Kategorie potravin
Základ müsli tyčinek tvoří obiloviny, nejvíce jsou tedy zastoupeny sacharidy v podobě škrobu. Často je však přidáno velké množství cukru a v některých výrobcích i tuku. Je proto potřeba sledovat složení a nutriční hodnoty a vybírat výrobky s co nejnižším obsahem cukru a tuku. Výhodou müsli tyčinek je zastoupení vlákniny. Energetická hodnota müsli tyčinek je poměrně vysoká, výhodou však bývá většinou malá gramáž a tudíž i nižší energetická hodnota jednoho balení. Müsli tyčinky nemají obecně zcela příznivé složení, zejména při redukční dietě není vhodné je pravidelně konzumovat, zcela jistě jsou však vhodnější než čokoládové tyčinky, sušenky, oplatky apod.
Náhrada
Je nutné vybírat müsli tyčinky, které obsahují co nejméně přidaného cukru a tuku. Při redukční dietě jsou vhodnější proteinové tyčinky (např. Guareta, ProSnax), které mají díky vyššímu obsahu bílkovin příznivější složení, nižší glykemický index a zasytí na delší dobu.