Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., Fórum zdravé výživy
Nejčastějším nádorem v České republice (vyloučíme-li tmavé nádory kůže) je u mužů rakovina prostaty a u žen rakovina prsu. Druhým nejčastějším maligním onemocněním u obou pohlaví je pak rakovina tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom).
Podle Zdravotnické ročenky České republiky je ročně v České republice nově diagnostikováno přibližně 8 200 osob se zhoubným novotvarem tlustého střeva a konečníku, Každý rok na ně zemře 3 400 osob. Prevalence dosáhla k 31. 12. 2014 hodnoty 54 680 osob, ve srovnání s rokem 2004 tak vzrostl počet žijících osob s těmito onemocněními o 43 %.
Za jeden z velmi důležitých aspektů vzniku kolorektálního karcinomu je považováno množství vlákniny ve stravě. Nejrůznější studie potvrdily závislost mezi příjmem vlákniny
a výskytem tohoto onemocnění. Bylo prokázáno, že skupiny pacientů s nízkým příjmem vlákniny mají vyšší riziko vzniku kolorektálního karcinomu oproti skupinám lidí s vyšším příjmem vlákniny. Riziko ve skupinách s nejnižším (13 g/den) a nejvyšším (nad 23 g/den) příjmem vlákniny se ve studiích lišilo až o 50 %.
Vláknina působí v tlustém střevě jako prevence kolorektálního karcinomu několika možnými mechanizmy:
- váže sekundární žlučové kyseliny - promotory nádorového bujení
-
prebiotická funkce vlákniny:
- mění střevní mikroflóru - snižuje zastoupení hnilobných bakterií ve prospěch příznivě působících aerobních i anaerobních bakterií (vláknina je pro ně živnou půdou)
- kyselina máselná (butyrát) produkovaná sacharolytickými bakteriemi působí příznivě na funkci a obnovu buněk sliznice tlustého střeva (kolonocytů), a tím preventivně proti vzniku kolorektálního karcinomu
- pozitivně mění enzymatickou aktivitu mikroflóry
- snižuje střevní pH
- naředí obsah ve střevě a zrychluje pasáž zažívacím traktem
Opatření proti vzniku kolorektálního karcinomu
Preventivní opatření, kterými je možné ovlivnit četnost výskytu kolorektálního karcinomu, je možné rozdělit na primární (ovlivnění stravovacích zvyklostí a životního stylu) a sekundární (vyhledání a sledování osob s rizikem vzniku onemocnění a ovlivnění jejich stravovacích zvyklostí a životního stylu).
Jaké jsou zásady primární prevence?
- Zařaďte do svého jídelníčku dostatečné množství vlákniny – konzumujte ovoce, zeleninu a cereálie s přiměřeným obsahem energie, tuků a bílkovin.
- Dbejte na to, aby množství energie odpovídalo energetickému výdeji. Udržujte si ideální tělesnou hmotnost.
-
Dodržujete doporučení racionální výživy:
- konzumace 0,8 g bílkoviny na kg tělesné váhy (převedeno na referenční bílkovinu)
- tuky by měly tvořit maximálně 30 – 35 % energetického příjmu, z toho množství nasycených tuků (obsažených v živočišných tucích) by mělo tvořit maximálně 30 % z nich. Je tudíž vhodné zaměnit živočišné tuky za rostlinné, obsahující hlavně tuky nenasycené.
- Omezte kouření či nejlépe kouřit přestaňte. Množství alkoholu by nemělo přesahovat 20 - 30 g/den.
- Zařaďte do jídelníčku v dostatečném množství mléčné výrobky, výhodné jsou zakysané mléčné výrobky s živou flórou.
- Dbejte na dostatečnou fyzickou aktivitu. Pohyb urychluje střevní pasáž (peristaltiku), tím zkracuje dobu kontaktu karcinogenů se sliznicí tlustého střeva.
- Snažte se vyvarovat stresu.
Pokud máte nějaký dotaz na pana doktora Pavla Kohouta, můžete se zeptat v diskusní skupině zde.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.