Kategorie potravin
Jedná se o výrobek z brambor, rostlinného tuku, bramborového škrobu a dalších přísad. Obsah tuku není tak vysoký, jedná se však o tuk s ne příliš vhodným složením. Dále záleží na způsobu přípravy placek u vás doma, pokud placky pečete nasucho v troubě a nepřidáte tak do výrobku již další tuk, můžete je občas zařadit do jídelníčku. Mají však vysoký glykemický index. Při přípravě placek smažením na pánvi nebo ve fritéze výrazně navýšíte obsah tuku a energetickou hodnotu a takto připravené placky nejsou vhodnou přílohou.
Náhrada
Lepší je připravit si placky doma z brambor, ideálně je pečte nasucho na pánvi nebo v troubě, případně přidejte jen malé množství kvalitního (řepkového) oleje. Ještě vhodnější přílohou jsou vařené brambory, rýže natural nebo celozrnné těstoviny. Při redukci hmotnosti nahraďte část přílohy zeleninou.