Už je to opět tady. Po roce zase Vánoce, novoroční oslavy a současně i obavy, starosti, nervozita a tlak.
Přiberu?
Co budu vařit?
Kdy napeču a uklidím?
Kdy nakoupím dárky a hlavně jaké?
Proč zase budu poslouchat jízlivé poznámky tetičky ze čtvrtého kolene?
Na návštěvě se nesmím zase přecpat.
Dobře, tak teď stop negativním myšlenkám. Dejte si pauzu, uvařte si čaj a přečtěte si, jak svátky zvládají odbornice ze STOBu. Jsou vzorem zdravého životního stylu i o Vánocích?
Prozradíme vám předem, že každá z lektorek má jiný přístup a jiné tradice. Přesto žádnou po svátcích netrápí kila navíc. To jen dokazuje, že univerzální recept na štíhlé svátky neexistuje a každý si musí najít, co mu nejlépe vyhovuje.
Která odbornice a její rady nejvíce rezonují s vašim životním stylem?
Hanka Pávková Málková peče tradiční cukroví, ale hlídá si množství
Naše přední výživová odbornice a autorka zdravých receptů jí o Vánocích poctivé, tradiční cukroví.
Ačkoli nám dokáže vymyslet zdravější varianty ke kdejakému slanému i sladkému jídlu, které chutná fakt báječně, na Vánoce žádné nízkotučné, bílkovinami nabité, uměle slazené cukroví z řepy rodině nenapeče.
„Mám ráda tradiční cukroví z másla, obyčejného cukru a mouky. Když nahradím mouku celozrnnou, v jednom rohlíčku nepřibude ani půl gramu vlákniny navíc! To opravdu není množství, o kterém bych mohla říct, že udělá z obyčejného rohlíčku rohlíček zdravější. A to není nic proti celozrnné mouce. Používám ji moc ráda. Ale v případě vánočního cukroví preferuji klasiku a hlídám množství cukroví, které za den sním. Vlákninu nedoplňuji z vanilkových rohlíčků, ale z vloček, celozrnného pečiva, ovoce a zeleniny, které nechybí na našem stole po celý rok.
Také peču malé kousky. Rodina i okolí se diví, kde na to beru trpělivost. Tohle je jeden ze způsobů, jak si můžete pohlídat množství cukroví. A samozřejmě doporučuji cukroví kompenzovat sportem, každý rok po Vánocích odjíždíme na hory a tam se zbylé cukroví zužitkuje."
Pokud ale máte jinou strategii a hledáte zdravější alternativy, vyzkoušejte například vynikají brownies kuličky nebo lehké sněhové hrudky z mrkve.
Tereza Kukol sází na kvalitní ingredience a každodenní pohyb
„Mám doma čtyři chlapy. Bez cukroví ve větším množství to prostě nejde. Proto preferuji kvalitní ingredience ve zdravější podobě – celozrnnou mouku a kvalitní hořkou čokoládu. Cukroví jsme se naučili vykrajovat menší tvary. A každý si naloží na talířek pár kousků, a tím se předejde velké celodenní konzumaci. Přes svátky hlídáme pohyb, procházky a to jak u sebe, tak i u synů, abychom svátky neproleželi na gauči."
Vendula Kosňovská cukroví ničím nezdobí ani neslepuje
„Peču odlehčenější cukroví. Používám celozrnnou mouku, sladím erythritolem a čekankovým sirupem. Cukroví ničím nezdobím, a dokonce ho ani ničím neslepuji, aby nenarůstaly kalorie - a na to já slyším.
Na Boží hod si s chutí dám kačenu se zelím. Dva knedlíky si na talíř rozpůlím a vypadá to, že mám čtyři. Na Silvestra dělám tvarohové pomazánky a místo na veky nebo bagety je mažu na kusy zeleniny."
Lenka Vymlátilová cukroví pečlivě schovává a peče jen tři druhy
"Dcery mají silnou alergii na ořechy, a tak se cukroví nesmí nikde povalovat a nesmíme smíchat jejich druhy s jinými. Máme proto vyhlášenou sladkou chvilku. K odpolední kávě si každý nabere cukroví, které si sní, a to je vše. Díky tomuto jsem zjistila, jak moc efektivní je nemít cukroví od rána do večera na očích. To jen tak chodíte kolem a za den sníte deset, dvacet kousků cukroví jako nic.
Miluji sladké a musím se hodně hlídat a ovládat celý rok, v tomto našim klientům velice rozumím. Proto peču jen tři druhy - perníčky, mrkvánky a linecké. Perníčky jsou úplně bez cukru, osladí je až tradiční bílková poleva. Část perníků si nechávám bez polevy do jogurtu místo vloček. Je to taková sváteční verze mé klasické snídaně."
Jana Boučková má svátky v malíčku díky 7 pravidlům
Naše dlouholetá lektorka stručně a jasně vyjmenovává své zakořeněné sváteční zvyky:
„1. Peču jen jeden druh, aby nám to doma zavonělo. Zbytek objednám ve vyšší kvalitě a malém množství, max. 2 kg.
2. Svoji porci cukroví si dávám na nejkrásnější talířek – podšálek z růžového porcelánu a vychutnám si jej.
3. Cukroví kombinuji s bílkovinou, nejraději mám proteinový pudink nebo tvaroh.
4. Tradiční recepty doplňuji o bílkoviny a nesmí chybět zelenina. Například do Kuby přidávám Šmakouna a kyselé zelí ze soudku, do zelňačky vařené vajíčko.
5. Na Silvestra připravuji šunkové rolky s lehkou Lučinou, tvrdší druhy zeleniny s česnekovým dipem a vařená vajíčka plněná krevetovým krémem.
6. Pohyb máme každý den. Plánujeme výlety vlakem nebo běžky.
7. A žádná novoroční předsevzetí!"
Veronika Mayová chodí na návštěvy lehce najezená a dodržuje tato pravidla
„1. Nedělám zbytečné zásoby a velké hromady jídla. Schází se nás 5, tak je vše v přiměřených počtech, aby nás to nenutilo zbytečně se přejídat.
2. Z cukroví pečeme jen perníčky pro radost s dětmi a ostatní si bereme v umírněném množství od babiček, nikdy ho nemáme jen tak na stole.
3. Ani na Vánoce nepodceňuji svačiny.
4. Na návštěvy chodím lehce najezená a předem říkám, že se těším ke kachně na hodně zelí.
5. Pokračuji v pohybu, jak jsem zvyklá.
6. Jsem smířená s tím, že když bude na váze po Vánocích o 1 kg víc, tak to nic neznamená a na tři krále jsem na své váze."
Stručně a jasně shrnuje sváteční zvyky i Marika Králíková
"Držím se osvědčených rad STOBu a předávám je i našim klientům.
Mně nejlépe funguje: co nejvíce pohybu venku, cukroví na balkóně (ne na očích), na Silvestra vždy i zeleninová mísa a taky hodně vody."
Pokud Vaším novoročním předsevzetím je zhubnout, jsme tu pro Vás. Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Přihlaste se ještě dnes do kurzu hubnutí a buďte o krok blíže svému předsevzetí.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.