Kategorie potravin
Jedná se o hranolky předsmažené na palmovém oleji, obsah tuku není vysoký, jedná se však o tuk s ne příliš vhodným složením. Dále záleží na způsobu přípravy hranolek u vás doma, pokud hranolky pečete nasucho v troubě a nepřidáte tak do výrobku již další tuk, můžete hranolky občas zařadit do jídelníčku. Mají však vysoký glykemický index. Při přípravě hranolek smažením na pánvi nebo ve fritéze výrazně navýšíte obsah tuku a energetickou hodnotu a takto připravené hranolky nejsou vhodnou přílohou.
Náhrada
Zvolte raději hranolky, které jsou vhodné pro přípravu v troubě, při které již nepřidáváte do výrobku další tuk. Takto připravené hranolky však budou mít vysoký glykemický index. Proto jsou vhodnější alternativou vařené brambory, rýže natural nebo celozrnné těstoviny. Při redukci hmotnosti nahraďte část přílohy zeleninou. Hranolky připravené smažení na pánvi nebo ve fritéze obsahují velké množství tuku, nejsou proto vhodnou přílohou.