Časté dotazy
Co znamenají barevná kolečka H T S v databázi potravin?
H - tzv. hubnoucí index posuzuje danou potravinu komplexně, jak je vhodná pro redukční jídelníček.
Jedná se o hodnocení vždy v rámci jedné potravinové kategorie, hodnotí tedy, které potraviny patří v rámci své kategorie ke vhodnějším a které jsou méně vhodné.
zelená - tyto potraviny můžete zařazovat pravidelně do jídelníčku
oranžová - tyto potraviny můžete občas zařazovat do jídelníčku, ale hlídejte jejich množství
červená - těmto potravinám se snažte raději vyhnout, zařazujte je jen výjimečně
T - hodnotí jednak obsah tuku, ale také jeho kvalitu (složení mastných kyselin).
zelená - potravina obsahuje malé množství tuku (méně než 5 gramů na 100 g nebo běžnou porci) a není tedy nutné příliš řešit složení tuku
oranžová - potravina obsahuje více než 5 g tuku na 100 g nebo běžnou porci, jedná se o tuk s vhodným složením (bohatý na nenasycené mastné kyseliny), oranžově jsou také označeny potraviny, které obsahují trochu vyšší množství méně vhodných tuků, ale v rámci své kategorie patří ke zdravějším
červená - potravina obsahuje tuky nevhodného složení (bohaté na nasycené nebo transmastné kyseliny), červeně jsou označeny i potraviny, které obsahují tuky s vhodným složením, ale jejich obsah je velmi vysoký a předpokládá se, že potraviny sníme větší množství
S - posuzuje množství sacharidů a glykemický index dané potraviny
zelená - potravina má nízký glykemický index (< 30) nebo vůbec neobsahuje sacharidy
oranžová - potravina má střední glykemický index (30-70)
červená - potravina má vysoký glykemický index (> 70)