TOPlist
Sledujte nás:

Vláknina a kardiovaskulární onemocnění

Zpět

Prof. Ing. Rudolf Poledne, Ph.D., Fórum zdravé výživy

Pozitivní vliv vlákniny na lidský organizmus se začal zdůrazňovat až v 80. letech minulého století. Jedním z pozitiv působení vlákniny je její vliv na srdečně-cévní systém.

Vláknina se ve střevě nevstřebává. Nicméně i tak má pro náš organizmus velký význam, a to zejména svým působením ve střevě.

Jedním z jejích pozitivních účinků je snižování hladiny cholesterolu.

Cholesterol se totiž odbourává jedině v játrech, kde se přeměňuje na žlučové kyseliny. Ty se dostávají žlučí do střeva (kde primárně pomáhají vstřebávání tuku) a odtud se jich velká část vrací krví do jater, jen část je jich vyloučeno stolicí. Čím větší je obsah vlákniny ve střevě, tím větší je odpad žlučových kyselin, protože molekuly vlákniny na sebe navazují žlučové kyseliny, a zajišťují tak jejich vyloučení z těla. Přičemž nejdůležitější roli hraje rozpustná vláknina. V celém organizmu ubývá množství cholesterolu a jaterní buňky na to reagují tím, že zvětší počet receptorů pro„zlý“ LDL cholesterol, čímž je více LDL cholesterolu z krve vychytáváno do jater.

Zjednodušeně řečeno: čím více je v jídelníčku vlákniny, tím více žlučových kyselin vláknina ve střevě strhává, tím více je receptorů v játrech pro vstup LDL cholesterolu, a tím více klesá hladina cholesterolu v krvi.

Malá část vlákniny se v tlustém střevě částečně odbourává na organické kyseliny s krátkým řetězcem a i touto cestou se pravděpodobně snižuje tvorba cholesterolu (organické kyseliny s krátkým řetězcem, které se následně vstřebávají, snižují v játrech produkci cholesterolu).

Strava bohatá na vlákninu rovněž nepřímo snižuje přísun tuků a energetickou hodnotu stravy.

Obecně se dá na základě řady studií shrnout, že konzumace 5-10 g rozpustné vlákniny za den snižuje LDL cholesterol přibližně o 5 %.

Výsledky studií

Účinnost vlákniny je možné doložit na odborných studiích a sledování. Např. v 80. letech, kdy se začala vláknina poprvé izolovat, provedli odborníci z pražského IKEMu pokus na 20 dobrovolnících. Dobrovolníkům byla k jejich normální stravě (nezměnili stravovací zvyklosti) přidávána vláknina, jejíž množství odpovídalo ½ kg jablek denně. Již za dva týdny jim výrazně poklesla hladina cholesterolu v krvi,
na konci pokusu za 6 týdnů byla už nižší o více než 10 %. Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny je proto důležitou součástí (nejen) stravy při zvýšené hladině cholesterolu (samozřejmě spolu s dalšími nezbytnými zásadami).

Zdroj: Sledování dobrovolníků na pracovišti pražského IKEMu (80. léta 20. stol.)

Při pokusu se dobrovolníkům snížila koncentrace celkového cholesterolu, aterogenního non-HDL cholesterolu (složka vypočtená z hodnot celkového a HDL cholesterolu, jejíž zvýšená hodnota je riziková), ale koncentrace „hodného“ HDL se nesnížila. Překvapivě k tomu poklesla i koncentrace triglyceridů (tuková látka, jejíž zvýšená hladina v krvi znamená také rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění).

Vláknina v ovoci a zelenině snižuje riziko infarktu

Riziko rozvoje aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění samozřejmě nesouvisí jen s cholesterolem, ale s řadou dalších rizikových faktorů. Tento fakt lze dokumentovat na jedné z největších epidemiologických studií ve Spojených státech amerických „US nurses study“. Velká část našich základních informací o rizicích kardiovaskulárních onemocnění, ale i nádorových onemocnění, pochází právě z této již čtvrt století probíhající studie. Důvodem je, že se jedná o sice relativně jednoduchými metodami sledovaný, ale velice významný počet jedinců. V této studii se dlouhodobě sleduje 53 000 zdravotních sester, které pravidelně odesílají dotazníky, týkající se jejich životního stylu. Současně odesílají jednou za několik let své vzorky krve.

Z hlediska spotřeby ovoce a zeleniny (které jsou důležitým zdrojem vlákniny) přinesla tato významná studie základní informace o vlivu konzumace ovoce a zeleniny na relativní riziko infarktu myokardu. Sledovaný vzorek 53 000 sester byl rozdělen do 4 skupin podle spotřeby zeleniny. První konzumovala v průměru méně než 1 porci ovoce a zeleniny, druhá 1-2 porce, třetí skupina 3-4 porce, a poslední, čtvrtá skupina, 5 a více porcí zeleniny za den. Jako referenční se brala první skupina, která má relativní riziko infarktu 1. Toto riziko dle studie postupně klesá a u skupiny sester, která konzumovala 5 a více porcí zeleniny denně. Relativní riziko u nich kleslo na 0,62, což je snížení o 40 %. A to i v případě, že se statisticky vyloučí další možné vlivy, jako je věk, váha, hladina cholesterolu a krevní tlak. Na základě této rozsáhlé studie tedy můžeme říci, že 5 a více porcí ovoce a zeleniny (hlavních zdrojů vlákniny) denně statisticky významně sníží pravděpodobnost prvního infarktu.

Zdroj: US nurses study; relativní riziko infarktu myokardu

Odborná literatura vláknině a jejímu vlivu na kardiovaskulární systém ne vždy věnuje dostatečný prostor. Objevuje se však stále více prací, které potvrzují její nezastupitelné místo v naší stravě, a to i s ohledem na problematiku kardiovaskulárních chorob, jež stále patří k nejčastější příčině úmrtí u nás. 

Hodnocení (41 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 04. 2017 09:44
netušila jsem, že vláknina má takovou moc v našem zdraví
27. 04. 2017 13:15
Dekuji za tyto informace,vzdy se hodi dalsi a dalsi
26. 04. 2017 08:01
Zlatá vláknina. Lepší přidat si zeleninu do jídelníčku, než jíst prášky na cholesterol. :-)
25. 04. 2017 19:51
Díky za zajímavé informace. Cholesterol mám ok.
25. 04. 2017 15:34
díky za zajímavý článek na vědeckém podkladě
24. 04. 2017 01:11
U mě (sportuji časo, s nadváhou) je cholesterol OK, ovšem můj štíhlý (také sportující) manžel má cholesterol zvýšený. To budou ty campingy, vlašáky, párky,salámky... :-/
23. 04. 2017 19:26
Evusja: Snížení HDL z 1,28 na 1,25 mmol/l není statisticky významné (a rovněž ne zvýšení na 1,30 po 2 týdnech). Jsou na to statistické testy.
23. 04. 2017 06:31
Mám hraniční hodnoty cholesterolu, tak konečně vím, jak vláknina funguje + tedy i pohyb, takže než jíst čím dál víc prášků na které se také čím dál víc doplácí, radši koupím více zeleniny a ovoce co nemám doma a uvidíme
22. 04. 2017 21:11
Zajímavé
22. 04. 2017 20:19
díky za informace
22. 04. 2017 20:10
Díky za poučný článek :-)
22. 04. 2017 20:02
ABULA: -Někde jsem četla, že ve stáří se hladina cholesterolu zyšuje. Moje máma taky má vyšší cholesterol, mao není skoro vůbec, jí hodně ryb a zeleniny... Myslím, že důležitější je, kolik má člověk podíl HDL, ten by neměl být příliš nízký.
22. 04. 2017 19:52
zdenalan> Jesli to chápu dobře, tak na snižování cholesterolu má vliv zejména rozpustná vláknina. otruby bych považovala spíše za nerozpustnou vlákninu, ta rozpustná je více v ovoci a zelenině, a ovsu. Z doplňků je to např. psyllium.
22. 04. 2017 14:29
Celý život jsem se stravovala dost nezdravě. Málo zeleniny, hodně cukru, živočišné tuky. V 64 letech(před 6 lety) jsem se díky STOBU postupně začala stravovat zdravě. Nyní jím hodně zeleniny, málo cukrů, dostatek bílkovin, správné tuky, ryby, semínka, přiměřeně ovoce, prostě co se týče stravy jsem téměř vzorná. Taky se dost pohybuji (hlavně pravidelná delší chůze). Zhubla jsem, i když ještě ne dostatečně. A paradoxně dokud jsem se stravovala nezdravě, měla jsem hladinu cholesterolu v pořádku. Nyní čím zdravěji žiji, tím vyšší hladinu cholesterolu mám. Takže před dvěma měsíci jsem už dostala prášky. Jediné, čím se utěšuji, je to, že stáří je už takové a že kdybych pokračovala v nezdravém způsobu života, bylo by to třeba ještě horší.
22. 04. 2017 09:14
Děkuji za přínosné informace
21. 04. 2017 22:07
Vlákniny snad mám dost. Ovoce a zeleniny sním denně též tak 4 - 5 porcí.
21. 04. 2017 20:09
Mám vysoký cholesterol, protože nejsem silná, tvrdí paní doktorka že mám špatnou funkci jater, nevím jak to opravdu je a tak zkusím se vláknině věnovat, zatím baštím křížaly. Po neděli dojdu pro otruby.
21. 04. 2017 19:13
beru na choresterol prášky,prý to může být i dědičný tu vlákninu,ale stejně musím zvýšit
21. 04. 2017 18:29
Mne celý život trápí vysoké trilglyceridy, nevěděla jsem , že je můžu ovlivnit vlákninou.No rozhodně se na to tedky zaměřím. Moc děkuji za info
21. 04. 2017 15:44
Jak je vidět, není nad vlákninu. Takže se musíme snažit dosáhnout na doporučenou denní spotřebu. V tomto měsíci máme hodně inspirace.
21. 04. 2017 14:09
Cholesterol mám vyšší, musím tedy příjem vlákniny hlídat. Jde to docela těžko přirozenou cestou, budu si muset koupit Psyllium. Děkuji za přínosný příspěvek.
21. 04. 2017 13:52
Budu se muset víc věnovat ovoci a hlavně zelenině, abych neměla infarkt. Snad ho pak nebudu mít z něčeho jiného, to by byl pešek :-(
21. 04. 2017 12:16
To je tedy opravdu zajímavé, netušila jsem., že vláknina má až tak vysoký pozitivní přínos.
21. 04. 2017 10:23
Proč je u 1. grafu komentář, že se hladina HDL nesnížila - já vidím, že se z 1,28 snížila na 1,25 ????
21. 04. 2017 08:21
Děkuji za poučné informace. Netušila jsem, jak úzce je propojena konzumace vlákniny s odbouráváním cholesterolu. Sama mám s vyšším cholesterolem problém, takže chutě do větších porcí ovoce, zeleniny a knäckebrotu!
21. 04. 2017 07:27
opět poučný článek, zatím mám cholesterol v pořádku, uvidíme jaké budou výsledky po preventivní prohlídce v létě

Naši partneři