TOPlist
Sledujte nás:

Vláknina v prevenci kolorektálního karcinomu

Zpět

Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., Fórum zdravé výživy

Nejčastějším nádorem v České republice (vyloučíme-li tmavé nádory kůže) je u mužů rakovina prostaty a u žen rakovina prsu. Druhým nejčastějším maligním onemocněním u obou pohlaví je pak rakovina tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom).

Podle Zdravotnické ročenky České republiky je ročně v České republice nově diagnostikováno přibližně 8 200 osob se zhoubným novotvarem tlustého střeva a konečníku, Každý rok na ně zemře 3 400 osob. Prevalence dosáhla k 31. 12. 2014 hodnoty 54 680 osob, ve srovnání s rokem 2004 tak vzrostl počet žijících osob s těmito onemocněními o 43 %.

Za jeden z velmi důležitých aspektů vzniku kolorektálního karcinomu je považováno množství vlákniny ve stravě. Nejrůznější studie potvrdily závislost mezi příjmem vlákniny
a výskytem tohoto onemocnění. Bylo prokázáno, že skupiny pacientů s nízkým příjmem vlákniny mají vyšší riziko vzniku kolorektálního karcinomu oproti skupinám lidí s vyšším příjmem vlákniny. Riziko ve skupinách s nejnižším (13 g/den) a nejvyšším (nad 23 g/den) příjmem vlákniny se ve studiích lišilo až o 50 %.

 

Vláknina působí v tlustém střevě jako prevence kolorektálního karcinomu několika možnými mechanizmy:

  • váže sekundární žlučové kyseliny - promotory nádorového bujení
  • prebiotická funkce vlákniny:
    • mění střevní mikroflóru - snižuje zastoupení hnilobných bakterií ve prospěch příznivě působících aerobních i anaerobních bakterií (vláknina je pro ně živnou půdou)
    • kyselina máselná (butyrát) produkovaná sacharolytickými bakteriemi působí příznivě na funkci a obnovu buněk sliznice tlustého střeva (kolonocytů), a tím preventivně proti vzniku kolorektálního karcinomu
    • pozitivně mění enzymatickou aktivitu mikroflóry
    • snižuje střevní pH
  • naředí obsah ve střevě a zrychluje pasáž zažívacím traktem

 

Opatření proti vzniku kolorektálního karcinomu

Preventivní opatření, kterými je možné ovlivnit četnost výskytu kolorektálního karcinomu, je možné rozdělit na primární (ovlivnění stravovacích zvyklostí a životního stylu) a sekundární (vyhledání a sledování osob s rizikem vzniku onemocnění a ovlivnění jejich stravovacích zvyklostí a životního stylu).

Jaké jsou zásady primární prevence?

  • Zařaďte do svého jídelníčku dostatečné množství vlákniny – konzumujte ovoce, zeleninu a cereálie s přiměřeným obsahem energie, tuků a bílkovin.
  • Dbejte na to, aby množství energie odpovídalo energetickému výdeji. Udržujte si ideální tělesnou hmotnost.
  • Dodržujete doporučení racionální výživy:
    • konzumace 0,8 g bílkoviny na kg tělesné váhy (převedeno na referenční bílkovinu)
    • tuky by měly tvořit maximálně 30 – 35 % energetického příjmu, z toho množství nasycených tuků (obsažených v živočišných tucích) by mělo tvořit maximálně 30 % z nich. Je tudíž vhodné zaměnit živočišné tuky za rostlinné, obsahující hlavně tuky nenasycené.
  • Omezte kouření či nejlépe kouřit přestaňte. Množství alkoholu by nemělo přesahovat 20 - 30 g/den.
  • Zařaďte do jídelníčku v dostatečném množství mléčné výrobky, výhodné jsou zakysané mléčné výrobky s živou flórou.
  • Dbejte na dostatečnou fyzickou aktivitu. Pohyb urychluje střevní pasáž (peristaltiku), tím zkracuje dobu kontaktu karcinogenů se sliznicí tlustého střeva.
  • Snažte se vyvarovat stresu.

 

Pokud máte nějaký dotaz na pana doktora Pavla Kohouta, můžete se zeptat v diskusní skupině zde

 

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 04. 2017 09:48
se stresem je to horší, ale ostatní doporučená pravidla by šla dodržovat
20. 04. 2017 23:10
Stres mám každou chvíli ale snažím se ho eliminovat
18. 04. 2017 15:31
S tím stresem mám taky problém, ale už na něm pracuji.
17. 04. 2017 17:21
Snažte se vyvarovat stresu. :-(( No jo, ale jak ???
16. 04. 2017 19:06
Hlavni problem je se stresem
15. 04. 2017 19:23
Jíst zdravě mě nedělá problém,ale se stresem je to horší.
14. 04. 2017 07:59
Podvědomě všichni víme, že skladbou jídelníčku mnohé ovlivníme, ale vědomě tak velmi často nečiníme k vlastní škodě, rveme do sebe bílou mouku, rafinovaný cukr, živočišné tuky a pak se divíme, když nás začnou trápit neduhy daleko více , geny sice úplně nepřelstíme, ale proč jim to usnaďňovat, kdysi jsem četla, že skladba jídla ovlivní a změní i naši DNA
14. 04. 2017 07:59
Podvědomě všichni víme, že skladbou jídelníčku mnohé ovlivníme, ale vědomě tak velmi často nečiníme k vlastní škodě, rveme do sebe bílou mouku, rafinovaný cukr, živočišné tuky a pak se divíme, když nás začnou trápit neduhy daleko více , geny sice úplně nepřelstíme, ale proč jim to usnaďňovat, kdysi jsem četla, že skladba jídla ovlivní a změní i naši DNA
13. 04. 2017 22:07
tohle všechno o vláknině by mělo být v rádiu,televizi,prostě všude,aby si všichni uvědomili,jak moc je důležitá
13. 04. 2017 08:44
S vlákninou sice bojuju, ale postupně je to lepší. Stres máme asi každý, ale ta váha potvora se drží zuby nehty a když už se pustí, tak po gramech. :-)
12. 04. 2017 20:55
Vlákniny mám stále málo, musím se polepšit.
12. 04. 2017 20:10
S vlákninou, se stravou a pohybem si poradím, ale poraďte jak na stres...
12. 04. 2017 20:03
Velmi zajímavý článek. Není na škodu si vše připomenout.
12. 04. 2017 19:57
Opravdu zajímavé co všechno vláknina dokáže...
12. 04. 2017 19:29
Zajímavé informace, ukazující na důležitost vlákniny v prevenci před výše zmíněnými vážnými nemocemi.
12. 04. 2017 16:19
Velmi zajímavý článek. Prevence je důležitá.
12. 04. 2017 12:56
výborný článek, je potřeba mluvit i o takových věcech a prevence je nejdůležitější...díky
12. 04. 2017 12:18
Jo, kdyby ten stres šel zahnat vlákninou, to bych měla docela klid ;-)
12. 04. 2017 12:13
Škoda, že ten stres se tak špatně ovlivňuje :-( Nadějné však je, že alespoň výživě se díky STOBu tady pěkně věnujeme :-)
12. 04. 2017 11:19
jojo kdyby to vše šlo vyřešit vlákninou...
12. 04. 2017 11:11
Děkuji za informace, ráda jsem si je opět přečetla. Jsem nekuřák, alkohol jen vyjímečně, fyzické aktivity taktéž mám dost, ale bohužel i toho stresu :-(
12. 04. 2017 11:09
Nekouřím přes 30let, piji příležitostně, stresu se snažím vyhýbat, naopak cvičení se snažím zvyšovat podle momentálních fyzických možností a chodím a chodím a chodím....
12. 04. 2017 10:01
Dobře napsaný článek, budu si to pamatovat, děkuji za info.
12. 04. 2017 09:54
Cigaretu jsem v puse v životě neměla a alkohol taky nepiji,ve stresu jsem dva roky ,po skonu manžela se z toho nemůžu dostat
12. 04. 2017 09:53
díky za poučný článek, nekouřím, ale alkohol si občas dám, a stres má asi každý
12. 04. 2017 09:37
Opakování matka moudrosti :-))
12. 04. 2017 08:14
Nekouřím, alkohol nepiji , ale stres ovládnou nedokážu.

Naši partneři