Kategorie potravin
Výhodou rostlinných nápojů v porovnání s mlékem je nepřítomnost cholesterolu a laktózy. Nevýhodou je neplnohodnotnost přítomných bílkovin a nižší obsah některých vitaminů a minerálních látek, zejména vápníku, pokud nejsou nápoje obohaceny. V sušených nápojích bývá často hlavní složkou kukuřičný nebo glukózový sirup a ne hlavní surovina uváděná na obale, v některých výrobcích je pohankové mouky méně než 10 %. Množství bílkovin v hotovém nápoji je pak téměř nulové a přítomný tuk nemusí mít vhodné složení. V pohankovém nápoji je příznivý obsah vlákniny a rutinu, který působí příznivě na kardiovaskulární systém. Obsah bílkovin je v hotovém nápoji velmi nízký, množství tuku a energetická hodnota jsou přijatelné a je tedy možné tento nápoj občas zařazovat do jídelníčku. Složení: Sušený kukuřičný sirup, Částečně ztužený sójový olej, Pohanková mouka 7 %, Sladidlo maltitol, Regulátor kyselosti fosforečnan draselný, Emulgátor E471, Kaseinát sodný, Protispékavá látka oxid křemičitý, Jedlá sůl, Stabilizátor karagenan, Aroma, Barvivo karoteny
Náhrada
Rostlinné nápoje jsou vhodné především pro jedince s laktózovou intolerancí nebo s alergií na mléčnou bílkovinu. Pro zdravého jedince je nutričně vhodnější mléko, které obsahuje kvalitnější bílkoviny a více vitaminů a využitelných minerálních látek.