Kategorie potravin
Jogurty jsou zdrojem dobře stravitelných bílkovin a mléčného tuku. Mléčného cukru (laktózy) obsahují menší množství, část je díky mikroorganismům přeměněna na kyselinu mléčnou. Dále jsou mléčné výrobky zdrojem vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Výhodou jogurtů je také přítomnost bakterií, které působí příznivě na střevní mikroflóru. Řecký jogurt obsahuje díky své specifické výrobě více bílkovin než běžný jogurt, tento jogurt navíc neobsahuje téměř žádný tuk. Ochucené varianty ale obsahují poměrně velké množství přidaného cukru, jehož příjem by se měl co nejvíce omezovat. Proto tyto jogurty zejména při redukční dietě zařazujte do jídelníčku jen v přiměřeném množství.
Náhrada
Raději volte jogurty, které neobsahují přidaný cukr. Ideálně tedy bílý jogurt, do kterého si můžete přidat trochu čerstvého ovoce.