Kategorie potravin
Máslo musí obsahovat nejméně 80 % mléčného tuku. Mléčný tuk má vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ale velkou část tvoří mastné kyseliny s krátkým a středním řetězcem, je proto dobře stravitelný. Příznivě působí také mléčné fosfolipidy. Máslo obsahuje velké množství cholesterolu, je zdrojem vitaminů A, D a karotenů. Vzhledem k vysokému obsahu nasycených a nízkému obsahu esenciálních mastných kyselin je třeba mléčný tuk doplňovat i tuky rostlinnými. Máslo má díky vysokému obsahu tuku i vysokou energetickou hodnotu, není tedy vhodné ho konzumovat ve větším množství.
Náhrada
Máslo lze nahradit máslem pomazánkovým, které obsahuje méně tuku. Ještě vhodnější jsou margaríny, které obsahují méně nasycených mastných kyselin a více nenasycených mastných kyselin. Při redukční dietě vybírejte margaríny se sníženým obsahem tuku, například Flora light, Perla tip, Rama linie apod.