Ing. Hana Málková
Žijeme v době, která přináší určité trendy – ve všem. Pole stravování, jídla a zdravé výživy není výjimkou. Na internetu a v časopisech se to poslední roky jen hemží všemi možnými výživovými směry. Dříve bylo populární vegetariánství, postupně se stále více lidí uchylovalo k veganství a nakonec to došlo k syrové – raw stravě. Snad to nebude pokračovat ještě dále a nezvrhne se to v trend brethariánství. :-)
Jen stručně pro připomenutí, co zmiňované směry znamenají:
- vegetariánství - vylučování masa
- veganství - vylučování všech živočišných produktů (včetně mléka a vajec, příp. i medu)
- raw strava - vylučování všech potravin, které prošly tepelnou úpravou nad 42 °C, tzn. jídelníček založený především na zelenině, ovoci, ořechách a některých dalších potravinách
A jak lze tyto směry hodnotit z výživového hlediska?
Na každém směru většinou najdeme určitá pozitiva. V první řadě je to fakt, že se člověk vůbec zamyslí nad svým jídelníčkem. Často se stává, že díky tomu zařadí nové potraviny, omezí některé z méně vhodných potravin a žije tak nějak celkově uvědoměleji a "zdravěji". Což může mít za efekt i to, že třeba člověk zhubne či odezní některé zdravotní problémy. Z dlouhodobého hlediska ale striktní dodržování některých směrů může vést i k určitým rizikům.
A čím více druhů potravin vyloučíme a čím jednostrannější je náš jídelníček, tím je větší riziko, že nám můžou v jídelníčku nějaké důležité živiny chybět a jiné naopak přebývat. K poskládání plnohodnotného jídelníčku jsou potom zapotřebí opravdu důkladné znalosti z výživy a ani ty často nestačí.
Správně poskládaný vegetariánský jídelníček, který obsahuje mléčné výrobky a vejce, může být naprosto v pořádku a nemusí v něm vůbec nic scházet. Hůře už je na tom ale vegan, který vylučuje všechny živočišné produkty. Některé vitaminy a minerální látky jsou obsažené pouze v potravinách živočišného původu (např. vitamin B12, který je nutné ve veganském jídelníčku přijímat formou doplňků), nebo jsou sice v rostlinných potravinám obsaženy, ale jsou z těchto zdrojů hůře využitelné (např. minerální látky - vápník a železo). Tyto látky budou tedy ve veganském jídelníčku chybět. Stejně tak tomu je u raw stravy, kde navíc ještě přibývá riziko kontaminace škodlivými mikroorganismy, které se ničí až při tepelné úpravě, a také riziko nedostatku některých makroživin (bílkoviny, tuky).
Na druhou stranu se můžete jednotlivými směry inspirovat a z každého si odnést to nejlepší. Může to být zařazení nových vhodných potravin, na které jste dosud nebyli zvyklí (např. luštěniny, semínka, kvalitní rostlinné oleje apod.), omezení nevhodných potravin v podobě uzenin či tučného masa, fastfoodu apod., a nebo právě dostatečná konzumace všech možných druhů ovoce a zeleniny.
|
výhody |
nevýhody |
rizika |
raw strava |
velké množství zeleniny, dostatek ovoce zařazování ořechů zařazování luštěnin (nejčastěji klíčených) vylučování průmyslově zpracovaných potravin nedochází ke ztrátám živin během tepelné úpravy, nedochází ke vzniku škodlivých látek během tepelné úpravy
nižší obsah cholesterolu, živočišných tuků nižší obsah sodíku, dostatek draslíku dostatek vitaminu C, kyseliny listové dostatek vlákniny |
vylučování zdrojů plnohodnotných bílkovin (maso, vejce, mléko) vylučování zakysaných mléčných výrobků vylučování ryb horší stravitelnost a vstřebatelnost některých živin z rostlinných zdrojů horší stravitelnost a vstřebatelnost některých živin bez tepelné úpravy (např. lykopen) |
riziko mikrobiální kontaminace nedostatek vápníku, železa, zinku a vitaminu B12 hrozí nedostatek bílkovin hrozí nedostatek n-3 mastných kyselin hrozí celkový nedostatek energie hrozí nadbytek vlákniny |
veganská strava |
velké množství zeleniny, dostatek ovoce zařazování luštěnin zařazování ořechů vyloučení uzenin a tučných masných výrobků nižší obsah cholesterolu, živočišných tuků nižší obsah sodíku, dostatek draslíku dostatek vitaminu C, kyseliny listové dostatek vlákniny |
vylučování zdrojů plnohodnotných bílkovin (maso, vejce, mléko) vylučování zakysaných mléčných výrobků vylučování ryb horší stravitelnost a vstřebatelnost některých živin z rostlinných zdrojů
|
nedostatek vitaminu B12 hrozí nedostatek železa, vápníku, zinku hrozí nedostatek bílkovin hrozí nadbytek vlákniny |
Radou na závěr může být to, ať si každý z daného výživového směru vezme jen to nejlepší, co bude vyhovovat právě jemu. Raději se vyvarujte jakýchkoliv striktních diet, kterými byste si mohli při nedostatečných znalostech spíše uškodit. A tyto směry (mimo dobře poskládaný vegetariánský jídelníček) rozhodně nepatří do jídelníčku dětí, těhotných a kojících žen.
Vždy se nakonec dostaneme k osvědčenému pravidlu "jezte pestře, střídmě a pravidelně se hýbejte", což bohužel nezní tak atraktivně a senzačně jako být veganem či se stravovat pouze syrovou stravou. Možná vás varianta pestrého stravování bude z počátku stát trochu více úsilí, ale cesta to bude o to příjemnější a především s trvalým pozitivním efektem na vaše zdraví.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.