Ing. Lenka Vymlátilová
Na úvod nemohu napsat nic jiného než to, že tvaroh je prostě „boží“.
Nutriční rozbor
Z nutričního hlediska je tvaroh, pokud nepočítáme maso, snad nejbohatším zdrojem bílkovin.
100 g tvarohu obsahuje 10 – 13 g bílkovin, což není vůbec málo. Tvrdý tvaroh obsahuje dokonce 25 g bílkovin. Pokud hubnete a snižujete svůj denní energetický příjem, možná vás občas trápí hlad, a právě dostatek bílkovin v jídelníčku je doslova sytící zázrak.
Plnotučný tvaroh?
Tvaroh může, ale také nemusí být zdrojem tuku. Jak jistě víte, lze koupit odtučněný, polotučný nebo plnotučný.
Plnotučné produkty jsou ale častěji ignorovány právě proto, že jsou plnotučné. Naopak máme tendence preferovat produkty s názvy light, linie, odtučněný apod.
Víte ale, že plnotučný tvaroh obsahuje tolik tuku co Lučina linie? Nebo dokonce méně tuku než Madeland light?
S mléčnými výrobky je někdy situace složitější v tom, že se množství tuku neuvádí jen v přehledné tabulce na 100 g, ale jako množství tuku v sušině.
V případě plnotučného tvarohu se např. dočtete, že obsahuje 40 % tuku v sušině a obsah sušiny je 25 %. Můžete nabýt dojmu, že téměř polovina tvarohu je tvořena tukem.
Ale…
Tento údaj znamená, že ve 100 g tvarohu je 75 g vody a zbývajících 25 g je sušina (tj. živiny, vitamíny, minerální látky). V sušině je pak 40 % tuku, tedy 40 % z 25 g je 10 g. Tzn., že ve 100 g tvarohu se nachází 10 g tuku.
Tučnost plnotučných tvarohů se pohybuje okolo 8 – 12 g tuků ve 100 g a jejich energetická hodnota okolo 600 kJ. Jejich konzumace je tedy „bezpečná“. Pokud ale potřebujete příjem tuků ve svém jídelníčku omezit, sáhněte po polotučné či odtučněné variantě.
Zjistit obsah tuku ve vašem jídelníčku můžete pomocí programu Sebekoučink.
Jak si vede tvaroh s obsahem tuku a energie ve srovnání s jinými mléčnými produkty?
výrobek |
obsah sušiny v % |
% tuku v sušině |
obsah tuku (g) ve 100 g výrobku |
kJ ve 100 g výrobku |
Tvaroh odtučněný |
25 |
2 |
0,5 |
280 |
Tvaroh polotučný |
25 |
14 |
3,5 |
400 |
Tvaroh plnotučný |
25 |
40 |
10 |
600 |
Lučina linie |
|
|
10 |
660 |
Lučina |
|
|
26 |
1130 |
Cottage |
22 |
20 |
5 |
450 |
Eidam 20 % t. v suš. |
50 |
20 |
10 |
950 |
Eidam 30 % t. v suš. |
50 |
30 |
15 |
1100 |
Sedlčanský Hermelín |
46 |
54 |
25 |
1250 |
Tvaroh v kuchyni
S tvarohem v kuchyni dokážete doslova kouzlit. Málokterá potravina má tak široké použití a výhodou je i jeho nízká cena.
Tvaroh se hodí pro přípravu sladkých, slaných, teplých i studených pokrmů. Můžeme jej jíst jen tak, můžeme jej jakkoliv ochutit. Receptů s tvarohem najdete nespočet, já vám nabídnu své nejoblíbenější.
Tvarohové pomazánky slané
Na přípravu pomazánek používám tvaroh polotučný nebo tučný. Příjemná, krémovitá konzistence pomazánek vzniká, když tvaroh našleháte, rozmíchat vidličkou nestačí. :-)
Tvaroh smíchejte nebo vyšlehejte s:
- rajčaty a bazalkou
- česnekem a oblíbenými bylinkami
- jarní cibulkou nebo pažitkou
- cibulí a paprikovým kořením (Budapešť)
- tuňákem, popř. ještě s cibulkou a vejcem
- vejci
- ředkvičkami
- okurkou, koprem a česnekem
- atd. Pomazánku si samozřejmě osolte, opepřete či jinak dochuťte dle vašich zvyklostí.
Tvarohové dezerty sladké
Tvaroh lze ochutit také nasladko. Vždy lze dochutit skořicí, kakaem, vanilkou, rozinkami, medem, oříšky či semínky apod.
Tvaroh smíchejte nebo vyšlehejte například s:
- nastrouhaným jablkem a skořicí, lze přidat i med, vlašské ořechy
- banánem a kakaem (příp. nastrouhanou nebo rozpuštěnou hořkou čokoládou) nebo kokosem
- švestkami a mákem, popř. povidly a mákem
- jahodami, malinami, borůvkami či jiným ovocem
- atd. Záleží jen na vašich chutích a fantazii.
Tvarohový krém
Tvarohové krémy ráda používám na moučníky namísto těžkých máslových krémů.
Tvaroh vyšlehám spolu se zakysanou smetanou, lehce osladím a je hotovo. Krém lze dle potřeby ochutit (a obarvit) např. kakaem, kokosem či ovocem. Pokud potřebujete lehce zelený krém, přidejte avokádo.
Moučníky zdobím čerstvým ovocem namísto slazeným ovocem z konzervy.
Neuvěřitelná tvarohová roláda
Recept jsem získala na kurzu STOB od jedné účastnice, která roládu přinesla na ochutnání. Pro mne zázrak, stačí 3 ingredience a může být opravdu velmi „redukční“.
Suroviny:
- 3 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 250 g tvarohu
- lze přidat nějaké sladidlo (med, sirup, cukr či umělé sladidlo, stévii – dle vašeho gusta)
Postup:
Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte s kakaem a případně sladidlem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do žloutkové směsi. Rozetřete na plech a pečte 10 – 15 minut při 175 °C. Tvaroh našlehejte (příp. s cukrem), rozetřete na vychladlý piškot a zarolujte.
Roládu lze udělat opravdu redukční, pokud použijete odtučněný tvaroh a nepoužijete žádné sladidlo, příp. jen stévii či jiné nekalorické sladidlo.
Lze ale zvolit i tučný nebo polotučný tvaroh, těsto a/nebo tvarohový krém osladit. Krém nemusíte sladit jen cukrem, ale např. banánem či jiným ovocem (pozor na množství vody) nebo ochutit oříšky apod.
Pečené brambory s tvarohem
Tohle jídlo miluji. Máma nám jej často připravovala k večeři a tak se mi vybavují vzpomínky z dětství.
Postup:
Brambory oloupejte nebo pořádně umyjte, lze konzumovat i se slupkou, pokud máte rádi. Dále je nakrájejte na plátky či čtvrtky a naskládejte na plech. Osolte, okmínujte, příp. přidejte česnek, oblíbené bylinky. Brambory pečte do měkka v troubě při 200 °C. Ideální je vyložit plech pečícím papírem, který lehce potřete tukem. Vyšlehejte tvaroh se solí, příp. česnekem, jarní cibulkou apod. a konzumujte opečené brambory spolu s tvarohem.
Pečené brambory mají vyšší glykemický index než vařené. Pokud byste tedy chtěli zdravější variantu, uvařte si brambory ve slupce. :-)
Vyzkoušejte také Skyr
Skyr, ač se vyrábí jinou technologií, má podobné využití a výhody jako tvaroh, více se o Skyru můžete dočíst v tomto článku.
Tipy, jak Skyr využít na mnoho způsobů v kuchyni, se můžete dočíst v 62. čísle časopisu Pochutnej si se STOBem, který je zdarma ke stažení zde.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Ta roláda láká i mě, která troubu používá asi třikrát do roka, z toho dvakrát při přípravě vánočního cukroví.
Našlehat tvaroh do pomazánky, to nemusí být špatný nápad, zatím jsem to vždycky jen míchala.
Tabulka je zajímavá, vyšlo mi, že plátek sýra a jedna moje porce tvarohu vyjde asi tk nastejno, co se tuku a energie týče. Tvaroh je ovšem opticky i objemově větší porce :-)
A připadá mi, že 80 procent zdejších účastníků má problém s nedostatkem bílkovin, 20 procent se nevyjadřuje, tak já jediná asi mám problém s přebytkem bílkovin. Asi i proto, že kromě toho, že jsem povahou masožravec, chodím do ledice mlsat sýry, jogurty, bez mléka nedám ani ránu (rozuměj RANní kávU), a když už druhý den nemám rybičkovou pomazánku, je něco špatně...
Tabulka je pro porovnání moc pěkná.