:35
Super nápady :)
20. 02. 2017 07:30
dík za recepty, musím něco vyzkoušet
20. 02. 2017 07:09
Úžasné recepty. Nechce se věřit, co se dá vykouzlit z luštěnin.

Naši partneři