Zelenina je naším velkým pomocníkem při hubnutí a udržování váhy. Denně byste jí měli sníst alespoň 400 gramů v co nejpestřejším zastoupení jednotlivých druhů. Většina druhů zeleniny obsahuje jen okolo 100 - 200 kJ na 100 g a můžete jí tedy sníst větší množství, aniž by vám to navýšilo významně denní energetický příjem.
Zejména v kombinaci s bílkovinnou potravinou a malým množstvím kvalitního tuku vás zasytí, přispívá k vyrovnané glykemii a zabrání pocitu hladu i při sníženém energetickém příjmu. Díky vyrovnané hladině glykemie byste neměli trpět ani chutěmi na sladké.
Pokud máte zeleninu jako hlavní jídlo třeba v podobě salátu, nezapomeňte přidat vždy i nějaký zdroj bílkovin a malé množství sacharidů (např. kousek celozrnného pečiva), stejně tak nezapomeňte salát zakápnout kvalitním olejem nebo přisypte pár semínek či ořechů. Takovou kombinací získáte opravdu plnodhodnotné jídlo.
Zeleninu můžete jíst jen tak čerstvou, v salátu nebo ji využívat při vaření a přípravě jiných jídel, přidáním zeleniny do jakéhokoli pokrmu snižujete jeho relativní energetickou hodnotu, zachováte tedy objem jídla, ale energeticky pokrm zeleninou „naředíte“. Dobře takhle zelenina funguje třeba jako přídavek přímo do přílohy (bramborové kaše, noků, zeleninových placiček apod.). Můžete použít například brokolici, ale i špenát, mrkev, dýni, květák či jiný druh zeleniny.
U některých příloh (např. těstovin, brambor nebo kuskusu) to takto jednoduše nejde, tak alespoň uberte na množství přílohy a přidejte o to více zeleniny.
Zeleninu bychom měli konzumovat ideálně jako součást každého denního jídla a střídat různé druhy. Při hubnutí se můžete řídit jednoduchou pomůckou zdravého talíře.
Na druhou stranu ani se zeleninou není vhodné to nějak přehánět, i zde platí všeho s mírou.
Pozor si dejte na zeleninové pokrmy, které obsahují vyšší množství tuku, například smažený květák, fazolky na slanině apod., i ze zeleninového salátu lze udělat tučným dresinkem, smaženými krutony a dalšími přísadami nepříliš vhodný pokrm, více se tomuto tématu budeme věnovat v zítřejším článku.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Diky za tip na recept kvetaku, Ajanko.