Kategorie potravin
Mražené bramborové hranolky a další výrobky z brambor bývají již předsmažené, obsah tuku není vysoký, je však důležité, jaký olej byl při výrobě použit. V těchto bramborách je obsažen speciálně upravený slunečnicový olej, který je vhodný na smažení a má i výhodné složení mastných kyselin. Dále záleží na způsobu přípravy u vás doma, pokud brambory pečete nasucho v troubě a nepřidáte tak do výrobku již další tuk, můžete je občas zařadit do jídelníčku. Mají však vysoký glykemický index. Při přípravě smažením na pánvi nebo ve fritéze výrazně navýšíte obsah tuku a energetickou hodnotu a takto připravené brambory nejsou vhodnou přílohou.
Náhrada
Pro přípravu zvolte místo smažení pečení nasucho v troubě. Nepřidáte tak do výrobku již další tuk, takto připravené brambory však budou mít vysoký glykemický index. Proto jsou vhodnější alternativou vařené brambory, rýže natural nebo celozrnné těstoviny. Při redukci hmotnosti nahraďte část přílohy zeleninou.