Kategorie potravin
Jedná se o smetanu, ve které byla laktóza rozložena pomocí enzymů a díky tomu mohou tuto smetanu konzumovat i lidé s laktosovou intolerancí. Všechny ostatní živiny jsou zachovány, a proto jsou nutriční hodnoty stejné jako u klasické smetany. Smetana obsahuje malé množství bílkovin, sacharidů a především je bohatým zdrojem mléčného tuku. Tato smetana obsahuje velmi vysoké množství tuku a energetická hodnota je proto také vysoká, do jídelníčku ji raději nezařazujte.
Náhrada
Tento výrobek má význam pro lidi s laktosovou intolerancí. Pokud používáte smetanu při vaření (například do omáček), nahraďte ji raději smetanou s nižším obsahem tuku nebo mlékem. Pro přípravu šlehačky je potřeba smetana s minimálně 30 % tuku, proto raději šlehačku z pokrmů úplně vynechte. Můžete také využít šlehačku z rostlinného tuku Rama Cremefine, která obsahuje méně tuku a jedná se o tuk s lepším složením.