Kategorie potravin
Mléko má vysokou výživovou hodnotu, je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitaminů (A, D, B) a minerálních látek, především obsahuje vysoké množství dobře využitelného vápníku, dále je zdrojem jodu a zinku. Dále mléko obsahuje sacharidy v podobě laktosy, kterou určitá část populace není schopna strávit. Obsah tuku v nadojeném mléce je kolem 4 %, jedná se o tuk s velkým množstvím nasycených mastných kyselin, díky vysokému obsahu mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem je však velmi dobře stravitelný. Příznivě působí také obsah fosfolipidů. Obsah tuku se dále upravuje odstřeďováním, v odstředěném mléce je obsaženo méně než 0,5 % tuku. Obsah cholesterolu v mléce a mléčných výrobcích je závislý na obsahu tuku, čím tučnější výrobek, tím vyšší obsah cholesterolu. V odstředěném mléce je tak obsah cholesterolu velmi nízký. Obsah ostatních živin je v odstředěném mléce stejný jako v mléce polotučném a plnotučném, nižší je pouze obsah v tuku rozpustných vitaminů. Trvanlivé mléko je ošetřeno vyšší teplotou než mléko čerstvé, nutriční hodnota se tím však významně nesnižuje, můžete proto i trvanlivé mléko bez obav kupovat. Díky nízké energetické hodnotě a přítomnosti řady prospěšných látek je vhodné odstředěné mléko konzumovat i při redukční dietě.
Náhrada
Místo odstředěného mléka můžete v přiměřeném množství konzumovat i mléko polotučné. Rozdíl v obsahu tuku a energetické hodnotě není tak velký a naopak chuťový rozdíl je znatelný.