Autor: Mgr. Marika Králíková
Odborná recenze: Ing. Hana Pávková Málková
Vnitřnosti nebývají u většiny z nás pravidelnou součástí jídelníčku. Přesto je můžeme považovat za docela zajímavý zdroj bílkovin, vitaminů a minerálních látek a možnost, jak si zpestřit jídelníček. Výhodou může být i to, že jejich cena bývá zpravidla nižší než u masa. Pokud tedy máte občas chuť třeba na játra nebo jiné vnitřnosti, můžete je směle zařadit i do redukčního jídelníčku. Jde jen o to zvolit vhodnou kulinářskou úpravu.
Já rád játra, ty rád játra
Asi nejčastěji se u nás konzumují játra. Běžně dostupná jsou hovězí, vepřová nebo kuřecí, k dostání mohou být ale i kachní, husí nebo krůtí.
Játra mají obecně nízkou energetickou hodnotu, na 100 gramů obsahují jen něco kolem 500 kJ a přitom nám poskytnou přibližně 20 g bílkovin a tuku jen do 5 %.
Jsou skvělým zdrojem železa a vitaminu B12. A mají opravdu vysoký obsah vitaminu A, který je sice důležitý pro naše zdraví, ale jen do určité míry. Proto by to ani milovníci jater s jejich spotřebou neměli nijak přehánět. Za rozumnou frekvenci odborníci považují dát si pokrm z jater přibližně jednou za 14 dní. I do dětského jídelníčku můžeme vnitřnosti například jednou až dvakrát do měsíce bez obav zařadit.
Doporučuje se však omezit konzumaci jater v těhotenství, jelikož vysoký obsah vitaminu A může být pro plod toxický.
Pozor si dejte na oblíbené lahůdky, jako jsou foie gras, jemná ztučnělá játra z husy nebo kachny (delikatesa pocházející z Francie), které obsahují opravdu velké množství tuku.
S vysokým obsahem tuku počítejte i u tresčích jater, v jejich prospěch ale hovoří to, že jsou bohatým zdrojem prospěšných omega 3 mastných kyselin.
A pokud vás od konzumace jater odrazuje jen to, že nevíte, jak je připravit, vyzkoušejte některý z vyvážených receptů z kuchyně STOBu:
Těstoviny s kuřecími játry a zeleninovou omáčkou
Pikantní zeleninová směs s játry
Pro milovníky játrové paštiky, která také patří mezi lahůdky s vysokým obsahem tuku, máme připravený speciální recept na nízkotučnou variantu paštiky s tvarohem. Obsahuje 3x méně energie a 7x méně tuku než průměrná klasická paštika.
A co ostatní vnitřnosti?
Z dalších vnitřností lze do hubnoucího jídelníčku v klidu zařadit i ledvinky, srdce, žaludky nebo dršťky. Na 100 g vám dodají něco kolem 350 až 450 kJ a přibližně kolem 16 g bílkovin, opět s minimem tuku (do 5 g). I z nich lze tedy snadno vykouzlit vyvážený pokrm.
Ledvinky na cibulce s paprikou
Dršťky, což jsou vlastně vařené hovězí předžaludky, v našich končinách známe převážně v podobě husté a často i tučné dršťkové polévky. Ve Středomoří se jejich úprava přece jen více přibližuje pokrmům vhodným pro hubnoucí jídelníček. Třeba v Toskánsku se připravuje jednoduchá polévka z drštěk s kořenovou zeleninou a drcenými rajčaty. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou mrkev, celer a petržel. Poté se přidá jemně nakrájená cibule, která se také lehce orestuje. Pak přidáme nasekaný česnek, a nakonec drcená rajčata. Přilejeme vodu nebo vývar, osolíme a do polévky vložíme předem vařené a na nudličky nakrájené dršťky. Polévku vaříme asi 10 minut do změknutí zeleniny, a nakonec ji ochutíme oreganem a pepřem.
Do jídelníčku můžete zařadit i vepřový nebo hovězí jazyk, počítejte ale s tím, že jsou už na obsah tuku přece jen bohatší.
Průměrné nutriční hodnoty vnitřností (ve 100 g v syrovém stavu):
Vnitřnosti |
En. hodnota (kJ) |
Bílkoviny (g) |
Tuky (g) |
Sacharidy (g) |
Játra hovězí |
550 |
19,2 |
4,0 |
4,3 |
Játra vepřová |
500 |
19,4 |
2,7 |
3,9 |
Játra kuřecí |
510 |
16,8 |
5,0 |
2,4 |
Játra krůtí |
480 |
20,7 |
3,1 |
0,57 |
Játra kachní |
510 |
20,6 |
3,3 |
2,2 |
Játra husí |
490 |
21,9 |
2,7 |
1,26 |
Tresčí játra |
2470 |
4,2 |
64,4 |
1,0 |
Ledviny hovězí |
400 |
15,6 |
3,6 |
0 |
Ledviny vepřové |
440 |
16,3 |
4,2 |
0,4 |
Ledviny kuřecí |
410 |
15,6 |
3,6 |
0 |
Srdce hovězí |
490 |
16,9 |
5,3 |
0,4 |
Srdce vepřové |
460 |
16,0 |
4,6 |
0 |
Srdce kuřecí |
420 |
13,8 |
4,7 |
0,9 |
Dršťky |
360 |
18,7 |
1,0 |
0 |
Žaludky kuřecí |
310 |
15,0 |
1,4 |
0 |
Jazyk hovězí |
780 |
16,0 |
13,7 |
0 |
Jazyk vepřový |
780 |
16 |
13,5 |
0 |
Zdroj: https://www.nutridatabaze.cz/
Na co si dát u vnitřností pozor?
Vnitřnosti obecně jsou významným zdrojem cholesterolu. Pokud se ale na stole objeví jednou či dvakrát do měsíce, nemusíme se ničeho obávat. Konzumaci omezte pouze v případě, že máte zjištěnou vyšší hladinu cholesterolu v krvi. Není nutné je ze stravy zcela vyloučit, porce by však měly být menší a jejich konzumace méně častá. Totéž platí, trpíte-li dnou nebo máte-li zvýšenou hladinu kyseliny močové, protože vnitřnosti jsou bohatým zdrojem purinů, které se snažíme při těchto potížích v jídelníčku omezovat.
A jaký je váš oblíbený recept z vnitřností?
Nutriční program Sebekoučink od STOBu obsahuje stovky receptů
Inspirovat se recepty můžete v nutričním programu a mobilní aplikaci Sebekoučink. První tři dny máte navíc zdarma. Díky Sebekoučinku si například budete moct vytvořit vyvážený jídelníček na míru a budete si moct kontrolovat denní energetický příjem a pohybovou aktivitu.
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.