Kategorie potravin
Jedná se o výrobek ze sóji s poměrně vysokým obsahem bílkovin. Vysoký je také obsah tuku, jedná se sice o rostlinný olej s vhodným složením, energetická hodnota je však poměrně vysoká. Tento výrobek proto můžete zařazovat do jídelníčku jen občas v malém množství. Sójové výrobky nemohou sloužit jako plnohodnotná náhrada masa, bílkoviny sóji nejsou plnohodnotné a nevýhodou je také horší využitelnost minerálních látek a nepřítomnost některých vitaminů (zejména B12 a D). Naopak výhodou těchto výrobků je nepřítomnost živočišného tuku a cholesterolu a přítomnost vlákniny a dalších prospěšných látek. Tyto výrobky tedy lze zařazovat do jídelníčku, je však vhodné je doplnit i živočišnými produkty.
Náhrada
Vhodnější jsou výrobky s nižším obsahem tuku a energetickou hodnotou, například sójové kostky, Robi plátky, seitan či tofu. Ještě vhodnější je Šmakoun nebo Shmaky, které obsahují plnohodnotné bílkoviny.