Kategorie potravin
Mléko má vysokou výživovou hodnotu, je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitaminů (A, D, B) a minerálních látek, především obsahuje vysoké množství dobře využitelného vápníku, dále je zdrojem jodu a zinku. Obsah tuku v tomto výrobku je poměrně nízký, jedná se o tuk s velkým množstvím nasycených mastných kyselin, díky vysokému obsahu mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem je však velmi dobře stravitelný. Příznivě působí také obsah fosfolipidů. Obsah cholesterolu v mléce a mléčných výrobcích je závislý na obsahu tuku, čím tučnější výrobek, tím vyšší obsah cholesterolu. V polotučném mléce je proto obsah cholesterolu poměrně nízký. Díky poměrně nízké energetické hodnotě a přítomnosti řady prospěšných látek je vhodné polotučné kozí mléko konzumovat i při redukční dietě.
Náhrada
Pro zpestření můžete kozí mléko do jídelníčku občas zařadit, jeho nutriční hodnoty jsou však téměř shodné s mlékem kravským, které je značně levnější.