Kategorie potravin
Výhodou rostlinných nápojů v porovnání s mlékem je nepřítomnost cholesterolu, laktózy a lepší složení tukové složky (menší množství nasycených mastných kyselin). Nevýhodou je neplnohodnotnost přítomných bílkovin a nižší obsah některých vitaminů a minerálních látek, zejména vápníku, pokud nejsou nápoje obohaceny. Tento nápoj neobsahuje téměř žádné bílkoviny, obsah tuku a energetická hodnota jsou poměrně nízké. Je možné tento nápoj občas zařazovat do jídelníčku, nepřináší však mnoho příznivých živin. Složení: Pitná voda, evropská rýže* (17 %), kokosové mléko* (4 %), mořská sůl, přírodní kokosové aroma*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Náhrada
Vhodnější jsou sójové nápoje, které obsahují více bílkovin. Vybírejte však nápoje prodávané v tekutém stavu a vyhněte se raději nápojům sušeným. Rostlinné nápoje jsou vhodné především pro jedince s laktózovou intolerancí nebo s alergií na mléčnou bílkovinu. Pro zdravého jedince je nutričně vhodnější mléko, které obsahuje kvalitnější bílkoviny a více vitaminů a využitelných minerálních látek.