Kategorie potravin
Kysané mléčné výrobky jsou zdrojem dobře stravitelných bílkovin a mléčného tuku. Mléčného cukru (laktózy) obsahují menší množství, část je díky mikroorganismům přeměněna na kyselinu mléčnou. Dále jsou mléčné výrobky zdrojem vitaminů a minerálních látek, nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Výhodou kysaných mléčných výrobků je také přítomnost bakterií, které působí příznivě na střevní mikroflóru. Tento výrobek má nízký obsah tuku, obsahuje však velké množství přidaného cukru, jehož příjem by se měl co nejvíce omezovat. Při konzumaci většího množství je i energetická hodnota vysoká a není vhodné tento výrobek při redukční dietě pravidelně zařazovat ve větším množství do jídelníčku.
Náhrada
Vhodnější jsou výrobky, které neobsahují žádný přidaný cukr, jedná se především o neochucené nápoje, jako je acidofilní mléko, zákys apod.