Kategorie potravin
Mražené bramborové hranolky bývají již předsmažené, obsah tuku není vysoký, je však důležité, jaký olej byl při výrobě použit. V těchto hranolkách je obsažen speciálně upravený slunečnicový olej, který je vhodný na smažení a má i výhodné složení mastných kyselin. Dále záleží na způsobu přípravy hranolek u vás doma, pokud hranolky pečete nasucho v troubě a nepřidáte tak do výrobku již další tuk, můžete hranolky občas zařadit do jídelníčku. Mají však vysoký glykemický index. Při přípravě hranolek smažením na pánvi nebo ve fritéze výrazně navýšíte obsah tuku a energetickou hodnotu a takto připravené hranolky nejsou vhodnou přílohou.
Náhrada
Pro přípravu hranolek zvolte místo smažení pečení nasucho v troubě. Nepřidáte tak do výrobku již další tuk, takto připravené hranolky však budou mít vysoký glykemický index. Proto jsou vhodnější alternativou vařené brambory, rýže natural nebo celozrnné těstoviny. Při redukci hmotnosti nahraďte část přílohy zeleninou.