Kategorie potravin
Jedná se o směs z cukru, mouky, škrobu, syrovátky, kypřící látky a dalších přísad, která se smíchá s tukem, vejci a vodou. Energetická hodnota je uvedená pouze pro suchou směs, výsledná energetická hodnota pokrmu bude tedy jiná, zvýší se především obsah tuku a bílkovin. Bábovka je především zdrojem energie a nepřináší mnoho příznivých látek, není tedy vhodné ji pravidelně zařazovat do jídelníčku.
Náhrada
Jemné pečivo obecně slouží především jako zdroj energie a nepřináší mnoho cenných látek, proto se snažte jeho konzumaci omezovat. I jemné pečivo je však možné připravit ve zdravější podobě, při pečení používejte co nejméně tuku a cukru, snažte se přidat nějaký zdroj bílkovin (tvaroh, jogurt, kefír, šmakoun) a používat celozrnnou mouku. Vhodné je také část mouky nahradit rezistentním škrobem, čímž se sníží energetická hodnota a glykemický index pokrmu.