Kategorie potravin
Sýry jsou zdrojem řady důležitých látek. Obsahují plnohodnotné bílkoviny a velmi cenný je vysoký obsah dobře využitelného vápníku, sýry obsahují i další minerální látky (zinek, hořčík, jod) a vitaminy (A, D, E, B). Nevýhodou některých sýrů je vysoký obsah tuku a soli. Romadůžek je zrající sýr s vysokým obsahem tuku. Energetická hodnota je také vysoká a není proto vhodné tento sýr při redukční dietě konzumovat ve větším množství.
Náhrada
Vhodnější jsou sýry s nižším obsahem tuku, o trochu méně tuku obsahuje romadur a plísňové sýry s 30 % tuku v sušině (hermelín 30%, camembert 30%, stříbrňák), z tvrdých a polotvrdých sýrů volte sýry s 20-30 % tuku v sušině, například eidam 20% nebo madeland fitness. Z měkkých sýrů je ideální cottage nebo ricotta. Nutričně nejvýhodnějším sýrem jsou olomoucké tvarůžky a syrečky, ne každému však vyhovují chuťově.