Kategorie potravin
Jedná se o směs rostlinných bílkovin (sójových, pšeničných), rýžové a sójové mouky, vaječného bílku, sušené syrovátky a dalších přísad. Tento výrobek obsahuje poměrně velké množství bílkovin a malé množství tuku, energetická hodnota je proto přijatelná a je možné tento produkt zařazovat občas do jídelníčku. Používá se jako náhrada masa při vaření i do salátů. Rostlinné alternativy masa však nemohou sloužit jako plnohodnotná náhrada masa, rostlinné bílkoviny nejsou plnohodnotné a nevýhodou je také horší využitelnost minerálních látek a nepřítomnost některých vitaminů (zejména B12 a D). Naopak výhodou těchto výrobků je nepřítomnost živočišného tuku a cholesterolu a přítomnost vlákniny a dalších prospěšných látek. Tyto výrobky tedy lze zařazovat do jídelníčku, je však vhodné je doplnit i živočišnými produkty.
Náhrada
Tento výrobek můžete nahradit například Robi plátky, sójovými kostkami, seitanem či tofu. Ještě vhodnější je Šmakoun nebo Shmaky, které obsahují plnohodnotné bílkoviny.